Laptop wejscie mini jack

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
jojo

Laptop wejscie mini jack

Post autor: jojo »

czesc wam!

moj system to linux debian etch.
notebook to sony vgn-fz21s

po zainstalowaniu systemu + kde (instalacja z plyty cd kde), gdy podlaczam sluchawki do komputera to nie dziala mi na nich glos (probowalem tez inne sluchawki).
w biosie komputera nie ma nigdzie opcji do aktywowania line in.

na komputerze slychac wszystkie dzwieki zarowno te systemowe jak i odgrywanie muzyki.
gdy podlanczam sluchawki to powinien sie wylaczyc dzwiek w systemie i powinien byc dzwiek na sluchawkach ale tak nie jest. na sluchawkach nie slychac nic a muzyka przez glosniki (wbudowane w komputer) dalej gra.

ma ktos jakis pomysl jak to naprawic?

bede wdzieczny za kazda pomoc.

dzieki!
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Spróbuj dodać do /etc/modprobe.d/alsa-base taką linijke

Kod: Zaznacz cały

options snd-hda-intel model=laptop
Maciorra
Beginner

Re: Laptop wejscie mini jack

Post autor: Maciorra »

jojo pisze: w biosie komputera nie ma nigdzie opcji do aktywowania line in.
Jeśli to co napisałeś powyżej nie jest zwykłą literówką, to nie dziwię się, że nic nie slyszysz w słuchawkach, spróbuj je podłączyć do wyjścia, a nie do wejścia i powinno być lepiej...

BPNMSP:-P
jojo

czesc wam!
Maciorra - podlaczylem te sluchawki pod dorbre wejscie, pomylilem tylko nazwy. podlaczylem je tam gdzie jest rysunek sluchawek :-)

mlyczek,
a mozesz mi powiedziec co ten wpis robi?
jestem ciekawy jak on dziala (chce sie cos nauczyc:-))
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

jojo pisze:mlyczek,
a mozesz mi powiedziec co ten wpis robi?
Ten wpis zmienia opcję model, dla modułu snd-hda-intel i ustawia ją na laptop. Znalazłem kiedyś to rozwiązanie w necie i mi pomogło, czyli po podłączeniu słuchawek dźwięk jest tylko w słuchawkach, nie ma na glośnikach, a jak odłącze słuchawki, to dźwięk jest znowu normalnie na głośnikach. Z tym, że bez tej opcji dźwięk miałem podwójnie, czyli i w słuchawkach i w głośnikach, czego nie ma u Ciebie, więc to rozwiązanie może nia zadziałać, ale spróbować nie zaszkodzi.
Pietruch

Post autor: Pietruch »

Sprawdzałeś w dokumentacji ALSY? Ja wojowałem troszkę czasu ze wsoją kartą i dopiero kumpel znalazł w owej dokumentacji satysfakcjonujące rozwiązanie. Do tego należało pobawić się regulacją dźwięku włączając opcję headphone.
brz
Beginner

Post autor: brz »

To ja sie moze podepne, zeby nie dublowac (przepraszam autora watku - wiem, ze to irytuje ;]) bo szukam i szukam, i nic nie moge znalezc (google wyrzuca mi jakies strony po hiszpansku i wlosku, a i na forum ubuntu jakos nie widze rozwiazania swojego problemu). Przejrzalem strone domowa ALSY, ale tez nic tam nie znalazlem...

Mam praktycznie tak samo, po instalacji systemu zainstalowalem alsa-base alsa-utils oraz alsa-tools. Dzwiek wydobywajacy sie z laptopowych glosnikow dziala bez zadnych kombinacji (zarowno pod kde, xfce, jak i w samej konsoli), ale po podpieciu zewnetrznych glosnikow/sluchawek nic sie nie dzieje - dzwiek nadal wypluwaja tylko glosniki wbudowane.

Idac za rada mlyczka dodalem wpis i tym samym pozbylem sie jakiegokolwiek dzwieku wiec nie jest to rozwiazanie, ktore moj problem rozwiazuje. ;]

Moj laptop to HP Pavilion DV6552ea (co mnie podkusilo, zeby tego dziada kupic?! ;])
link

lspci | grep Audio

brz@debian:~$ lspci | grep Audio
00:07.0 Audio device: nVidia Corporation Unknown device 055c (rev a1)
to co wyswietla alsamixer
Card: HDA NVidia
Chip: Conexant CX20549 (Venice)
wiec chyba nie jest to kwestia nowszej alsy, ktora mialaby te karte rozpoznawac

wg http://www.hp.co.uk karta jest
www.hp.co.uk pisze:3D Sound Blaster Pro compatible sound 16 bit integrated
suwaki w alsamikserze:
Master, PCM, IEC958, Ext Mic, Int Mic
lsmod | grep snd

brz@debian:~$ lsmod | grep snd
snd_hda_intel         311968  1 
snd_pcm_oss            48288  0 
snd_mixer_oss          21376  1 snd_pcm_oss
snd_pcm                89992  2 snd_hda_intel,snd_pcm_oss
snd_timer              28424  1 snd_pcm
snd                    65896  7 snd_hda_intel,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,snd_pcm,snd_timer
soundcore              13088  1 snd
snd_page_alloc         15376  2 snd_hda_intel,snd_pcm

Czy ktos wie jak to ustrojstwo ruszyc? W zasadzie potrzebuje rozwiazac jeszcze tylko to, zeby moc sie cieszyc debianem na tym zlomie bo nawet wifi udalo mi sie odpalic po dwoch tygodniach walczenia. ]

Pomozcie prosze, bo uzywanie glosnikow wbudowanych nie ma racji bytu, a od muzyki jestem uzalezniony. ;]
Pietruch

Post autor: Pietruch »

To
powinno pomóc.
U mnie na

00:14.2 Audio device: ATI Technologies Inc SB450 HDA Audio (rev 01)
pomogło dodanie do

/etc/modprobe.conf
linijki

snd-hda-intel model=benq-t31
Automatycznie przełącza pomiędzy wbudowanymi głośnikami a podłączonym urządzeniem zewnętrznym(czasami zdarza się, że jednak tego nie robi i trzeba wykonać to ręcznie, ale po restarcie śmiga ładnie, pięknie :) ) + działa wbudowany mikrofon
Zmiana benq-t31 na laptop u mnie nic nie dawała(już jakiś czas temu to widziałem), zmiana na auto powodowała, że dźwięk dobiegał z głośników tylko kiedy się go 'włączyło' w mixerze, z kolei hippo automatycznie przełączało pomiędzy urządzeniami, jednak nie działał wbudowany mikrofon. Dosyć często spotykany problem na laptopach.
brz
Beginner

Post autor: brz »

Metoda prob i bledow nareszcie rozwiazalem problem. ;]

Przede wszystkim, samo dopisywanie do /etc/modprobe.d/alsa-base (/etc/modprobe.conf nie mam) odpowiedniej linijki (w moim wypadku model musi byc ustawiony na "laptop") nic nie pomagalo - wrecz przeciwnie - dzwiek znikal calkowicie.

Do uaktywnienia zewnetrznych glosnikow potrzebne bylo polecenie

alsaconf
odpalane oczywiscie jako root.

Po instalacji glosniki ozywaly, ale graly do spolki z glosnikami wbudowanymi. Zabawa kmix nie dawala zadnych rezultatow, a po restarcie musialem odpalac konfiguracje karty od nowa, zeby w ogole cos gralo. Z pomoca przyszlo polecenie

alsactl store
oraz (dla pewnosci) dopisanie do pliku /etc/default/alsa takiej oto linijki:
alsactl_store_on_shutdown="always autosave"
Teraz nawet po restarcie wszystko gralo. Pogrzebalem w googlach i znalazlem to:
http://wiki.sabayonlinux.org/index.php? ... ound_Cards

Sprowadza sie to do tego:

1. Zalogowanie sie na roota 2. Wyswietlenie procesow uzywajacych dzwieku

lsof /dev/snd/*

3. Zabicie kazdego z nich

kill NUMER_PROCESU
4. Usuniecie modulu snd-hda-intel

rmmod snd-hda-intel
5. Ponowne zaladowanie - tym razem z odpowiednia opcja

modprobe snd-hda-intel model=TWOJ_MODEL
Wg opisu suwaki wszystkie kanaly powinny sie wyciszyc i trzeba to skorygowac - u mnie nie bylo trzeba.

Usuniecie modulu, zaladowanie modulu z opcja modelu i...? Alleluja! Dziala jak trzeba - w momencie wpiecia jacka glosniki wbudowane wyciszaja sie!

Gdyby nie koniecznosc odpalenia alsaconf, zeby dzialalo trzeba rzeczywiscie po prostu dodac linijke
options snd-hda-intel model=TWOJ_MODEL
do nastepujacych plikow (byc moze tylko jednego z nich, ja dodalem do obu i jesli juz dziala to zostawiam bo jeszcze jeden reboot dzisiaj i puszcza mi nerwy ;]): /etc/modprobe.d/alsa-base oraz /etc/modprobe.d/sound.

Bitte schoen.

P.S. Jesli jest to nieskladne albo sie powtarzam to prosze o wybaczenie - dzisiejszej nocy spalem tylko godzine. ;]
jojo

mlyczek - dzieki za pomoc z ta linijka w /etc/modprobe.d/...
do alsa-base trzeba dodac w options snd-hda-intel model= "vaio"

czy to nie jest chore? latwiej byc nie moglo..

options snd-hda-intel model=vaio reboot kompa i jak wkladam sluchawki do wejscia mini jack, to mi ucina glos na glosnikach i pojawia sie w sluchawkach!

w koncu sie udalo po 2 tygodniach szukania i probowania...
musze tez dodac ze zainstalowalem najnowsza alse 1.0.15-3

wielkie dzieki wszystkim za pomysly i pomoc!
Zablokowany