[+] Swap - koniecznie dwa razy wi
[+] Swap - koniecznie dwa razy więcej niz pamięci ram?
Wiem, że zalecane jest aby partycja wymiany (swap) miała rozmiar dwa razy większy niż posiadana pamięć RAM, ale mam pytanie, co się stanie jak nie spełni się tego warunku? Chodzi mi o to czy to tylko sprzyja pracy systemu czyli nie jest to konieczne? A może jednak spowoduje to błąd przy uruchomieniu albo awarię systemu?
Czy ktoś wie coś na ten temat?
Czy ktoś wie coś na ten temat?
Możesz mieć nawet 10MB partycję wymiany, a nic się złego nie stanie. Swap to taka zastępcza pamięć RAM. Po prostu, gdy skończy się miejsce w pamięci RAM zostaje wykorzystana partycja wymiany. Ja mam 2GB partycję wymiany. Ale mam 1GB RAM-u. Ale powiem Ci, że nigdy u mnie nie był wykorzystywany swap. Jeśli masz mało ramu i uruchamiasz dużo programów to powinieneś mieć trochę swapu. Przy mojej ilości ramu raczej nie jest potrzebny w ogóle swap. I tak nigdy nie jest wykorzystywany. Po prostu daj tyle na swap ile naprawdę potrzebujesz, a to, że gdzieś pisz, że musi być 2x więcej niż ramu to po prostu olejwenabdg pisze:Wiem, że zalecane jest aby partycja wymiany (swap) miała rozmiar dwa razy większy niż posiadana pamięć RAM, ale mam pytanie, co się stanie jak nie spełni się tego warunku? Chodzi mi o to czy to tylko sprzyja pracy systemu czyli nie jest to konieczne? A może jednak spowoduje to błąd przy uruchomieniu albo awarię systemu?
Pozdrawiam!
-
- Beginner
akurat to co mówi velmafia jest praktykowane bardzo rzadko, przez developerów jądra co najwyżej. Ale z poprzednimi postami się zgadzam, mnożnik 2x jest rozsadny przy pamięci poniżej 256, potem 256-750 niezależnie od RAM (powyżej 1GB nie mam sensu). Jeśli się ma laptopa to przyda się SWAP=RAM, co by można było robić hibernację.
pozdrawiam
pozdrawiam