debian a stosunkowo nowy notebook
-
debian a stosunkowo nowy notebook
Posiadam laptopa HP z serii 6720s w podstawowej konfiguracji. No i teraz moje pytanie: czy instalacja Debiana na tym sprzęcie ma sens? I jaką wesję wybrać Lenny?
Sens ma zawsze, zależy tylko ile czasu chcesz spędzić na jego konfiguracji
Możliwe że nowe wersje laptopów z serii dv6000 mają już lepsze BIOSy, ja natomiast mam laptopa dv6150eu i miałem początkowo mnóstwo problemów z Debianem (poszukaj na forum "hp dv6000"), jednak prawdopodobnie na Twoim laptopie wszystko powinno już działać w miarę dobrze...
Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz :-)
Polecam pobrać i zainstalować: Debian Lenny i386 NETINSTALL
Możliwe że nowe wersje laptopów z serii dv6000 mają już lepsze BIOSy, ja natomiast mam laptopa dv6150eu i miałem początkowo mnóstwo problemów z Debianem (poszukaj na forum "hp dv6000"), jednak prawdopodobnie na Twoim laptopie wszystko powinno już działać w miarę dobrze...
Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz :-)
Polecam pobrać i zainstalować: Debian Lenny i386 NETINSTALL
-
Z czasem to średnio, ale jeżeli to ma działaś sprawniej i wydajniej od chwalebnego produkty M$, mianowicie Vista to jestem w stanie się poświęcić.
Dlaczego NETINSTALL? Nie lepiej zessać 1 płytkę instalacyjną i instalować wg. schematu szczegółowo opisanego na tym forum?
Odpalając Etch-a tryb tekstowy po prostu nie działa :-( , czy w Lenny-m może działać?
Dlaczego NETINSTALL? Nie lepiej zessać 1 płytkę instalacyjną i instalować wg. schematu szczegółowo opisanego na tym forum?
Odpalając Etch-a tryb tekstowy po prostu nie działa :-( , czy w Lenny-m może działać?
Ja zawsze polecam wszystkim netinstall bo jest najwygodniejsza, mało zajmuje a to co potrzebne dociąga automatycznie z internetu w czasie instalacji. Schemat instalacji jest ten sam.
Co masz na myśli pisząc "tryb tekstowy"? Instalację w trybie tekstowym?
Sprawdź czy masz ustawione w Biosie aby napęd CD-ROM startował jako pierwszy, nie powinno być problemów z samą instalacją. Gdyby się zawieszało czy coś do parametrów instalacyjnych dodaj noapic nolapic.
Np. uruchom instalację poleceniem "expert noapic nolapic"
Co masz na myśli pisząc "tryb tekstowy"? Instalację w trybie tekstowym?
Sprawdź czy masz ustawione w Biosie aby napęd CD-ROM startował jako pierwszy, nie powinno być problemów z samą instalacją. Gdyby się zawieszało czy coś do parametrów instalacyjnych dodaj noapic nolapic.
Np. uruchom instalację poleceniem "expert noapic nolapic"
-
Lol, no przecie botuje mi się Debian tylko wywala black screena, gdy nie zapodam żadnego polecenia i kliknę Enter czy co tam trzeba do rozruchu. Jedynie po pogrzebaniu w dokumentacji dokopałem się do instalacji graficznej installgiu (chyba tak to leci), ale tak czy siak nie widzi karty ethernetowej co jest podstawą mojego działania.
I niestety brak rozwiązania.
I niestety brak rozwiązania.
-
-
Przed chwilą wypaliłem i odpaliłem od razu z niecierpliwością tego debiana lennika. I o dziwo sam wykrył kartę sieciową przewodową i bezprzewodową. Ale nie mam pojęcia czy działa, bo nie wytrwałem do końca. Jaki program do partycjonowania mogę użyć pod Vistą i jak powinien wyglądać podział miejsca dla linuxa?
@DadaD
nx7400 to inna baja. A tryb tekstowy też nawala? U mnie tylko graficzny chodzi... -.-
@DadaD
nx7400 to inna baja. A tryb tekstowy też nawala? U mnie tylko graficzny chodzi... -.-
-
- Senior Member
trzynastku, a ja zaproponowałbym Ci jeszcze jedno rozwiązanie. Przejdź na stronę http://www.sidux.com, ściągnij sobie płytkę i odpal. Sidux, to "zamrożona" na jakąś datę wersja Debiana Sid, z poprawkami i pewnymi uzupełnieniami, korzysta także z repo sida, która odpala się jako LiveCD, ale możesz ją też zainstalować na komputerze. Jako live, doskonale winna się sprawdzić w charakterze "testówki", czy wszystko działa. Z mojego doświadczenia wynika, że jest dość stabilna, a jedyne problemy, na jakie napotkałem, to instalacja gimpa (opisane bugi na stronie projektu).
//poprawiłem link
ruun
//poprawiłem link
ruun