jaka karta WiFi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
Awatar użytkownika
mesiu84
Beginner

jaka karta WiFi

Post autor: mesiu84 »

jak w temacie poszukuję karty bezprzewodowej pod Linux'a co bym z nią nie musiał się męczyć jak z Ralinkiem 2460, najlepiej żeby instalacja była dziecinnie prosta, nie mam czasu się męczyć z jakims kombinowaniem :) Coś na prawdę prostego no i najlepiej żeby wspierało wpa i wpa2, reszta standardowo :) jak macie propozycję to jestem otwarty jka szafa trzydrzwiowa :)
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Proponuję tak:
http://kmuto.jp/debian/hcl/
i przede wszystkim:
http://www.linux-drivers.org/network.html
Osobiście mam kartę Atheros Communications, Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01) - ściągnięcie sterowników madwifi oraz innych paczek niezbędnych do zainstalowania i konfiguracji karty trwało może kilka minut. Działa bez zarzutu.
Można też odwrotnie - sprawdzić jakie sterowniki do jakich kart są wspierane przez kernel, madwifi lub ndiswrappera ewentualnie kilka innych jeszcze sterowników, jak Prism54 (wszystkie karty są wymienione na stosownych stronach) i kupić taką, która jest kompatybilna w 100% oraz zainstalować zgodnie z regułami podawanymi dla danego typu karty.
Jeśli natomiast chcesz by:
mesiu84 pisze:instalacja była dziecinnie prosta, nie mam czasu się męczyć z jakims kombinowaniem :) Coś na prawdę prostego
to wydaje mi się, że... trzeba zmienić dystrybucję na taką, w której są narzędzia, które to same konfigurują (oczywiście, o ile w ogóle udostępniają wsparcie dla danej karty). Mandriva, Ubuntu, Sidux (możesz dociągnąć network-configure z ich repo i dalej używać Debiana) to te, które mi najszybciej do głowy przychodzą. Narzędzie najbardziej "windowsowe" istnieje w Mandrivie.
bernanio

Post autor: bernanio »

proponuje karte firmy tp-link, kupisz ja w wersji oem w cenie nie przekraczajacej 50zl wraz z przesylka, karta jest na chipsecie atheros, radio jest rewelacyjne, swietnie smiga ze sterkami madwifi :)
jesli dysponowal bys wieksza gotowka to w cenie ok 90-100 zeta mozna kupic karte tej samej firmy pracujaca w standardzie a/b/g (2,4GHz i 5GHz)
stosuje je u siebie w sieci od dluzszego czasu i w lapie (PCMCIA) zero problemow, smiga az milo ;)
co do ralinka to dla mnie syf, moze smiga i ladnie ale tylko w 11Mb ;)
pozdrawiam
ODPOWIEDZ