Napisałem to z myślą o osobach, które albo nie umieją szukać z pomocą Google albo po prostu nie chcą bo wydaje im się, że jest to trudne.
Wchodzimy na stronę: http://google.pl i cóż my tam widzimy? Główną stronę Google. Tutaj wystarczy wpisać to czego się szuka i szukać! Jednak szukanie z domyślnymi ustawieniami może okazać się niezbyt przyjemne i mało precyzyjne. Zmienimy zatem te ustawienia. Po prawej stronie mamy możliwość wejścia w ustawienia. Wchodzimy tam. Naszym oczom ukazuje się główna strona ustawień. Aby zawsze najpierw szukać wyników w języku polskim zaznaczamy ,,język polski'' w ,,Szukaj tylko w tym wybranym języku(ach)'', spowoduje to wyświetlanie domyślnych wyników w języku polskim.
Ilość wyników
No właśnie, ja polecam ustawić między 20-30 bo 10 to według mnie za mało, ale to już zależy tylko od nas.
Nowe okno
Następną opcją, która jest bardzo przydatna to ustawienie aby zawsze otwierać nowe okno. Polecam zaznaczenie tej funkcji bo naprawdę jest godna, sami się niedługo przekonacie.
Język
I ostatnia część to Język interfejsu. Ustawiamy oczywiście na polski. To już wszystko jeżeli chodzi o konfigurację, teraz wybieramy ,,Zapisz ustawienia''. Znów pojawia się nam główna strona tylko teraz bez domyślnych ustawień (wszystko jest tak jak sami ustawiliśmy).
Przejdźmy teraz do szukania. Wpiszmy wyraz komputer. Teraz mamy 3 możliwości: nacisnąć ENTER, kliknąć ,,Szczęśliwy traf'' lub ,,Szukaj w Google''. Polecam zawsze wciskać ENTER bo daje to ten sam efekt co kliknąć na ,,Szukaj w Google''. A szczęśliwy traf to już sama nazwa mówi
No dobrze, wcisnęliśmy ENTER i naszym oczom ukazuje się, no właśnie co to? Tak na ,,chłopski rozum'' to jest to miejsce gdzie klikamy na interesujące nas odnośniki. Pierwszym odnośnikiem jest link do: http://www.komputerswiat.pl/ Niżej są następne.
Nasze pierwsze szukanie mamy już za sobą ale to nie wszystko. Załóżmy, że mamy problem z Linuksem a mianowicie nie działa nam na przykład tryb graficzny. Zapewne wielu z Was wpisze (tak jak ja dawniej) mam problem z uruchomieniem trybu graficznego albo tryb graficzny mi się nie uruchamia Jest to całkowicie błędne! Nie można tak napisać! Zapamiętaj! Zawsze, ale to zawsze, piszemy w Mianowniku! Tak, w Mianowniku. Nie piszemy np. chcę kupić xxx książkę ale xxx książka Nie piszemy problem z uruchomieniem trybu graficznego ale Linux tryb graficzny. No dobrze, a ktoś z Was zapyta ,,dlaczego w mianowniku?''. Otóż dużo stron posiada tak zwane ,,spisy zagadnień'' i nie są one pisane ,,problem z trybem graficznym'' ale ,,tryb graficzny''. Pisanie w mianowniku zwiększa również ,,celne'' wyniki.
Jeżeli jednak nie znajdziesz tego czego oczekiwałeś to nie pisz w mianowniku ale znajdź jakieś inne sformułowanie danej rzeczy. Na przykład tryb graficzny to inaczej x'y (czytaj ,,iksy''). Tak samo na przykład nasz popularny Windows. Gdy wpiszesz Windows XP to jest to co innego niż winxp albo win xp. Mam nadzieję, że rozumiesz o co chodzi.
Frazy
Następna sprawa. Frazy (,,połączone słowa''). Co się stanie gdy szukamy wyników, w których dwa podane przez nas słowa mają być obok siebie? Jeżeli wpiszemy tryb graficzny to otrzymamy wyniki, w których występują te słowa ale na ,,całej stronie''. Natomiast jeśli mają one występować obok siebie to musimy je połączyć. Tylko jak? Otóż aby je połączyć użyjemy cudzysłowu ("). Czyli aby otrzymać wynik gdzie słowa tryb graficzny będą obok siebie to wpisujemy "tryb graficzny". Mam nadzieję, że jest to jasne.
Wykluczanie słów
Wykluczanie słów. Gdy wpiszemy komputer to pojawi nam się mnóstwo informacji o komputerze (czasopisma, historia, sklepy z komputerami). A co jeśli chcemy aby nie wyświetlały nam się informacje o sklepach komputerowych? Musimy to wykluczyć. Zrobimy to za pomocom ,,-'' (minus/myślnik). Wpisujemy komputer -sklep Spowoduje to wyświetlenie się listy tylko tych stron, które zawierają słowo komputer ale nie będą to sklepy!
Duże i małe litery
Duże i małe litery nie są brane pod uwagę - zapamiętaj! Wpisując komputer to jest to samo co KOMPUTER lub KoMpUtER.
Szukanie na danej stronie
Co zrobić jeśli chcemy przeszukać tylko jedną stronę a nie cały internet? Wystarczy wpisać site:strona szukana_fraza Tutaj jest przykład: http://www.google.pl/search?num=30&hl=p ... lr=lang_pl
To już koniec. Teraz powinieneś mieć porządne podstawy w szukaniu z pomocą Google i nie ma prawa być czegoś takiego, że masz problem i nie szukasz o nim z Google! Jeżeli tak dalej będzie to proponuję zrobić to co ten kolega na stronie: http://ag.bocznica.org/
Na stronie głównej Google mamy jeszcze coś takiego ,,Szukanie zaawansowane''. Sama nazwa mówi do czego to służy. Nie będę tego tu opisywał bo ten poradnik ma być dla osób początkujących.
Pamiętaj jeszcze, że nie zawsze znajdziesz to czego potrzebujesz. To nie jest tak: ,,wpiszę i już mam odpowiedź''. Nieraz trzeba godzinami siedzieć aby znaleźć daną rzecz (tak, tak - godzinami). A jeśli po tych godzinach się nic nie znajdzie to od czego są fora? Ale pamiętaj! Szukaj w pierwszej kolejności z pomocą wyszukiwarki Google, a dopiero potem na forum zadaj pytanie.
W razie pytań, wątpliwości i wszelkie propozycje i uwagi proszę kierować na PW!