Witam chciałem rozpocząć swoją przygodę z linuxem od instalcji debiana zapoznałem się już z systemem poprzez przeczytanie masy artykułów i postów na forach. Ale mam problem i bardzo bym prosił o pomoc a mianowicie ściągnąłem z internetu obraz płyty Debiana DVD1 i mam taki problem że nie chce mi wystartować instalator bootuje się ładnie i kiedy naciskam enter wywala taki komunikat
Zmarnowałem już z 10 płyt na nagranie tego obrazu. ¦ciągnął bym ją jeszcze raz ale szkoda mi tych 4,5 gb na moje słabe łącze obraz nagrywam programem ImgBurn. Bardzo proszę o pomoc może da się coś zrobić abym nie musiał od nowa ściągać tak dużego pliku z góry dziękuję! :-/
pradwopodobnie żle ściągnał się obraz. ściągając duże obrazy płyt dvd dla ich spójności zawsze sprawdzaj sumy kontrolne. jak sumy się zgadzają to po nagraniu wszystko powinno byc ok a takto szkoda twoich nerwów. jak chcesz instalować stable (etch 4.0 ) to tak jak ruun mówi ściągnij netinstall albo ściągnij tylko 1 cd a jak lenny albo sida to tylko netinstall
Ehh kurcze 4,5 gb na marne:P wyobraźcie sobie że sciągałem to z prędkością około 20 kb zal ale nic zasysam wałsnie CD1 a własnie z jakim środowiskiem graficznym najlepiej pobrac??
Najlepiej pobrać z takim, jakie najbardziej ci odpowiada. Rozejrzyj się po screenach, poczytaj i coś wybierz. Masz do wyboru płytki z GNOME (standardowo), KDE i Xfce.
Wiem czytałem już z poro o tym ściągam z KDE z tego co wyczytałem dla mnie powinien być najlepszy dzięki za pomoc i za zainteresowanie! aha i mam jeszcze jedno pytanko jak już sciągnę z KDE a nie spodoba mi się to czy mogę zmienić srodowisko graficzne np na GNOME?
Oczywiście, możesz zmienić, a nawet możesz mieć zainstalowanych kilka środowisk graficznych. Nie ma z tym większego problemu, tak że jak nie przypasuje ci KDE, to będziesz mógł przetestować inne. Na forum powinno to być szerzej opisane, ja korzystam tylko z jednego środowiska, ale inni na pewno ci pomogą i wyjaśnią parę spraw jak będziesz miał z tym jakieś problemy. Choć nie powinieneś mieć.
Czesc,
zainstalowalem system bazowy. Chccialbym kontynuowac instalacje ale nie mam pojecia gdzie wpisuje sie polecenia. Pierwsze ktore mam wpisac to apt-cdromm add
No panowie macie rację to błędy sprawdziłem sumę kontrolną pobranego pliku ( w końcu bo wcześniej nie za bardzo wiedziałem jak udało mi się to zrobić total comanderem) i wyszło mi że plik którą sciągnołem ma 67 błędów sum kontrolnych i na płycie to samo. :shock: A przy okazi jak już rozpoczołem temat przeglądając fora i czytając artykuły zdecydowałem się na Debiana ponieważ wydaję mi się że pod nim uda mi się poprawnie skonfigurować mojego neta. Jest to internet radjowy na karcie GL2422VP jak myslicie da rade żeby mi net działał? bo czytalem że są czasem problemy z internetem pod linuxem a jak będe miał neta to karzdy następny problem (gdyby taki zaistniał) można rozwiązać np poprzez to forum więc serdecznie dziekuję za pomoc którą mi udzieliliście i proszę o kolejne "wskazówki" :-P :mrgreen: