Mam złożony nowy komputerek wg. własnej konfiguracji na płycie głównej Asus PRIME B460M-A (z najnowszym bios) i grafiką Intel UHD Graphics
Podczas wyboru podzespołów, pilnowałem się, aby np. płyta była koniecznie na Intelu (aby nie było problemów)
Niestety, jak się pojawił problem, to dopiero wówczas doczytałem, że akurat (i) ta płyta NIE jest na liście u Asusa - https://dlcdnimgs.asus.com/websites/glo ... 201901.pdf
Kilkakrotne, rożne instalacje przebiegały za każdym razem bezproblemowo.
Próbowałem z debian-10.8.0-amd64-netinst , jak i debian-live-10.8.0-amd64-xfce.iso
Przy każdej próbie uruchomienia (po instalacji), zawsze zatrzymuje się w tym samym miejscu, na takim (podobnym) komunikacie:
Wartości liczbowe w nawiasach kwadratowych za każdym razem są inne a ilość takich linijek waha się od 3 do 5[3.183604] kvm : disabled by bios
[3.255806] kvm : disabled by bios
[3.367961] kvm : disabled by bios
Natomiast próba uruchomienia komputera z 10 live.iso, kończy się na czarnym ekranie z migającym kursorem w górnym lewym rogu ekranu i nie widać żadnej reakcji na dowolny klawisz.
A kiedy uruchomiłem live z wersją "testing" ... wszystko działa. Po instalacji, również.
Czy jest jakaś szansa na działającą wersję stable, czy ... powinienem raczej przekonać się do testinga - przynajmniej do czasu wydania 11-stki (stable) ?