[Skype] Kochacie go? Za to że was szpieguje?

Wszystko Off Topic
Mafioss

[Skype] Kochacie go? Za to Że was szpieguje?

Post autor: Mafioss »

Widzicie tutaj.
Użytkownicy linuksowej wersji programu Skype odkryli, że otwiera on wiele różnych plików, które raczej nie powinny być mu potrzebne do pracy.

Dzięki aplikacji AppArmor stwierdzono, że linuksowy Skype czyta konfigurację profilu użytkownika w Firefoksie, informacje o pluginach i wtyczkach do tej przeglądarki oraz wiele plików konfiguracyjnych z katalogu /etc, łącznie z /etc/passwd, przechowującym informacje o kontach systemowych. Doniesienia te zostały potwierdzone także programem strace. Na razie Skype ich nie skomentował.

Użycie AppArmor miało na celu izolację Skype od reszty systemu w celu ochrony przed jedną z dziur. Narzędzie to działa w ten sposób, że daje aplikacji dostęp tylko do ściśle określonych plików i może informować o próbie dostępu do innych plików. strace jest z kolei popularnym narzędziem do śledzenia wywołań funkcji systemowych oraz sygnałów.

Warto pamiętać, że swego czasu windowsowa wersja Skype odczytywała zawartość BIOSu.
¬ródło: The Inquirer
Awatar użytkownika
darkwater
Junior Member

Post autor: darkwater »

też sobie wiarygodne źródło informacji znalazłeś :]. szkoda że nie zwróciłeś uwagi że mowa o otwieraniu plików - natowiast ani słowa o tym że pozyskane z tych plików informacje są wysyłane dokądkolwiek. a w pliku /etc/passwd nie ma nic tajnego - obecnie poza nazwami użytkowników niewiele tam jest - a prawo do odczytu ww. plku ma każdy. imo z prostego faktu (skype otwiera kilka plików do odczytu) zrobiono tanią sensacje - jak widać sezon ogórkowy w pełni.
Mafioss

Post autor: Mafioss »

darkwater pisze:też sobie wiarygodne źródło informacji znalazłeś :]. szkoda że nie zwróciłeś uwagi że mowa o otwieraniu plików - natowiast ani słowa o tym że pozyskane z tych plików informacje są wysyłane dokądkolwiek. a w pliku /etc/passwd nie ma nic tajnego - obecnie poza nazwami użytkowników niewiele tam jest - a prawo do odczytu ww. plku ma każdy. imo z prostego faktu (skype otwiera kilka plików do odczytu) zrobiono tanią sensacje - jak widać sezon ogórkowy w pełni.
Doobra te komentarze i sam link mówi za siebie:

Ten komentarz mnie zaciekawił z dp .
Proktor | IPHASH : X8-HO-ZU-XP | 27.08.2007, 20:37
Mozilla/5.0 (X11]

a i ten też.
tnt | IPHASH : WD-L6-9B-VP | 27.08.2007, 21:51
Opera/9.23 (X11; Linux i686; U; pl)
Cała sprawa to tylko sianie paniki aby program naprawdę mógł zaszkodzić systemowi musiałby być uruchomiony spod konta root, a nikt przy zdrowych zmysłach nie nada mu takich praw. Niema kutemu żadnych sensownych powodów no chyba że użytkownik jest totalnym ignorantem/kretynem a na to się już nic nie pomoże niezależnie od systemu człowiek jest najsłabszym ogniwem.
i ten.
Maciek_Rutecki

Post autor: Maciek_Rutecki »

Gdyby była to prawda, to dawno SELinux by mi skubańca zabił, a tego jakoś nie obserwuję :-)
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

Nie ma to jak sianie niepotrzebne paniki ;]
"prawie" jak FUD :mrgreen:
castor
Beginner

Post autor: castor »

A mi to sie podoba. Powinni jeszcze bardziej to zdramatyzowac :mrgreen: i moze sie towarzystwo pomalu do wengophone przekona ;)
SobonPiotr
Beginner

Post autor: SobonPiotr »

Podobno Skype włamuje się na Twoje konta bankowe i przelewa "datki" na konta własne. A twórcą tego oprogramowania jest SZATAN! :P

A na poważnie. Jakie są programy konkurencyjne do Skype? :P Ja spotkałem dwa, Ekiga i Wengophone... czy jest coś jeszcze?
lamer

Post autor: lamer »

hmmm ja nie używam skype... tylko czasem jak ciocia dzwoni xD
SobonPiotr
Beginner

Post autor: SobonPiotr »

A ja używam bardzo rzadko. Jakoś tak mocno niepopularne u mnie jest. Niewielu znajomych go posiada. U mnie to jest wielka mania gadu. :/
damianskulski
Beginner

Post autor: damianskulski »

SobonPiotr pisze:wielka mania gadu
nie tylko u ciebie. cała polska (no prawie ;) ) używa GG. mimo że serwery gg są zawodne
ODPOWIEDZ