Witam serdecznie!
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem linuxa (a dokladniej debiana).
Mam taki dziwny problem... (przynajmniej z mojego punktu widzenia).
Otoz dysponuje maszyna na ktorej chce zainstalowac debiana (net-install), ale debian nie chce polaczyc mi sie z netem.
Otoz zauwazylem, ze laczac sie za posrednictwem mojego domowego routera Linksys WRT54GC Debian nie moze nawiazac polaczenia z internetem, natomiast podlaczajac bezposrednio kabel od providera do sprzetu z Debianem (bez uzycia juz routera domowego) blyskawicznie laczy sie z internetem po wpisaniu statycznego adresu IP.
Posiadam lacze ze stalym numerem IP ktore wpisalem w routerze linksysa. Chce zeby Debian i systemy pracujace w sieci domowej korzystaly z internetu za posrednictwem routera. Router ma wlaczone DHCP.
Przelaczajac kable z routera (ten np. na ktorym internet smiga na wingrozie) i podlaczajac do stacji z debianem dalej nie ma internetu pomimo ze na innym komputerze z wingroza na tym samym kablu jest...
Czy problemem moze byc zle zakoncowkowany kabel? Czy Linux wymaga innego koncowkowania kabla?
Nie moge znalezc przyczyny. Wczesniej normalnie internet na linuxie dzialal pomimo posredniczacego routera linksysa.
Uprzejmie prosze o pomoc...
Przepraszam za malo precyzyjne sformulowania i pokrecony tok myslenia.
Brak wykrycia sieci przez DHCP
-
Próbowalem...
Probowalem automatycznego DHCP i DHCP z podaniem nazwy hosta...
oraz wklepywalem adresy ip statyczne:
ip: 192.168.1.3
brama: 192.168.1.1
dns: 82.177.25.245
domena: oskbraniewo.pl
Probowalem wpisywac takze dns 192.168.1.1
Zadna z tych opcji nie dzialala...
SuSE sobie z tym poradzil... Debianowi cos nie pasuje - Wathdog wyrzuca ciagle conection time out.
[ Dodano: 2007-12-17, 16:08 ]
Jak napisalem juz wyzej ze Debian nie ma ochoty sie zainstalowac to nie mylilem sie... Otoz od kilku dni szukam czegos na zastepstwo dla Debiana... Otoz OpenSuSE i Ubuntu Server Edition bez najmniejszych oporow automatycznie wynajduja siec przez DHCP. Debian w dalszym ciagu nie chce sie zainstalowac... No coz... Moze producenci Linksysa i Debiana nie lubia sie? ;/
Probowalem automatycznego DHCP i DHCP z podaniem nazwy hosta...
oraz wklepywalem adresy ip statyczne:
ip: 192.168.1.3
brama: 192.168.1.1
dns: 82.177.25.245
domena: oskbraniewo.pl
Probowalem wpisywac takze dns 192.168.1.1
Zadna z tych opcji nie dzialala...
SuSE sobie z tym poradzil... Debianowi cos nie pasuje - Wathdog wyrzuca ciagle conection time out.
[ Dodano: 2007-12-17, 16:08 ]
Jak napisalem juz wyzej ze Debian nie ma ochoty sie zainstalowac to nie mylilem sie... Otoz od kilku dni szukam czegos na zastepstwo dla Debiana... Otoz OpenSuSE i Ubuntu Server Edition bez najmniejszych oporow automatycznie wynajduja siec przez DHCP. Debian w dalszym ciagu nie chce sie zainstalowac... No coz... Moze producenci Linksysa i Debiana nie lubia sie? ;/