Próbowałem znaleźć w internecie opis usług systemowych, bo nie wiedziałem, które mogę wyłączyć. I nie znalazłem. Postanowiłem więc samemu zrobić taki spis.
Ten opis jest dla zwykłych użytkowników, który używają komputera w domu. Sugestie dotyczą niezbędnych usług lub takich, które są bardzo potrzebne bądź przydatne.
acpid
Demon, który odpowiada za zarządzanie energią w naszym komputerze (szczególnie w laptopach). Sugestia: włączyć
alsa
Odpowiadał za ładowanie modułów dźwięku i trzymanie ustawień alsa-mixera, jednak już nie jest potrzebny, a w /etc/init.d został, ponieważ inne skrypty mogą go potrzebować. Sugestia: wyłączyć
anacron
Patrz: cron. Jedyna różnica to taka, że anacron wykonuje zaległe zadania, kiedy komputer był wyłączony. Jednak rzadko się go używa. Sugestia: wyłączyć
apache2
Serwer HTTP. Sugestia: wyłączyć
apmd
Podobnie jak acpid służy do zarządzania energią, obecnie wyparte przez ACPI. Sugestia: wyłączyć
atd
Demon, którego zadaniem jest uruchamianie programów w konkretnym momencie. Podobnie jak cron, z tym że cron przeznaczony jest do zadań cyklicznych (powtarzanych np. co godzinę), a atd zwykle uruchamia program tylko raz. Sugestia: włączyć
bind9
Serwer DNS. Zamienia hosty na adresy IP. Jednak najprawdopodobniej korzystasz z innego serwera DNS (polecam OpenDNS), więc sugeruję wyłączyć. Sugestia: wyłączyć
bluetooth
Demon obsługujący technologię bluetooth. Sugestia: wedle własnego uznania
bootclean
To nie jest demon, tylko skrypt, który czyści pliki tymczasowe. Sugestia: włączyć
Demon, który wykonuje polecenia cykliczne, co jakiś okres czasu. Sugestia: włączyć
cupsys
Demon zarządzający drukarką. Jeśli mamy jakąś, powinniśmy włączyć. Sugestia: wedle własnego
dbus
Dbus odpowiada za komunikację między procesami. Sugestia: włączyć
dhcdbd
Dostarcza interfejs, dzięki któremu można zdalnie wywoływać dhclient poprzez Dbus. Umożliwia to np. automatyczne pobieranie adresu IP od serwera DHCP. Jeśli korzystamy z DHCP, to warto włączyć. Sugestia: wedle własnego uznania
exim4
Serwer pocztowy. Sugestia: wyłączyć
gdm/kdm/xdm/slim
Menedżery sesji, dzięki nim możesz się zalogować w trybie graficznym. Raczej nie chcesz się logować w konsoli, więc radzę włączyć. Sugestia: włączyć (ale tylko jeden z nich)
hal
Z mana możemy wyczytać, że hal przechowuje informacje o podłączonych urządzeniach do komputera oraz zapewnia interfejs Dbus do powiadamiania o podłączonych urządzeniach. Dzięki temu po włożeniu pendrive'a pojawia się ikonka na pulpicie w KDE/GNOME/XFCE. Sugesita: włączyć
hplip
Obsługuje drukarki HP. Jeśli mamy jakąś, to powinniśmy włączyć. Sugestia: wedle własnego uznania
klogd
Loguje zdarzenia jądra. Sugestia: włączyć
lwresd
Jakiś demon powiązany z BIND9. Nie mam za bardzo pojęcia, co robi. Sugestia: jak bind9
makedev
Tworzy pliki urządzeń w /dev. Sugestia: włączyć
mysql
Serwer baz danych. Sugestia: wyłączyć (chyba, że potrzebujesz)
network-manager i network-manager-dispatcher
Demon obsługuje nasze połączenie internetowe tak, byśmy zawsze byli połączeni (np. jeśli trzeba pobrać IP od DHCP, to jeśli mamy dhcdbd, to zrobi to automatycznie). Sugestia: włączyć
nfs-common i nfs-kernel-server
NFS to sieciowy system plików umożliwiający montowanie sieciowych dysków. Sugestia: wyłączyć (chyba, że potrzebujesz)
openbsd-inetd
Superserwer, który nasłuchuje na podanych w /etc/inetd.conf portach, a po odebraniu połączenia uruchamia podany serwer i przekierowuje strumień oddając "pałęczkę". W ten sposób np. apache jest uruchamiany tylko, gdy jest potrzebny. Gdy nasz serwer ma mały ruch, inted oszczędza nam trochę pamięci. Sugestia: wyłączyć
rsync
Przyspiesza wymianę plików za pomocą Samby. Sugestia: tak jak samba
samba
Pozwala montować dyski sieciowe, które obsługuje serwer Windows. Sugestia: wyłączyć (chyba, że potrzebujesz)
spamassassin
Odsiewa spam przychodzący pocztą. Jeśli masz serwer pocztowy, lub klient poczty z tego korzysta, to możesz skonfigurować i włączyć. Sugestia: wedle własnego uznania
ssh
Pozwala na zdalnie logowanie się na naszym komputerze. Sugestia: wyłączyć
winbind
Do korzystania z serwerów DNS firmy Microsoft. Część pakietu samby. Sugestia: jak samba
Powyższa lista może zawierać błędy i/lub nieścisłości. Będę wdzięczny za każdą poprawkę.
Autor: Tomasz Maciejewski
Kontakt: ponton616 na gmail.com
Tekst na licencji public domain.
Lista oraz opis us
Jak to jest w końcu z tą alsą?
Ps.
Jak już piszesz taki poradnik to mógłbyś napisać jak się usuwa te usługi z autostartu, bo wielu może nie wiedzieć o czym piszesz?
Ps2.
Czy są jakieś narzędzia do tego, czy też trzeba polecenie update-rc.d, które jest lekko niewygodne?
Jakie to skrypty i czy można je bezpiecznie wyłączyć?odpowiadał za ładowanie modułów dźwięku i trzymanie ustawień alsa-mixera, jednak już nie jest potrzebny, a w /etc/init.d został, ponieważ inne skrypty mogą go potrzebować. Sugestia: wyłączyć
Ps.
Jak już piszesz taki poradnik to mógłbyś napisać jak się usuwa te usługi z autostartu, bo wielu może nie wiedzieć o czym piszesz?
Ps2.
Czy są jakieś narzędzia do tego, czy też trzeba polecenie update-rc.d, które jest lekko niewygodne?
Kod: Zaznacz cały
tomek@laptop:~$ cat /etc/init.d/alsa | head -n 20
#!/bin/sh
#
# alsa-base control script
#
### BEGIN INIT INFO
# Provides: alsa
# Required-Start: mountall
# Required-Stop: mountall
# Should-Start:
# Should-Stop:
# Default-Start: S
# Default-Stop: 0 1 6
# Short-Description: Script to unload and load ALSA modules
# Description: Used to load and unload ALSA modules and
# restore and store mixer levels. There is no
# longer any need to run this script on bootup
# or shutdown. It remains in /etc/init.d/ because
# certain other other scripts expect to find it.
### END INIT INFO
Najlepiej do tego celu użyć programów modconf i rcconf, lub podobnych, ja używam właśnie tych, można też korzystać np. z update-rc.d, lub edytować ręcznie zawartość katalogów jak np. /etc/rc#.d/ i plików, takich jak /etc/modules itp.frantic pisze:Ps.
tanatos wielkie podziękowania za rcconf, to jest dokładnie to czego szukałem.
Sam nie chcę tych plików edytować bo nie mam zbyt dużego doświadczenia i pewnie bym coś zepsuł...
Co do tej alsy to sam nie wiem.
A do tej listy moglibyście jeszcze dodać fam i avahi-daemon.
avahi-daemon odpowiada za automatyczna konfigurację sieci (jak ktoś ma zwykłą kablówkę jak ja).
A co do fama to nie wiem.
Mam jeszcze klogd-logi kernela i sysklogd-logi systemowe to chyba wedle uznania ale lepiej włączyć.
[Dodano: 2007-10-12, 18:35]
Co do alsy, wyłączyłem i wszystko działa normalnie.
[Dodano: 2007-10-15, 23:16]
http://suse.ehelp.pl/modules/articles/article.php?id=23
Sam nie chcę tych plików edytować bo nie mam zbyt dużego doświadczenia i pewnie bym coś zepsuł...
Co do tej alsy to sam nie wiem.
A do tej listy moglibyście jeszcze dodać fam i avahi-daemon.
avahi-daemon odpowiada za automatyczna konfigurację sieci (jak ktoś ma zwykłą kablówkę jak ja).
A co do fama to nie wiem.
Mam jeszcze klogd-logi kernela i sysklogd-logi systemowe to chyba wedle uznania ale lepiej włączyć.
[Dodano: 2007-10-12, 18:35]
Co do alsy, wyłączyłem i wszystko działa normalnie.
[Dodano: 2007-10-15, 23:16]
http://suse.ehelp.pl/modules/articles/article.php?id=23
Więc w większości przypadków można wyłączyć.Demon ACPI - (ang. Advanced Configuration and Power Interface) - standard zarządzania energią opracowany przez firmy Intel, Microsoft i Toshiba, który znacznie zwiększa możliwości oferowane przez APM. ACPI ustala jak BIOS, system operacyjny i urządzenia komunikują się nawzajem w sprawie poboru energii.
Jeżeli nie używasz laptopa i procesorów z funkcją oszczędzania energii, możesz usługę wyłączyć.
Wątek dość stary, ale myślę, że warto go kontynuować/aktualizować.
guarddog
Demon odpowiedzialny za firewalla pod tym samym tytułem. Sugestia: włączyć
fam
Szczegółowy opis. Sugestia: wyłączyć
killprocs
Demon odpowiedzilany za kończenie pracy procesów przy zamykaniu systemu. Sugestia włączyć
lirc
Uruchamia demona LIRC, który jest niezbędny jeśli korzystamy z urządzeń na podczerwień, takich jak np. pilot tv. Sugestia: wedle własnego uznania
lm-sensors
Usługa niezbędna w przypadku korzystania z monitoringu temperatury, napięcia itd. poszczególnych komponentów komputera. Sugestia: wedle własnego uznania
reboot
Umożliwia reset komputera przy użyciu komendy reboot. Sugestia: włączyć
sudo
Umożliwia działanie sudo. Sugestia: włączyć
vboxdrv
vboxnet
Demony stanowią część oprogramowania VirtualBox. Sugestia: jeśli nie korzystamy z maszyny wirtualnej wyłączyć
guarddog
Demon odpowiedzialny za firewalla pod tym samym tytułem. Sugestia: włączyć
fam
Szczegółowy opis. Sugestia: wyłączyć
killprocs
Demon odpowiedzilany za kończenie pracy procesów przy zamykaniu systemu. Sugestia włączyć
lirc
Uruchamia demona LIRC, który jest niezbędny jeśli korzystamy z urządzeń na podczerwień, takich jak np. pilot tv. Sugestia: wedle własnego uznania
lm-sensors
Usługa niezbędna w przypadku korzystania z monitoringu temperatury, napięcia itd. poszczególnych komponentów komputera. Sugestia: wedle własnego uznania
reboot
Umożliwia reset komputera przy użyciu komendy reboot. Sugestia: włączyć
sudo
Umożliwia działanie sudo. Sugestia: włączyć
vboxdrv
vboxnet
Demony stanowią część oprogramowania VirtualBox. Sugestia: jeśli nie korzystamy z maszyny wirtualnej wyłączyć