Linux odmówi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
freeman

Linux odmówił posłuszeństwa, Windows działa - laptop Maxda

Post autor: freeman »

Witam
Sprawa jest dość dziwna i na pewno nie napawa optymizmem tzn:
Kiedy chce włączyć laptopa na baterii to zgodnie z intuicją włącza się dobrze Windows i nie ma z tym żadnych kłopotów, problemy pojawiają się kiedy chce odpalić Linuksa na laptopie który działa tylko na baterii, za każdym razem w innym miejscu, w czasie bootowania systemu się zawiesza, raz wyskoczył kernel panic ale nie sczytałem błędu który się wyświetlił.
Ok rozumiem może to być problem baterii za mało daje amperów czy coś takiego nie znam się na elektronice, ale dlaczego włącza się Windows, i można na nim normalnie pracować oglądać filmy, używać pendrive, myszki na usb karty wifi.

Mój laptop
Maxdata 4100IW ECO 1.5 Celeron 6200 geforce go 1500 mb ram
laptop mam od 1.5 roku i wcześniej nie mogłem na niego narzekać.

Pozdrawiam
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Dlaczego? Zbyt mało wiedzy z Twojego postu. Być może jest to efektem używania niestablnej dystrybucji. Być może błędnej konfiguracji systemu zarządzania poborem energii. Napisz z czego korzystasz, jak to jest skonfigurowane, to może coś się zobaczy.
larret

Post autor: larret »

Proponuję na szybko skompilować nowe jajko z pełnym "zasobem" modułów. W takim przypadku pomaga też stworzenie sobie initrd i podmontowania ręcznie w czasie bootu.
freeman

Post autor: freeman »

sorry za podanie tak mało informacji
laptop mam od 1.5 roku nigdy wcześniej takich rzeczy nie robił
bezpośrednio przed zauważeniem tych objawów laptop chodził 2 dni cały czas i w tym czasie zrobiłem safe- upgrade(4 am w środę)
Od początku użytkowania linuxa mam debian sid i nigdy z paczkami nie miałem kłopotów.
Moje jądro to 2.6.18.-4 686

jak jeszcze jakies pytania to chętnie udziele odpowiedzi
spróbuje skorzystać z rady przedmówcy
ODPOWIEDZ