Ch

Ogólne pytania dotyczące systemu
piterbolen

Chłodzenie laptopa Fujitsu - Siemens Amilo Pro 3515

Post autor: piterbolen »

Witam Szanowne grono.
Nie tak dawno dostałem z firmy laptopa F-S Amilo Pro 3515 i chciałem zainstalować jakże wyśmienity system jakim jest Debian Etch, gdyz trudno mieć komputer bez Linuxa. Instalacja przebiegła sprawnie, bez żadnych problemów ale juz po instalacji jest jeden który bardzo drażni. Mianowicie; jest problem z "uspokojeniem" wiatraczka. Trudno mówić o windowsie ale w tym systemie wiatraczek zachowuje sie tak że jest on włączany okresowo, tzn jak temp CPU wzrośnie to wiatraczek się uruchomi a jak temp spadnie to się wyłączy i tak cyklicznie wraz ze wzrostem temperatury. Przeglądałem różne fora, opisy i nic nie znalazłem co mogłoby sprostać“ wiatraczkowi. Na ubuntu stosowałem to: http://analiza.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?2 gdzie wątek pt: "Wiatraczek działa"opisuje receptę- niestety nie skuteczną w Debianie. Bardzo proszę o pomoc bo tracę głowę co z tym fantem zrobić.

Pozdrawiam, piterbolen
Awatar użytkownika
qbsiu
Beginner

Post autor: qbsiu »

Z innej beczki: zainstalowałeś ster od grafiki?? :-)
piterbolen

Witam.

Coś TY- na vesie jadę- jakoś mnie bardziej drażni szum wiatraczka i wrażenie jakbym na przeciągu siedział niż brak 3D.

Pozdrawiam i prosze o wsparcie w sprawie wiatraczka.

[ Dodano: 2008-01-08, 19:38 ]
piterbolen pisze:Witam.

Coś TY- na vesie jadę- jakoś mnie bardziej drażni szum wiatraczka i wrażenie jakbym na przeciągu siedział niż brak 3D.

Pozdrawiam i prosze o wsparcie w sprawie wiatraczka.
Witam.

Znalazłem lekarstwo na owy wiatraczek mianowicie postawiłem sobie Mandrivę 2008 i wszystko poszło gładko :-P

Pozdrawiam wszystkich użytkowników Debiana
tanovich

Post autor: tanovich »

U mnie problem wciąż pozostaje aktualny. Wygooglałem przytoczone tu rozwiązanie tego problemu dla Ubuntu które nie pomaga. dmesg | grep DSDT daje:

Kod: Zaznacz cały

dmesg |grep DSDT
ACPI: DSDT 1BE998FE, 5480 (r1  FIC   LM10W     6040000 MSFT  100000E)
ACPI: EC: Look up EC in DSDT
/proc/acpi/fan/FAN/state wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

status:                  on 
Wiatrak pracuje, ciągle na tych samych średnich obrotach przez co przy przeglądaniu www na procesorze mam 70 st.! Mam jądro w wersji 2.6.24-1-686 z repo.

Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
BlackEvo

Post autor: BlackEvo »

piterbolen pisze: Znalazłem lekarstwo na owy wiatraczek mianowicie postawiłem sobie Mandrivę 2008 i wszystko poszło gładko :-P

Pozdrawiam wszystkich użytkowników Debiana
Nie noo rozwiazanie godne podziwu...

Poczytajcie:

LINK

Dodam ze w moim ThinkPad R61i dziala swietnie i naprawde pomaga

Pozdrawiam
piterbolen

Poczytajcie:

LINK

Dodam, że w moim ThinkPad R61i działa świetnie i naprawdę pomaga

Pozdrawiam
Przepraszam, ale co ma taktowanie procesora do obrotów wiatraka?
Dużo czasu minęło od powstania tego wątku może ma ktoś rozwiązanie tego problemu?
ODPOWIEDZ