Witam,
mam pytanie odnośnie SAMBY i problemu udostępniania plików.
Sytuacja wygląda w następujący sposób:
- sieć lokalna zakres adresów: np. 192.168.0.1 do 192.168.0.16;
- większość komputerów jest z Win XP;
- jeden komputer jest z Debianem i zainstalowaną SAMB¡.
Chciałbym drukować z komputera z Linuxem na udostępnionej drukarce pod Win XP. To udało mi się uzyskać po konfiguracji CUPS.
Zależy mi na tym, aby komputer z Debianem mógł drukować na drukarce pod WinXP, ale aby ten komputer nie miał dostępu do udostępnionych folderów na komputerach z Win XP.
Innymi słowy:
- Komputery z Win są w jakiejś grupie roboczej: np. MOJA_GRUPA;
- Udostępniam sobie pliki między windowsami;
- Instaluję debiana na innym komputerze, chcę aby mógł on korzystać z jednej z drukarki na Win, ale aby nie miał dostępu do tej grupy roboczej (tym samym nie będzie widział udostępnionych folderów).
no właśnie... ale czy to jest możliwe ?
z góry dziękuję, za wszelkie wskazówki
pozdrawiam
Samba i Windows (grupa robocza)
Ale w dalszym caigu maszyna z linuxem bedzie widziala wszystko w sieci ba bedzie zarzadzala ta sieciagothye pisze:ztwórz domene na sambie w linux i niech uzytkownicy loguje sie do domeny ,wtedy userzy beda mieli uprawnia zakładane na komputerach M$ przez co otrzymają uprwanienia do folderów oraz drukarek w sieci
Wg mnie jezeli komp jest/nie jest czlonkiem grupy roboczej/domeny (to nie ma znaczenie gdzie i w czym komputer jest) ale ma adres IP z danej sieci to zawsze zobaczy co ma zobaczyc - oczywiscie jezeli bedzie znal odpowiednie loginy np administratora domeny, albo usera lokalnego z danej maszyny w sieci.