KDE 4
-
Trochę offtopicznie:
pobawiłem się live z KDE4 RC1 (opensuse) i kiepsko to widzę
- jak na RC1 jest bardzo niestabilne
- pulpit z plasmą jakiś taki mało funkcjonalny - jedyne co można zrobić to dodać wkurzające widgety... a gdzie menu tworzenia katalogów i plików, przełączania użytkowników itp?
- albo jestem ślepy, albo nie ma możliwości konfiguracji paneli - mam nadzieję że to jednak moja ślepota.
- koszmarnie glupie menu - możliwości zmiany na coś używalnego też nie widziałem...
RC1 z założenia powinno zawierać wszystkie opcje wersji ostatecznej, ale mam nadzieję że to RC1 jednak nie zawiera wszystkiego i pojawią się w nim możliwości konfiguracji przynajmniej takie jak w gałęzi 3.5... Jak na chwilę obecną to bieda... £adne, owszem, ale funkcjonalności "prawdziwego" KDE to to nie ma
PS. na cholerę mi na pulpicie, który przez 99% czasu jest zasłonięty oknami programów 1456 kolorowych i migających gadżetów? Pozostaje to dla mnie tajemnicą
pobawiłem się live z KDE4 RC1 (opensuse) i kiepsko to widzę
- jak na RC1 jest bardzo niestabilne
- pulpit z plasmą jakiś taki mało funkcjonalny - jedyne co można zrobić to dodać wkurzające widgety... a gdzie menu tworzenia katalogów i plików, przełączania użytkowników itp?
- albo jestem ślepy, albo nie ma możliwości konfiguracji paneli - mam nadzieję że to jednak moja ślepota.
- koszmarnie glupie menu - możliwości zmiany na coś używalnego też nie widziałem...
RC1 z założenia powinno zawierać wszystkie opcje wersji ostatecznej, ale mam nadzieję że to RC1 jednak nie zawiera wszystkiego i pojawią się w nim możliwości konfiguracji przynajmniej takie jak w gałęzi 3.5... Jak na chwilę obecną to bieda... £adne, owszem, ale funkcjonalności "prawdziwego" KDE to to nie ma
PS. na cholerę mi na pulpicie, który przez 99% czasu jest zasłonięty oknami programów 1456 kolorowych i migających gadżetów? Pozostaje to dla mnie tajemnicą
Maciorra, według mnie, jest to (bardzo) okrojona wersja KDE, na tej płycie. Według mnie, niemożliwością jest, żeby takie coś wsadzić w wersji stabilnej... Kupa błędów, problemów. Mało funkcjonalne, i w ogóle... Ehh... Na początku jak odpaliłem to tacka systemowa, wyleciała na górę ekranu, a chyba być tak nie winno.
Ahh, i mi też się płytka nie bootowała, chociaż nagrałem ją dwa razy. Włączyłem na Virtualboksie.
Ahh, i mi też się płytka nie bootowała, chociaż nagrałem ją dwa razy. Włączyłem na Virtualboksie.
Tez trzymam sie tej mysli Jedyne co zaskakuje to fakt ze to wydanie zostalo okreslone jako RC1 - w koncu RC to powinien byc prawie gotowy produkt, tymczasem mamy do czynienia z jakas wczesna beta...localh0st pisze:według mnie, jest to (bardzo) okrojona wersja KDE
Nic to - poczekamy az wydadza stabilna i zbadamy wtedy, na razie nie ma sie co napalac.
No więc tak, dziś pobrałem i odpaliłem na VirtualBox KDE 4 RC+ 0.7.2 (wczorajsza wersja). Powiem, że jest o wiele bardziej dopracowana, ładna szybsza i nie rozjeżdżają się poszczególne elementy tak jak w RC1. (Prawie)wszystko chodzi bez problemów, a i aplikacje niezbędne dołożyli, których we wcześniejszej wersji nie było. Teraz jest to LiveCd, które można używać tak jak np. Knoppiksa. Postaram się dziś jeszcze napisać na mojej stronie i tu wkleić kilka screenshotów. Moje wrażenie po tej wersji: bardzo dobre.
[ Dodano: 2007-12-09, 10:28 ]
Jak mówię tak robię:
http://localh0st.ovh.org/?p=69
[ Dodano: 2007-12-09, 10:28 ]
Jak mówię tak robię:
http://localh0st.ovh.org/?p=69