Witam Serdecznie,
Chciałem powiedzieć, że szukałem info na google, coś znalazłem, a coś sam wiedziałem.
Zacznę od początku:
Zainstalowałem Debiana z CD_Netinstall razem z Gnome, pogrzebałem coś zmieniłem na KDE, spowrotem na gnome, miałem problem potem z gdm, nie włączał się i logowałem się w konsoli, nie udało mi się rozwiazać tego błędu, i reinstalowałem system. Mimo to chciałbym się dowiedzieć co trzeba było dodać/gdzie, żeby system startował z logowaniem "okienkowym"
Następna sprawa to NTFS, disks-admin wykrywa, montuje, ale wyświetla, że nie mam uprawnień do przeglądania .... coś probowałem zmienić... standardowa tworzy jakis disks-costma-hda1 w /tmp więc pomyslalem ze zapomntuje ją na /mnt/C - mimo to nie miałem dostępu do podglądu z mojego użytkownika, z root-a wszystko dobrze, zeminilem uprawienia katalogu C, no i też nie pomogło.... Co mam zrobić ?
Do instalacji Nvidia sterowników ze strony potrzeba kilka pakietów ( wiem chyba nawet jakie ) jednak zeby zainstalować tą paczke z *.run musze wyłączyć X, boje się tego robic (ctrl + alt - backspace ) bo ostatnio przez takie cos wlasnie nie wstal gdm :/ czy istnieje jakas bezpieczna procedura na instalowanie tych sterownikow ?
Inna sprawa, to chcialem usunać TOTEMa ale zaznacza się paczka gnome-envirement (środkowisko), a nie chcialbym - ostatnio jak to usunolme cos dzialo sie z menu
I czy jest jakiś sposób na przybudowanie menu w Gnomie (automatycznie) tak jak kiedys mialo to miejsce w fluxboxie ? ze wykrywa programy i je kataloguje i dodaje do menu ?
[ Dodano: 2007-10-17, 00:23 ]
Mile widziana jakaś odpowiedz ;-)
Nie trzeba odpowiadać na całość od razu chętnie przyjmę częściowe odpowiedzi
[ Dodano: 2007-10-17, 13:30 ]
Mile widzana odpowiedz ! jaka kolwiek :P
[ Dodano: 2007-10-18, 00:32 ]
2-dzien i cisza... olewka na maxa. :/
[ Dodano: 2007-10-19, 12:36 ]
3 dni i nikt nie raczyl odpisac... świetne forum !
[ Dodano: 2007-10-21, 13:02 ]
dzień 5
Kilka problemów z 4.0r1 (ntfs, gdm, user, nvidia)
- Duncan Idaho
gore, dziwisz się że nikt nie odpowiada... Zadaj konkretne pytanie! A nie tylko coś pogrzebałem coś nie działa itp itd.
Na tym forum jest wielu specjalistów i profesjonalistów ale ¯ADEN z nich nie jest jasnowidzem ani nie posiada szklanej kuli żeby sobie zerknąć i zobaczyć co i kiedy nie działa.
Podstawą do uzyskania odpowiedzi jest wyczerpujące opisanie problemu wliczając w to wklejenie komunikatów, błędów, odpowiednich logów czy wszystkiego innego co może innym pomóc udzielić odpowiedzi na pytanie.
Twój post niestety nie spełnia tych wymogów (swoją drogą jest niezgodny z co najmniej dwoma podpunktami regulaminu forum) i śmiało mógłby wylądować w koszu.
A jakbym ja był moderatorem to za takie komentarze dostałbyś żółtą kartkę...
Zresztą jakbyś miał ochotę rozwiązać swoje problemy to użyłbyś wyszukiwarki albo zwyczajnie przejrzał forum. Problemy które wymieniłeś są dość pospolite i na 99% rozwiązane.
Na tym forum jest wielu specjalistów i profesjonalistów ale ¯ADEN z nich nie jest jasnowidzem ani nie posiada szklanej kuli żeby sobie zerknąć i zobaczyć co i kiedy nie działa.
Podstawą do uzyskania odpowiedzi jest wyczerpujące opisanie problemu wliczając w to wklejenie komunikatów, błędów, odpowiednich logów czy wszystkiego innego co może innym pomóc udzielić odpowiedzi na pytanie.
Twój post niestety nie spełnia tych wymogów (swoją drogą jest niezgodny z co najmniej dwoma podpunktami regulaminu forum) i śmiało mógłby wylądować w koszu.
A jakbym ja był moderatorem to za takie komentarze dostałbyś żółtą kartkę...
Zresztą jakbyś miał ochotę rozwiązać swoje problemy to użyłbyś wyszukiwarki albo zwyczajnie przejrzał forum. Problemy które wymieniłeś są dość pospolite i na 99% rozwiązane.