montowanie dysku sieciowego
montowanie dysku sieciowego
Witam, w jaki sposób mogę podmontować udostępniony dysk sieciowy (system Windows) w Linuxie?
Pierwszy raz mam doczynienia z samba, mam właczone obsługę samby w jądze oraz zainstalowaną sambę. Gdy wydaję polecenie:
wyrzuca mi:
Co jest nie tak?
Kod: Zaznacz cały
mount -t smbfs -o guest //pc12/Filmy /mnt/dysk_sieciowy
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on //pc12/Filmy,
missing codepage or other error
In some cases useful info is found in syslog - try
dmesg | tail or so
może nie może znaleźć pc12 spróbuj dodać
-o ip=xxx.xxx.xxx.xxx
Gdy wydaje komendę:
otrzymuje:
smbclient //xxx.xxx.xxx.xxx/zasob
smbclient: command not found
Dolaczam sie do tematu problem mam z zamontowaniem dysku sieciowego. Wszytkie instrukcje wyzej zrobilem po wpisaniu smbclient //ipdyskusieciowego/ konsola wypluwa mi:
Tyle ze ja nie ustawialem zadnego hasla w Windows. Montuje dysk bez uzywania hasla. NT_STA - nie rozumiem o co chodzi.
[ Dodano: 2008-11-07, 12:16 ]
Hmm rozumiem ze w pole Password: powinienem wpisywac haslo ktore ustawilem w debianie? Niestety nie dziala.
Password:
Domain=[WORKGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 3.0.25a]
Server not using user level security and no password supplied.
tree connect failed: NT_STATUS_BAD_NETWORK_NAME
[ Dodano: 2008-11-07, 12:16 ]
Hmm rozumiem ze w pole Password: powinienem wpisywac haslo ktore ustawilem w debianie? Niestety nie dziala.
lexom pisze:Pierwszy raz mam doczynienia z samba, mam właczone obsługę samby w jądze oraz zainstalowaną sambę. Gdy wydaję polecenie:
wyrzuca mi:Kod: Zaznacz cały
mount -t smbfs -o guest //pc12/Filmy /mnt/dysk_sieciowy
Co jest nie tak?Kod: Zaznacz cały
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on //pc12/Filmy, missing codepage or other error In some cases useful info is found in syslog - try dmesg | tail or so
Sprobuj tak
mount -t cifs -o username="user",password="pass" //ip.ip.ip.ip/D /media/dysk_sieciowy