IceWM jak ustawi

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
p1tbull

IceWM jak ustawić tapetę i jaki menadżer okien wybrać?

Post autor: p1tbull »

Mam parę pytań odnośnie tego środowiska dotąd używałem, kde ale zaczęło mnie denerwować to jego mulenie, więc, zainstalowałem icewm, ale mam dwa problemy. Potrzebuję jakiegoś menadżera okien żeby mieć i drugi problem to jak tu ustawić tapetę?
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

p1tbull pisze:potrzebuje jakiegos menadzera okien
IceWM to menedżer okien...
http://icewm.golf-olszewka.pl/index.php - zbiór porad :-)
p1tbull

Post autor: p1tbull »

To mi pomogłeś, czytałem to już, a chodzi mi o coś takiego abym mógł mieć na pulpicie jakiś skrót do katalogu domowego i mógł klikać w /home. A z tapetą może coś więcej?
Ventrue
Junior Member

Post autor: Ventrue »

p1tbull, co do tapety: wypróbuj program chbg - jest w repo testinga na pewno (w unstable jeszcze bardziej to pewne, ale czy w stable jest, to nie wiem)
Zdaje się też, że musisz wywołać ten program przez uruchomieniem IceWM, więc plik ~/.xinitrc
Będzie wyglądać jakoś tak:

Kod: Zaznacz cały

chbg &
exec icewm
Oczywiście przedtem przeczytaj manual do chbg celem wyłapania ewentualnych parametrów.
Ew. Google podpowiadają też, byś przyjrzał się plikowi ~/.icewm/preferences

Ikony: Choćby
idesk - Program to show icons on the desktop
Ew. jakiś menedżer plików obsługujący to - rox-filer - przyjemny menedżerek + to o co Tobie chodzi - ikonki na pulpicie.
Zobacz to: http://apcoln.linuxpl.org/doku.php?id=rox-filer
Awatar użytkownika
Gawron

Post autor: Gawron »

Dosyć stary temat, ale ponieważ problem nie zamknięty postaram się opisać sposób na ładną tapetkę w icewm.
Jeżeli masz zainstalowane pełne icewm nie musisz instalować żadnych dodatkowych programów, żeby zmienić tło pulpitu. Jeżeli nie masz jeszcze katologu ~/.icewm. Utwórz:

mkdir ~/.icewm
Skopiuj rekurencyjnie /usr/share/icewm do domowego ~/.icewm

cp -ivr /usr/share/icewm/ ~/.icewm
Otórz swoim ulubionym edytorem, (mój to vim :) ) ~/.icewm/preferences

vim ~/.icewm/preferences
Zejdź na koniec pliku ( w vim shift+G) znajdziesz tam następujący wpis

# Desktop background image
Czyli po polsku obrazek tła pulpitu
Usuń krzyżyk i wpisz ścieżkę dostępu do twojego obrazka np.:

DesktopBackgroundImage=”/home/gawron/Obrazy/LastExit2.jpg”
Oto link do mojego ulubionego tła pulpitu pobranego z kde-look.org.
http://kde-look.org/content/show.php/La ... ent=124764
Świetnie wygląda na ekranach wide 1440x900, 1280x800 nawet ze skalowaniem, które w icewm nie jest najlepszej jakości. Oczywiście bez skalowania tło nie będzie obejmować całej powierzchni ekranu.

#  Desktop background scaled to full screen 
  DesktopBackgroundScaled=1 # 0/1
Niestety nie ma jeszcze prostego sposobu bez dodatkowych programów na tworzenie ikon na pulpicie. Najprostszym sposobem jest zainstalowanie pcmanfm. Oczywiście menadżer nie jest lekki i pożera cenne zasoby systemowe, więc chyba lepiej zrezygnować z ikonek i pozostać przy lekkich menadżerach plików jak xfe. Dodatkowym utrudnieniem przy używaniu pcmanfm w lenny jest stary błąd powodujący wyskakiwanie śmiesznego okienka OK przy każdym uruchomieniu menadżera.
W icewm chodzi głównie o lekkość i przejrzystość środowiska. Nie warto dodawać dużo wodotrysków, bo menadżer okien nabierze takiej masy, że przestanie się odróżniać od wagi ciężkiej – lxde. Najprościej od razu zainstalować openbox z dodatkami, czyli lxde.
Żeby uruchamiać programy przy starcie nie trzeba koniecznie edytować ~/.xinitrc.
Icewm ma własny mechanizm uruchamiania aplikacji przy starcie środowiska.
Tworzymy plik starup

touch ~/.icewm/startup
Nadajemy mu atrybut wykonywalności

chmod -v 755 ~/.icewm/startup
Otwieramy ulubionym edytorem i dopisujemy nasze programy.
Oto treść mojego pliku:
#sleep 2 && conky &
#sleep 2 && volwheel &
xscreensaver -nosplash&
ODPOWIEDZ