Witam.
pawkrol; ponieważ konto administratora w systemie Ubuntu jest domyślnie zablokowane (a ja nie zmieniałem tego, tzn. nic nie robiłem z tym kontem), pytałem się, czy np. metoda z
chown może być rozwiązaniem. Jeżeli polecana w różnych poradnikach komenda
dpkg-statoverride powoduje błąd, być może Twoja sugestia jest dobra.
saturno; wszystko zrobiłem dokładnie tak, jak napisał
marcin1982. Zobacz sam:
Kod: Zaznacz cały
[~]$ ls -hal /bin/su
-rwsr-x--- 1 root adm 31116 Dec 13 2012 /bin/su
[~]$ sudo apt-get install --reinstall login
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności
Odczyt informacji o stanie... Gotowe
[...]
0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 1 ponownie instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
Konieczne pobranie 0 B/286 kB archiwów.
[...]
Przygotowanie do zastąpienia login 1:4.1.4.2+svn3283-3ubuntu5.1 (wykorzystując .../login_1%3a4.1.4.2+svn3283-3ubuntu5.1_i386.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego login ...
Przetwarzanie wyzwalaczy dla man-db...
Konfigurowanie login (1:4.1.4.2+svn3283-3ubuntu5.1) ...
[~]$ ls -hal /bin/su
-rwsr-x--- 1 root adm 31116 Dec 13 2012 /bin/su
W tej chwili, sprawdziłem to raz jeszcze. Nie mam pojęcia, dlaczego działanie polecenia
dpkg-statoverride --update --add root root 4750 /bin/su przerywane jest błędem już istniejącego "nadpisania" dla
/bin/su (bez względu na to, czy uruchamiane jest poprzez
sudo, czy też nie.) W takim wypadku pozostaje, chyba, metoda z wykorzystaniem
chown.
Przy okazji: co myślicie o ręcznej edycji pliku
/var/lib/dpkg/statoverride (według polecenia
file(1), jest to ASCII text), i zamianie
root adm na
root root? Nie mam pojęcia, czy jest to w ogóle możliwe, ale czepiam się każdej myśli przed próbą z
chown.
===>>> DODANE:
Według tej strony (<
http://www.andrewault.net/tag/ubuntu/>) w punkcie mówiącym o zezwalaniu, tylko użytkownikom znajdującym się w grupie
admin do korzystania z polecenia
su (zob.
"Only allow admin users to use su"), wszystko jest normalne -- jeśli chodzi o mój problem. Według wspomnianej strony, prawa dla
/bin/su wyglądają, jak w moim przypadku:
-rwsr-x--- 1 root admin... A ja właśnie, w celach testowych przeprowadzanych dawno temu, starałem się osiągnąć właśnie taki stan rzeczy. Post edytowałem (aby zwrócić uwagę na fakt "normalności" takiego stanu rzeczy, jaki występuje teraz u mnie), tylko w celach informacyjnych.
Poza tym, zauważyłem że w kilku poradnikach metoda:
root admin dla
/bin/su jest traktowana jako "
Helps prevent privilege escalation". Czyli rodzaj dodatkowego zabezpieczenia. Zalecane jest również dla
/usr/bin/sudo. Niemniej, problem wciąż występuje...
Pozdrawiam.