TrueCrypt i kompilacja j

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Pepuch

TrueCrypt i kompilacja jądra z wcześniejszymi ustawieniami

Post autor: Pepuch »

Witam. Na swoim pendrive chciałbym jedną z partycji zaszyfrować programem truecrypt. Niestety instalacja z paczek nie działa poprawnie i chce zainstalować z kodu źródłowego. Tutaj niestety napotykam problem podczas próby instalacji. A mianowicie podczas uruchomienia skryptu "build.sh" (wg wyszukanych przeze mnie poradników) powinno się pojawić coś takiego (jak to piszą kompilacja przebiega " szybko i bez problemu"):

Kod: Zaznacz cały

./build.sh

Checking build requirements...
Building kernel module... Done.
Building truecrypt... Done.
Nietety u mnie przebiega to wręcz przeciwnie i moim oczom ukazuje się coś takiego:

patryk:/home/patryk/Desktop/truecrypt-4.3a-source-code/Linux# ./build.sh
Checking build requirements...
Linux kernel (2.6.18-5-686) source directory [/usr/src/linux]:    
Rozumiem, że aby intalacja przebiegła bezproblemowo muszę utworzyć dowiązanie do źródeł jądra. Niestety zawartość katalogu /usr/src to

patryk:/usr/src# ls
linux-headers-2.6.18-5  linux-headers-2.6.18-5-686  linux-kbuild-2.6.18  rpm
A więc są same nagłówki, nie ma natomiast jądra. Moja wersja jądra to

patryk:/usr/src# uname -r
2.6.18-5-686
Nie jest więc najnowsze. ¦ciągnąłem najnowsze jądro 2.6.23. Mogę skompilować jednak nasuwa się pytanie. Jak je skonfigurować aby nie napotkać niepotrzebnych błędów. Czy istnieje możliwość skorzytania z konfiguracji jądra z wersji 2.6.18 i wykorzystanie jej w wersji 2.6.23 tak aby ograniczyć się do kompilacji i pominąć konfigurację? Jeżeli nie to jak skonfigurować aby uniknąć kłopotów?

//edit
co do kompilacji wraz z poprzednim configiem juz znalazlem:
http://www.wonder.pl/index.php/Debian%2 ... el%20Linux
ODPOWIEDZ