[+]Aktualizacja do 6.1.0-18 i brak możliwości zainstalowania grafiki
[+]Aktualizacja do 6.1.0-18 i brak możliwości zainstalowania grafiki
Witam szanownych kolegów.
Wczoraj zaktualizowałem swojego debiana do wersji 6.1.0-18 no i znów mam niespodziankę.
Błędy podczas instalacji grafiki, co w konsekwencji nie pozwoliło zainstalować sterownika karty.
Zgodnie z sugestią instalatora sprawdziłem na stronie nVidia... ale okazało się, że posiadam instalkę najnowszej wersji sterownika do swojej GT 730.
W pliku nvidia-installer.log jest info o niekompatybilności modułów(?) Mówiąc szczerze niewiele mi to mówi - jestem po prostu użytkownikiem systemu, nie znawcą.
Dziwne jest, że w wersji 6.1.0-17 ten sterownik działa, a w kolejnej, 6.1.0-18, jest już coś niekompatybilne, a - jak wspomniałem - nowszej wersji sterownika dla tej grafiki nie ma.
Niestety nie udało mi się wstawić plik nvidia-installer.log, bo okazało się, że wiadomość byłaby zbyt długa.
Jeśli trzeba, wstawię kod w następnej wiadomości.
Oczywiście z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie.
Pozdrawiam.
Wczoraj zaktualizowałem swojego debiana do wersji 6.1.0-18 no i znów mam niespodziankę.
Błędy podczas instalacji grafiki, co w konsekwencji nie pozwoliło zainstalować sterownika karty.
Zgodnie z sugestią instalatora sprawdziłem na stronie nVidia... ale okazało się, że posiadam instalkę najnowszej wersji sterownika do swojej GT 730.
W pliku nvidia-installer.log jest info o niekompatybilności modułów(?) Mówiąc szczerze niewiele mi to mówi - jestem po prostu użytkownikiem systemu, nie znawcą.
Dziwne jest, że w wersji 6.1.0-17 ten sterownik działa, a w kolejnej, 6.1.0-18, jest już coś niekompatybilne, a - jak wspomniałem - nowszej wersji sterownika dla tej grafiki nie ma.
Niestety nie udało mi się wstawić plik nvidia-installer.log, bo okazało się, że wiadomość byłaby zbyt długa.
Jeśli trzeba, wstawię kod w następnej wiadomości.
Oczywiście z góry dziękuję za wszelkie rady i sugestie.
Pozdrawiam.
Re: Aktualizacja do 6.1.0-18 i brak możliwości zainstalowania grafiki
Wrzuć na pastebin lub termbin ...
Generalnie to chyba ten bug ... https://forums.debian.net/viewtopic.php?t=158261
sprawdź spatchowany z proposed-updates
https://tracker.debian.org/pkg/nvidia-graphics-drivers
lub wycofaj aktualizację kernela i czekaj aż poprawią.
Generalnie to chyba ten bug ... https://forums.debian.net/viewtopic.php?t=158261
sprawdź spatchowany z proposed-updates
https://tracker.debian.org/pkg/nvidia-graphics-drivers
lub wycofaj aktualizację kernela i czekaj aż poprawią.
Dzięki serdeczne.
Chyba jednak zaczekam na poprawkę.
Pozdrawiam.
Chyba jednak zaczekam na poprawkę.
Pozdrawiam.
Poszukaj jakie masz dostępne kernele do instalacji. Jeśli jest dostępna starsza wersja to ja zainstaluj. Zresetuj komputer na tym kernelu. Jak będzie działać to zablokuj pakiet kernel, który działa, a nie działający odinstaluj. Ewentualnie trzymaj dwa kernele ale ustaw w grub który ma się uruchamiać automatycznie podczas startu
Dziękuję za radę :-)
Bardzo chętnie bym z niej skorzystał, ale jest pewien szkopuł.
Menu gruba mam dwupoziomowe;
Pierwszy poziom to:
0 nieszczęsna wersja 18
1 tryb "ratunkowy" (inne wersje)
2 windows
Po wybraniu powyższej opcji 1, pojawia się drugi poziom menu:
0 wersja 18
1 tryb ratunkowy tejże
2 wersja 17 (działająca)
3 jej tryb ratunkowy
Chwilowo przestawiłem domyślne bootowanie na "2", czyli startują windows.
Chętnie ustawiłbym tak, aby w pierwszym poziomie menu wybierana była opcja ("1") wejścia w drugie menu, a tam oczywiście "2".
Tylko czy jest taka możliwość?
No i działa :-)
Dzięki serdeczne.
Teraz można spokojnie czekać na wersję poprawioną kernela.
Dzięki serdeczne.
Teraz można spokojnie czekać na wersję poprawioną kernela.
Śledź linki które wkleiłem.
Cierpliwość jednak się przydała.
Dzisiaj pojawiła się wersja 6.1.0-20 pozbawiona błędu dotyczącego grafiki :-)
Dosłownie przed chwilą zaktualizowałem system (nie powiem, że bez obaw), instalacja grafiki przebiegła bezproblemowo.
Wszystko działa jak należy.
Dzisiaj pojawiła się wersja 6.1.0-20 pozbawiona błędu dotyczącego grafiki :-)
Dosłownie przed chwilą zaktualizowałem system (nie powiem, że bez obaw), instalacja grafiki przebiegła bezproblemowo.
Wszystko działa jak należy.