jak przywrocic katalog??

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
piaskos

jak przywrocic katalog??

Post autor: piaskos »

Witam. Jestem poczatkujacym uzytkownikiem linuxa. mam zainstalowanego debiana /etch

problem moj polega na tym ze przez przypadek wywalilem katalog /sbin w katalogu /usr

zrobilem to poprzez komende "rm -R /usr/sbin

w jaki sposob moge przywrocic ten katalog??

potrzebuje pilnej pomocy bo nie wiem czy moge wylaczyc komputer... nie wiem co sie stanie ;p

Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam
Petherson

Post autor: Petherson »

Niezła kaszana :) Tu by trzebabyło się znać na filesystemie, który posiadasz na /usr/sbin, ewentualnie poszukać jakiegoś programu, który jest w stanie odzyskać utracone pliki.

Można byłoby się pokusić o skopiowanie katalogu z jakiegoś liveCD czy innej instalacji, ale czy to będzie działać, nie wiem, nigdy na taką skalę nie robiłem czegoś takiego.
piaskos

nie wiem w ogole co w tym katalogu sie znajduje, do czego on jest ;p

i nie wiem co bedzie jak zrestartuje system ;/

w sumie jezeli tam nie ma plikow jakis zwiazanych ze sprzetem to moze od kogos mozna to skopiowac ;p

we windowsie to wiem jak i czym przywrocic dane ale w linuxie nie bardzo ;p dopiero 4 dzien mam ten system :P
rexor

Post autor: rexor »

W tym katalogu znajduja sie programy administratora (roota) ktore nie musza byc przechowywane w glownym systemie plikow. Wiec mysle ze bez tego katalogu po prostu nie bedziesz mogl skorzystac na koncie roota z roznch polecen systemowych dostepnych dla niego, wiec warto odzystkac ten katalog.
nightwish86

Post autor: nightwish86 »

Jeśli jest to system plików ext3 to nie da się przywrócić danych po komendzie 'rm'. Jest to niemożliwe.
piaskos

byl to system plkow ext3
temat uwazam za zamkniety

dziekuje za pomoc. pozdrawiam
ODPOWIEDZ