Komp się zwiesza

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
wingcom

Komp się zwiesza

Post autor: wingcom »

Cześć!
Po 20 latach wróciłem do Linuksa :D

Generalnie udało mi się prawie wszystko ogarnąć, choć w sumie to jestem jak newbie, bo większość wiedzy wyparowało.

Mam jednak problem pod KDE. Co jakiś czas zwiesza mi cały system.
Zaczęło się od sytuacji, gdy na Zoomie usiłowałem udostępniać ekran. Co któryś raz po wykonaniu tej akcji zamrażało mi kompa i nic nie dało się już robić, prócz twardego resetu.

Od kilku dni odnotowuję też podobne sytuacje w innych sytuacjach, np. dodając post na FB, chciałem skorzystać z wyboru emotki z listy rozwijanej i zwiecha. Czasem działo się to w ogóle bez widocznego powiązania.

O ile akcja z Zoomem powtarzała się co któryś raz, o tyle te pozostałe akcje wydawały się być z pozoru randomowe.

Szukałem w sieci, ale nic sensownego nie znalazłem. Dodam, że mam lapka Della, Debiana 12, KDE i wszystkie pakiety aktualne.
Póki co, po twardym resecie wszystko ładnie wstaje.
Awatar użytkownika
LordRuthwen
Moderator

Re: Komp się zwiesza

Post autor: LordRuthwen »

Wiesza się całkowicie i po np minucie wraca do działania czy czekanie nie pomaga?
Jak wraca do żywych to przejrzyj dmesg czy nie ma tam czegoś ciekawego na końcu.
wingcom

Nie jestem przekonany,czy czekałem kiedykolwiek powyżej takiej umownej minuty, bo zwykle było to związane z pospiechem, np. spotkanie na Zoomie trwało.
Pewne jest, że system nie reagował na nic przez przynajmniej 20-30 sekund.
Następnym razem postaram się w miarę możliwości poczekać dłużej, np. do 2-3 minut.

Czy coś jeszcze mogę sprawdzić / przetestować, by zbliżyć się do rozwiązania mojego problemu?
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Rozumiem, że te zawieszenia mają wspólny mianownik, przeglądarka internetowa.
Zmieniłbym na inną.
wingcom

LordRuthwen pisze: 10 października 2024, 11:10 Jak wraca do żywych to przejrzyj dmesg czy nie ma tam czegoś ciekawego na końcu.
Dzisiaj co prawda nie zawiesiło mi kompa, ale po spotkaniu na Zoomie widzę, że dmesg wypłuł m.in. coś takiego:

nouveau 0000:08:00.0: bus: MMIO write of ffff9b1f FAULT at 6013d4 [ PRIVRING ]
nouveau 0000:08:00.0: firmware: failed to load nouveau/nvd7_fuc084 (-2)
nouveau 0000:08:00.0: firmware: failed to load nouveau/nvd7_fuc084 (-2)
nouveau 0000:08:00.0: Direct firmware load for nouveau/nvd7_fuc084 failed with error -2
nouveau 0000:08:00.0: firmware: failed to load nouveau/nvd7_fuc084d (-2)
nouveau 0000:08:00.0: firmware: failed to load nouveau/nvd7_fuc084d (-2)
nouveau 0000:08:00.0: Direct firmware load for nouveau/nvd7_fuc084d failed with error -2
nouveau 0000:08:00.0: msvld: unable to load firmware data
nouveau 0000:08:00.0: msvld: init failed, -19

Czy to nas w jakikolwiek sposób posuwa naprzód?
wingcom

dedito pisze: 10 października 2024, 20:29 Rozumiem, że te zawieszenia mają wspólny mianownik, przeglądarka internetowa.
Zmieniłbym na inną.
Też już o tym myślałem. Jest to prawdopodobne. Od nastu lat używam Firefoxa, ale nie chciałbym się go wyzbywać, bo nie bardzo widzę jakąś alternatywę.

Co byś polecił? Od razu dodam, że chciałbym coś bez tych wszystkich szpiegujących i AI-owych dodatków. Choć w sumie nie wiem, czy to nie jest jakieś nierealne życzenie? :p
Awatar użytkownika
dedito
Moderator

Post autor: dedito »

Wypróbuj jakąkolwiek inną np. Chrome, Chromium, Opera ...
Wrzuciłeś jakieś błędy sterownika nouveau, między innymi brak firmware nvd7_fuc084.
Może warto też spróbować ze sterownikami własnościowymi nvidia.
Nie widzę tego firmware w paczkach Debiana, ale jest np. w paczce dla Archa https://archlinux.pkgs.org/rolling/aler ... r.zst.html
wingcom

Dzięki - spróbuje z Operą przez parę dni.

A co do instalacji tego pakietu: nouveau-fw-325.15-1-any.pkg.tar.zst na Debianie, podpowiesz, jak mogę tego dokonać? Wszędzie w sieci widzę odniesienia do pacmana.

Czy istnieje duże ryzyko, że instalując ten pakiet padną mi X-y, bo powstanie jakiś konflikt, czy coś?
zl23

Post autor: zl23 »

Z tego co piszesz, to przyczyną jest starsza karta NVidia + sterownik nouveau.
Przerabiałem to z NVidia GTX660 (Kepler) + nouveau.
Wg mnie to najgorszy duet.
W losowych chwilach zawieszał PC na dobre – tylko wyłączyć.
Instalowanie innego softu nic tu nie pomoże.
O dziwo z nowszymi kartami NVidia nouveau radzi sobie dobrze.

Dla pewności pokaż polecenie ' inxi -Gxxx'.

A propos firmware z Linux Arch 'nouveau-fw-325.15-1-any.pkg.tar.zst' – jest to inżynieria wsteczna sterownika NVidii 325.15.
W Debianie takie coś jest niedopuszczalne.

Jak chcesz spróbować to rozpakuj ten plik i pliki które wyświetlił dmesg wkopiuj do katalogu 'lib/firmware/ nouveau'.
Katalog 'nouveau' trzeba utworzyć. Uważaj, żeby dowiązania się poprawnie skopiowały.
Ale wg mnie efekt będzie mierny.

Komputer zawsze możesz uruchamiać z opcją 'nomodeset'.

Ale pokaż wynik tego 'inxi' może coś się da wymyślić.

Pozdrawiam.

Postscriptum.
Skąd masz ten plik 'nouveau-fw-325.15-1-any.pkg.tar.zst' ?
Na Linux Arch (AUR) jest pakiet 'nouveau-fw 340.108-1', ale najpierw trzeba samemu go zbudować!
https://aur.archlinux.org/packages/nouveau-fw
Ostatnio zmieniony 11 października 2024, 19:51 przez zl23, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Yampress
Administrator

Post autor: Yampress »

Sprawdź temperatury procesora. Czy sie nie przegrzewa
ODPOWIEDZ