Debian 4
Debian 4
Mam pytanie Czy wyjdzie Debian 4?? mail wyjsc w grudniu ale nie wyszedł... boje sie o debiana 4 poniewaz odszedł glowny deweloper i polowa teamu...
Jestem uzytkownikiem Ubuntu i chce przejsc na debiana ale troche sie boje... ze nie sprostam...
Mam Chrypke na pld a to juz calkeim inna historia
POZDRO
Jestem uzytkownikiem Ubuntu i chce przejsc na debiana ale troche sie boje... ze nie sprostam...
Mam Chrypke na pld a to juz calkeim inna historia
POZDRO
witam
zresztą tu już było pisane o tym:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=526
co da samej sytuacji w zespole głównych developerów, czytałem coś o tym, ale nie znam dobrze tematu więc sie nie wypowiadam.
a jeśli naprawdę się boisz to po prostu zainstaluj Etch'a - już jest prawie stabilny ]troche sie boje... ze nie sprostam...[/quote]
grunt to motywacja ;] jeśli ją masz to na pewno dasz radę.
nie wiem czemu Debian nosi miano "trudnej dystrybucji", lub "dystrybucji dla zawansowanych", jak dla mnie jest bardzo prosty i przejrzysty, a zarządzanie nim nie sprawia żadnych problemów
więc instaluj Etch'a i zaczynaj zabawę
aloha
Debian Etch (czyli wersja Debiana z numerkiem 4) została już zamrożona (bo do tej pory była wersją testową), więc oznacza to że jest już dopracowywana i na najbliższym (bliżej nie określonym) czasie zostanie nową wersją stabilną. Więc wyjdzie tylko nie wiadomo kiedy...sosen pisze:Mam pytanie Czy wyjdzie Debian 4?? mail wyjsc w grudniu ale nie wyszedł...
zresztą tu już było pisane o tym:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=526
o to się nie martw, ponieważ Debian jest Wolny i (na szczęście) jedna osoba nie decyduje o nim, ale cała "społeczność", więc odejście jednej (lub nawet więcej) osób co najwyżej spowolni wydanie oficjalnej wersji, ale nie wpłynie na cały projekt Debian.sosen pisze:boje sie o debiana 4 poniewaz odszedł glowny deweloper i polowa teamu...
co da samej sytuacji w zespole głównych developerów, czytałem coś o tym, ale nie znam dobrze tematu więc sie nie wypowiadam.
Debian to nie tylko oficjalne wersje stabilne, ale (głownie) wersja testowa (w tej chwili Etch, ale już zamrożony, potem, nową wersją testową będzie Lenny), i wersja niestabilna (zawsze nosi nazwę Sid), więc czemu nie spróbujesz którejś z tych wersji? o stabilność nie musisz się martwić (chodzi o nazwy wersji) ponieważ wersje te są bardzo stabilne, i nie stwarzają problemów na desktopie.sosen pisze:chce przejsc na debiana
a jeśli naprawdę się boisz to po prostu zainstaluj Etch'a - już jest prawie stabilny ]troche sie boje... ze nie sprostam...[/quote]
grunt to motywacja ;] jeśli ją masz to na pewno dasz radę.
nie wiem czemu Debian nosi miano "trudnej dystrybucji", lub "dystrybucji dla zawansowanych", jak dla mnie jest bardzo prosty i przejrzysty, a zarządzanie nim nie sprawia żadnych problemów
więc instaluj Etch'a i zaczynaj zabawę
aloha
Z dobrze poinformowanego źródła wiem, że prawdopodobnym terminem wydania jest koniec stycznia/początek lutego, ale to wszystko zależy głównie od ilości błędów RC. Im szybciej zostaną naprawione, tym szybciej Etch zostanie wydany (chcesz przyśpieszyć ten termin? Spróbuj pomóc w naprawianiu błędów)velmafia pisze:witam
Debian Etch (czyli wersja Debiana z numerkiem 4) została już zamrożona (bo do tej pory była wersją testową), więc oznacza to że jest już dopracowywana i na najbliższym (bliżej nie określonym) czasie zostanie nową wersją stabilną. Więc wyjdzie tylko nie wiadomo kiedy...
A kto był tym "głównym deweloperem"? Z tego co mi wiadomo, to odeszło zaledwie kilku, ale za to dołączyło wielu więcej - w tej chwili liczba deweloperów jest największa w historii projektu (ponad tysiąc!) a kolejna setka stara się o tę pozycję - nie dramatyzowałbym więc.sosen pisze:boje sie o debiana 4 poniewaz odszedł glowny deweloper i polowa teamu...
Zachęcam do instalacji Etcha już teraz. Grupa zajmująca się przygotowaniem instalatora odwaliła kawał dobrej roboty i instalacja Etcha powinna być o wiele prostsza od instalacji Sarge'a (wykrywanie sprzętu, etc.)sosen pisze:troche sie boje... ze nie sprostam...
[ Dodano: 2007-01-03, 10:06 ]
w tym wypadku naprawdę niewielkąsosen pisze:-- prawie robi wielka rozniceEtch'a - już jest prawie stabilny
Oznacza to, że nie można bez zgody managerów wydania dodawać nowych wersji pakietów. Dystrybucja jest testowana i naprawiane są wszelkie znalezione błędy (przede wszystkim te "blokujące wydanie" czyli RC)A co to znaczy ze jest zamrozona??
Debian Etch to Debian 4.0. Wystarczy, że ściągniesz pierwszą płytkę przez BitTorrenta lub przez HTTP. Jeżeli zamiast domyślnego GNOME'a chcesz KDE lub XFCE (zawsze możesz to zmienić po instalacji) - ściągnij płytkę z "kde"/"xfce" w nazwie.sosen pisze:Czyli jezeli bym chcial Najnowsza werjse debiana to jest 3 cos tak ?
Tak jak napisał już POX, deweloperów jest mnóstwo! Oczywiście, część odchodzi, część dochodzi. Tak to już jest. Ja jednak mam nadzieję, że Debian nigdy nie "umrze" Co do deweloperów to może to zabrzmi śmiesznie, ale w przyszłości sam bym chciał takim zostać. Wydaje mi się, że jestem na dobrej drodze (uczę się C++, ciągle eksperymentuje z systemem, staram się pomagać na forum - to wszystko uczy zawsze czegoś nowego). Na pewno na tym forum nie jestem sam jeżeli chodzi o plany zostania deweloperem Po prostu ten system mi się podoba i chciałbym się włączyć w jego rozwój.sosen pisze:boje sie o debiana 4 poniewaz odszedł glowny deweloper i polowa teamu...
Pozdrawiam!
Re: Debian 4
Jezeli w ogole masz cos takiego jak 'chrypka na pld' to na nic nie czekaj i instaluj Etch. Jest o niebo prostszy (przynajmniej w fazie instalacji).sosen pisze: Mam Chrypke na pld a to juz calkeim inna historia
POZDRO
Pozdro
Już się włączasz przez udzielanie się na tym forumKaka' pisze:Po prostu ten system mi się podoba i chciałbym się włączyć w jego rozwój.
Chrapkę chyba... Tak czy inaczej to pamiętaj, że eksperymenty z systemami nie bolą, zawsze możesz wydzielić jakiś kawałek dysku na to, albo jakiś mały przeznaczyć, a na pewno dużo się nauczysz i wybierzesz sobie dystrybucję, która najbardziej Ci odpowiada.sosen pisze:Mam Chrypke na pld a to juz calkeim inna historia