problem z debianem 4.0 i toshib

Pomoc dotycząca instalacji systemu
gerwazy72

problem z debianem 4.0 i toshibą setellite 4090xcdt/xdvd

Post autor: gerwazy72 »

Jestem tu nowy wiec witam wszystkich :)

Ale do rzeczy, dostałem niedawno laptop toshiba 4090xcdt, musiałem w nim zamontować nowy napęd dvd, co skończyło się sukcesem. Problem jest z wgraniem systemu operacyjnego, wcześniej komputer posiadał win98, po zmianie napędu wgrałem winXP (tez nie dało się wgrać podczas botowania, tylko zmiana systemu przy odpalonym win98), teraz chciałem wgrać Linuxa. Niestety przy botowaniu wciskając f11 nic nie daje, napęd odczytuje, odczytuje i system odpala się z dysku. Czy to jest winXP czy Linux. W biosie przestawiłem kolejność napędów, czyli cd->fdd->hdd, nie pomaga, wgrałem tez najnowsza wersje biosu 8.20, tez nic nie daje.

Czy może ktoś mi pomóc z możliwością wgrania Linuxa?

Płytę DVD z Linuxem sprawdzałem na komputerze stacjonarnym, działa bez problemu. ;/
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

Jeżeli masz XP to możesz spróbować: http://goodbye-microsoft.com/
cordial

Re: problem z debianem 4.0 i toshibą setellite 4090xcdt/xdvd

Post autor: cordial »

gerwazy72 pisze:Jestem tu nowy wiec witam wszystkich :)

Niestety przy botowaniu wciskając f11 nic nie daje, napęd odczytuje, odczytuje i system odpala się z dysku. W biosie przestawiłem kolejność napędów, czyli cd->fdd->hdd, nie pomaga, wgrałem tez najnowsza wersje biosu 8.20, tez nic nie daje.
Próbowałeś podczas uruchamiania komputera naciskać "C" lub "F12"?

Pozdr.
gerwazy72

Post autor: gerwazy72 »

"C" i "F12" nic nie daja, F12 włącza sie tylko aktualizacja biosu. Co do tego programu, ktory sie odpala w XP, to nie bede czekal ilesc tam h zebym mogls sciagnac debiana, skoro mam na płytach, chyba ze dzieki teemu programowi, dało by sie jakos odpalic z płyty :)
jaSS
Beginner

Post autor: jaSS »

Tym "programem" odpalasz instalator. Niestety domyślnie na początek musi ściągnąć kilka rzeczy z netu, a potem możesz normalnie mu podać jako źródła CD/DVD
ODPOWIEDZ