Laptop wejscie mini jack
Laptop wejscie mini jack
czesc wam!
moj system to linux debian etch.
notebook to sony vgn-fz21s
po zainstalowaniu systemu + kde (instalacja z plyty cd kde), gdy podlaczam sluchawki do komputera to nie dziala mi na nich glos (probowalem tez inne sluchawki).
w biosie komputera nie ma nigdzie opcji do aktywowania line in.
na komputerze slychac wszystkie dzwieki zarowno te systemowe jak i odgrywanie muzyki.
gdy podlanczam sluchawki to powinien sie wylaczyc dzwiek w systemie i powinien byc dzwiek na sluchawkach ale tak nie jest. na sluchawkach nie slychac nic a muzyka przez glosniki (wbudowane w komputer) dalej gra.
ma ktos jakis pomysl jak to naprawic?
bede wdzieczny za kazda pomoc.
dzieki!
moj system to linux debian etch.
notebook to sony vgn-fz21s
po zainstalowaniu systemu + kde (instalacja z plyty cd kde), gdy podlaczam sluchawki do komputera to nie dziala mi na nich glos (probowalem tez inne sluchawki).
w biosie komputera nie ma nigdzie opcji do aktywowania line in.
na komputerze slychac wszystkie dzwieki zarowno te systemowe jak i odgrywanie muzyki.
gdy podlanczam sluchawki to powinien sie wylaczyc dzwiek w systemie i powinien byc dzwiek na sluchawkach ale tak nie jest. na sluchawkach nie slychac nic a muzyka przez glosniki (wbudowane w komputer) dalej gra.
ma ktos jakis pomysl jak to naprawic?
bede wdzieczny za kazda pomoc.
dzieki!
Spróbuj dodać do /etc/modprobe.d/alsa-base taką linijke
Kod: Zaznacz cały
options snd-hda-intel model=laptop
Re: Laptop wejscie mini jack
Jeśli to co napisałeś powyżej nie jest zwykłą literówką, to nie dziwię się, że nic nie slyszysz w słuchawkach, spróbuj je podłączyć do wyjścia, a nie do wejścia i powinno być lepiej...jojo pisze: w biosie komputera nie ma nigdzie opcji do aktywowania line in.
BPNMSP:-P
Ten wpis zmienia opcję model, dla modułu snd-hda-intel i ustawia ją na laptop. Znalazłem kiedyś to rozwiązanie w necie i mi pomogło, czyli po podłączeniu słuchawek dźwięk jest tylko w słuchawkach, nie ma na glośnikach, a jak odłącze słuchawki, to dźwięk jest znowu normalnie na głośnikach. Z tym, że bez tej opcji dźwięk miałem podwójnie, czyli i w słuchawkach i w głośnikach, czego nie ma u Ciebie, więc to rozwiązanie może nia zadziałać, ale spróbować nie zaszkodzi.jojo pisze:mlyczek,
a mozesz mi powiedziec co ten wpis robi?
To ja sie moze podepne, zeby nie dublowac (przepraszam autora watku - wiem, ze to irytuje ;]) bo szukam i szukam, i nic nie moge znalezc (google wyrzuca mi jakies strony po hiszpansku i wlosku, a i na forum ubuntu jakos nie widze rozwiazania swojego problemu). Przejrzalem strone domowa ALSY, ale tez nic tam nie znalazlem...
Mam praktycznie tak samo, po instalacji systemu zainstalowalem alsa-base alsa-utils oraz alsa-tools. Dzwiek wydobywajacy sie z laptopowych glosnikow dziala bez zadnych kombinacji (zarowno pod kde, xfce, jak i w samej konsoli), ale po podpieciu zewnetrznych glosnikow/sluchawek nic sie nie dzieje - dzwiek nadal wypluwaja tylko glosniki wbudowane.
Idac za rada mlyczka dodalem wpis i tym samym pozbylem sie jakiegokolwiek dzwieku wiec nie jest to rozwiazanie, ktore moj problem rozwiazuje. ;]
Moj laptop to HP Pavilion DV6552ea (co mnie podkusilo, zeby tego dziada kupic?! ;])
link
lspci | grep Audio
to co wyswietla alsamixer
wg http://www.hp.co.uk karta jest
Czy ktos wie jak to ustrojstwo ruszyc? W zasadzie potrzebuje rozwiazac jeszcze tylko to, zeby moc sie cieszyc debianem na tym zlomie bo nawet wifi udalo mi sie odpalic po dwoch tygodniach walczenia. ]
Pomozcie prosze, bo uzywanie glosnikow wbudowanych nie ma racji bytu, a od muzyki jestem uzalezniony. ;]
Mam praktycznie tak samo, po instalacji systemu zainstalowalem alsa-base alsa-utils oraz alsa-tools. Dzwiek wydobywajacy sie z laptopowych glosnikow dziala bez zadnych kombinacji (zarowno pod kde, xfce, jak i w samej konsoli), ale po podpieciu zewnetrznych glosnikow/sluchawek nic sie nie dzieje - dzwiek nadal wypluwaja tylko glosniki wbudowane.
Idac za rada mlyczka dodalem wpis i tym samym pozbylem sie jakiegokolwiek dzwieku wiec nie jest to rozwiazanie, ktore moj problem rozwiazuje. ;]
Moj laptop to HP Pavilion DV6552ea (co mnie podkusilo, zeby tego dziada kupic?! ;])
link
lspci | grep Audio
brz@debian:~$ lspci | grep Audio
00:07.0 Audio device: nVidia Corporation Unknown device 055c (rev a1)
wiec chyba nie jest to kwestia nowszej alsy, ktora mialaby te karte rozpoznawacCard: HDA NVidia
Chip: Conexant CX20549 (Venice)
wg http://www.hp.co.uk karta jest
suwaki w alsamikserze:www.hp.co.uk pisze:3D Sound Blaster Pro compatible sound 16 bit integrated
lsmod | grep sndMaster, PCM, IEC958, Ext Mic, Int Mic
brz@debian:~$ lsmod | grep snd
snd_hda_intel 311968 1
snd_pcm_oss 48288 0
snd_mixer_oss 21376 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 89992 2 snd_hda_intel,snd_pcm_oss
snd_timer 28424 1 snd_pcm
snd 65896 7 snd_hda_intel,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
soundcore 13088 1 snd
snd_page_alloc 15376 2 snd_hda_intel,snd_pcm
Czy ktos wie jak to ustrojstwo ruszyc? W zasadzie potrzebuje rozwiazac jeszcze tylko to, zeby moc sie cieszyc debianem na tym zlomie bo nawet wifi udalo mi sie odpalic po dwoch tygodniach walczenia. ]
Pomozcie prosze, bo uzywanie glosnikow wbudowanych nie ma racji bytu, a od muzyki jestem uzalezniony. ;]
To
powinno pomóc.
U mnie na
pomogło dodanie do
linijki
Automatycznie przełącza pomiędzy wbudowanymi głośnikami a podłączonym urządzeniem zewnętrznym(czasami zdarza się, że jednak tego nie robi i trzeba wykonać to ręcznie, ale po restarcie śmiga ładnie, pięknie ) + działa wbudowany mikrofon
Zmiana benq-t31 na laptop u mnie nic nie dawała(już jakiś czas temu to widziałem), zmiana na auto powodowała, że dźwięk dobiegał z głośników tylko kiedy się go 'włączyło' w mixerze, z kolei hippo automatycznie przełączało pomiędzy urządzeniami, jednak nie działał wbudowany mikrofon. Dosyć często spotykany problem na laptopach.
powinno pomóc.
U mnie na
00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SB450 HDA Audio (rev 01)
/etc/modprobe.conf
snd-hda-intel model=benq-t31
Zmiana benq-t31 na laptop u mnie nic nie dawała(już jakiś czas temu to widziałem), zmiana na auto powodowała, że dźwięk dobiegał z głośników tylko kiedy się go 'włączyło' w mixerze, z kolei hippo automatycznie przełączało pomiędzy urządzeniami, jednak nie działał wbudowany mikrofon. Dosyć często spotykany problem na laptopach.
Metoda prob i bledow nareszcie rozwiazalem problem. ;]
Przede wszystkim, samo dopisywanie do /etc/modprobe.d/alsa-base (/etc/modprobe.conf nie mam) odpowiedniej linijki (w moim wypadku model musi byc ustawiony na "laptop") nic nie pomagalo - wrecz przeciwnie - dzwiek znikal calkowicie.
Do uaktywnienia zewnetrznych glosnikow potrzebne bylo polecenie odpalane oczywiscie jako root.
Po instalacji glosniki ozywaly, ale graly do spolki z glosnikami wbudowanymi. Zabawa kmix nie dawala zadnych rezultatow, a po restarcie musialem odpalac konfiguracje karty od nowa, zeby w ogole cos gralo. Z pomoca przyszlo polecenie oraz (dla pewnosci) dopisanie do pliku /etc/default/alsa takiej oto linijki:
http://wiki.sabayonlinux.org/index.php? ... ound_Cards
Sprowadza sie to do tego:
1. Zalogowanie sie na roota
2. Wyswietlenie procesow uzywajacych dzwieku
3. Zabicie kazdego z nich
4. Usuniecie modulu snd-hda-intel
5. Ponowne zaladowanie - tym razem z odpowiednia opcja
Wg opisu suwaki wszystkie kanaly powinny sie wyciszyc i trzeba to skorygowac - u mnie nie bylo trzeba.
Usuniecie modulu, zaladowanie modulu z opcja modelu i...? Alleluja! Dziala jak trzeba - w momencie wpiecia jacka glosniki wbudowane wyciszaja sie!
Gdyby nie koniecznosc odpalenia alsaconf, zeby dzialalo trzeba rzeczywiscie po prostu dodac linijke
Bitte schoen.
P.S. Jesli jest to nieskladne albo sie powtarzam to prosze o wybaczenie - dzisiejszej nocy spalem tylko godzine. ;]
Przede wszystkim, samo dopisywanie do /etc/modprobe.d/alsa-base (/etc/modprobe.conf nie mam) odpowiedniej linijki (w moim wypadku model musi byc ustawiony na "laptop") nic nie pomagalo - wrecz przeciwnie - dzwiek znikal calkowicie.
Do uaktywnienia zewnetrznych glosnikow potrzebne bylo polecenie
alsaconf
Po instalacji glosniki ozywaly, ale graly do spolki z glosnikami wbudowanymi. Zabawa kmix nie dawala zadnych rezultatow, a po restarcie musialem odpalac konfiguracje karty od nowa, zeby w ogole cos gralo. Z pomoca przyszlo polecenie
alsactl store
Teraz nawet po restarcie wszystko gralo. Pogrzebalem w googlach i znalazlem to:alsactl_store_on_shutdown="always autosave"
http://wiki.sabayonlinux.org/index.php? ... ound_Cards
Sprowadza sie to do tego:
1. Zalogowanie sie na roota
su
lsof /dev/snd/*
3. Zabicie kazdego z nich
kill NUMER_PROCESU
rmmod snd-hda-intel
modprobe snd-hda-intel model=TWOJ_MODEL
Usuniecie modulu, zaladowanie modulu z opcja modelu i...? Alleluja! Dziala jak trzeba - w momencie wpiecia jacka glosniki wbudowane wyciszaja sie!
Gdyby nie koniecznosc odpalenia alsaconf, zeby dzialalo trzeba rzeczywiscie po prostu dodac linijke
do nastepujacych plikow (byc moze tylko jednego z nich, ja dodalem do obu i jesli juz dziala to zostawiam bo jeszcze jeden reboot dzisiaj i puszcza mi nerwy ;]): /etc/modprobe.d/alsa-base oraz /etc/modprobe.d/sound.options snd-hda-intel model=TWOJ_MODEL
Bitte schoen.
P.S. Jesli jest to nieskladne albo sie powtarzam to prosze o wybaczenie - dzisiejszej nocy spalem tylko godzine. ;]
mlyczek - dzieki za pomoc z ta linijka w /etc/modprobe.d/...
do alsa-base trzeba dodac w options snd-hda-intel model= "vaio"
czy to nie jest chore? latwiej byc nie moglo..
options snd-hda-intel model=vaio reboot kompa i jak wkladam sluchawki do wejscia mini jack, to mi ucina glos na glosnikach i pojawia sie w sluchawkach!
w koncu sie udalo po 2 tygodniach szukania i probowania...
musze tez dodac ze zainstalowalem najnowsza alse 1.0.15-3
wielkie dzieki wszystkim za pomysly i pomoc!
do alsa-base trzeba dodac w options snd-hda-intel model= "vaio"
czy to nie jest chore? latwiej byc nie moglo..
options snd-hda-intel model=vaio reboot kompa i jak wkladam sluchawki do wejscia mini jack, to mi ucina glos na glosnikach i pojawia sie w sluchawkach!
w koncu sie udalo po 2 tygodniach szukania i probowania...
musze tez dodac ze zainstalowalem najnowsza alse 1.0.15-3
wielkie dzieki wszystkim za pomysly i pomoc!