beryl

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

beryl

Post autor: zomer »

beryl się uruchamia. Można obracać kostką za pomocą kombinacji przycisków, ale nie da się kliknąć żadnego elementu na pasku startu, nawet głównego menu nie mogę otworzyć.
Miał ktoś takie dziwne zachowanie beryla?
zwiastun

Post autor: zwiastun »

Bardzo dziwne - odpal go w konsoli i pokaz co wywala ...
P.S. Masz jakis monitor systemu , typu conky albo cos w tym rodzaju ?
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Problem występuje dopiero po dodaniu repo testing. Wówczas podczas instalacji dowolnego pakietu np. ntfs-3g następuje aktualizacja wielu innych pakietów około 150-ciu.
Zupełnie (niechciana aktualizacja), kilkukrotnie wyskakuje niebieskie okno z prośbą o zatwierdzenie zmian w konfiguracji systemu. Sprawdzałem plik xorg.conf "bez zmian". Obecnie beryl działa bo nie instalowałem niczego z testing, ale bendę musiał zainstalować ntfs-3g, więc spodziewam się kłopotów z berylem po tej akcji. Opiszę wtedy wyjście uruchomienia beryla z konsoli.

// popraw błędy ortograficzne i zacznij używać sprawdzania pisowni
to już kolejne upomnienie
ruun

[ Dodano: 2007-12-17, 16:53 ]
Problem z berylem wygląda tak: Beryl uruchamia się normalnie, tzn. że w konsoli nie zgłasza błędów. Mogę obracać kostką, mogę przemieszczać okna. Po zminimalizowaniu okna do paska nie można go już przywrócić. Menu nie reaguje na kliknięcia. Właściwie to nic nie reaguje na kliknięcia myszy. Skrót Alt + Tab również nie działa. Całe środowisko graficzne jest sparaliżowane.
Zastanawiam się co takiego jest w repo testing że po aktualizacji systemu, beryl nie współpracuje z KDE?. Co mam zrobić przeinstalować system?. Plik xorg.conf jest nienaruszony.
zippo

Post autor: zippo »

Mam to samo. Czy już rozwiązałeś problem?
Awatar użytkownika
zomer
Beginner

Dawno problem rozwiązałem. Powiem tak. Mieszanie stabilnego systemu z testing to zabawa dla doświadczonych miłośników debiana. Usuń wpisy testing zrób

Kod: Zaznacz cały

apt-get dist-upgrade
Jak będziesz chciał mieszać to zobacz tutaj ==> http://thesimplicity.wordpress.com/2007 ... na-biurko/
Odnośnie beryla. Po co ci on?. compiz-fusion jest lepszy.
ODPOWIEDZ