Debian 4 Etch nie wykrywa dysku przy instalacji
Debian 4 Etch nie wykrywa dysku przy instalacji
Usiluje zainstalowac Debiana 4 Etch Kernel 2.6.18. W czasie instalacji nie wykrywa dysku, mam SATA II (Samsung HD321KJ). Plyte mam GIGABYTA na chipsecie nVidia nForce 560. Czy ktos moze mi pomoc rozwiazac ten problem ? Co zrobic zeby wykrylo dysk ?
Wersja stabilna na tej płycie nie zadziała - sprawdzałem. Instalowałem ostatnio 5 Debianów na tych płytach i dyski sata oczywiście.
Zainstaluj wersję testową stąt
i będzie po problemie. Najprawdopodobniej po restarcie będziesz miał kłopoty z konfiguracją karty sieciówej, ale z tym idzie sobie poradzić.
Zainstaluj wersję testową stąt
i będzie po problemie. Najprawdopodobniej po restarcie będziesz miał kłopoty z konfiguracją karty sieciówej, ale z tym idzie sobie poradzić.
Dziękuję za pomoc !
Jeżeli chodzi oustawienia w biosie, to nie bardzo wiem czy coś takiego tam jest, ale sprawdzę.
¦ciągnąłem instalkę wskazanego testinga i faktycznie działa, wykrywa dysk, ale chce wskazania serwera lustrzanego. Czy ten serwer jest konieczny do instalacji, czy można ten krok pominąć, bo dopóki nie mam systemu, to przecież nie mogę zainstalować neostrady. A może istnieje możliwość wyłuskania sterownika do kontrolera dysku z tej wersji testowej i załadowania tego z dyskietki w wersji stabilnej ?
Jeżeli chodzi oustawienia w biosie, to nie bardzo wiem czy coś takiego tam jest, ale sprawdzę.
¦ciągnąłem instalkę wskazanego testinga i faktycznie działa, wykrywa dysk, ale chce wskazania serwera lustrzanego. Czy ten serwer jest konieczny do instalacji, czy można ten krok pominąć, bo dopóki nie mam systemu, to przecież nie mogę zainstalować neostrady. A może istnieje możliwość wyłuskania sterownika do kontrolera dysku z tej wersji testowej i załadowania tego z dyskietki w wersji stabilnej ?
Tu chodzi o jądro, które jest w wersji testowej, a nie ma go w stabilnej.Guest_555 pisze:A może istnieje możliwość wyłuskania sterownika do kontrolera dysku z tej wersji testowej i załadowania tego z dyskietki w wersji stabilnej?
Pomiń ten krok, bo i tak nie masz dostępu do internetu.Guest_555 pisze:ale chce wskazania serwera lustrzanego
Guest_555 pisze:bo dopóki nie mam systemu, to przecież nie mogę zainstalować neostrady
System już masz - na płytce jest cały system
I teraz dodatkowa rada - masz neostradę prawdopodobnie na jakimś modemie TPSA. Aby nie mieć żadnych problemów z instalacją tego modemu, zainstaluj nagłówki jądra. Jak już zakończysz instalację, wpisz jako root polecenie:
Kod: Zaznacz cały
uname -r
Kod: Zaznacz cały
aptitude install linux-headers_z_numerkiem_jak_wyżej
Raz na tydzień rób sobie aktualizacje systemu i baw się dobrze
Jeżeli ma samą płytę netinstal i modem USB typu neostrada, to połączenia bez paru dodatkowych pakietów nie uruchomi. A co do ustawień BIOSu to...
uruchomi -> ueagle-atm jest w jądrze, ppp jest w instalatorze,a jakcoś mi brakowało, to robiłem sobie lokalne repozytoriumfnmirk pisze:bez paru dodatkowych pakietów nie uruchomi
Dziękuję za wszelkie informacje !
Odnośnie modemu do neostrady dysponuje właśnie modemem ZXDSL852, ale jeszcze nie doszedłem do instalacji modemu, bo podczas instalacji w punkcie "Zainstaluj system podstawowy" wyświetla:
Błąd debootstrap
Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się.
Jak poradzić sobie z tym problemem ?
Podam kilka dodatkowych informacji:
Debiana chcę zainstalować równolegle z XP. Dysk mam podzielony na kilka partycji. W punkcie partycjonowania dysku wybrałem jedna partycję dla instalacji Debiana z systemem plikow Ext2 i drugą partycję dla SWAPa. Pozostałe partycje to Windowe NTFSy i jedna FAT 32. Po przerwaniu instalacji Debiana, bo wystąpił powyższy błąd debootstrapa okazało się, że Winda też nie działa, ale z tym sobie poradziłem bo ustawiłem partycję z Windą na Active.
A drugie moje pytanie, jeżeli już zainstaluję Debiana, czy będę mógł uruchomić Windowsa z partycji NTFS ?
Odnośnie modemu do neostrady dysponuje właśnie modemem ZXDSL852, ale jeszcze nie doszedłem do instalacji modemu, bo podczas instalacji w punkcie "Zainstaluj system podstawowy" wyświetla:
Błąd debootstrap
Ustalenie nazwy kodowej wydania nie powiodło się.
Jak poradzić sobie z tym problemem ?
Podam kilka dodatkowych informacji:
Debiana chcę zainstalować równolegle z XP. Dysk mam podzielony na kilka partycji. W punkcie partycjonowania dysku wybrałem jedna partycję dla instalacji Debiana z systemem plikow Ext2 i drugą partycję dla SWAPa. Pozostałe partycje to Windowe NTFSy i jedna FAT 32. Po przerwaniu instalacji Debiana, bo wystąpił powyższy błąd debootstrapa okazało się, że Winda też nie działa, ale z tym sobie poradziłem bo ustawiłem partycję z Windą na Active.
A drugie moje pytanie, jeżeli już zainstaluję Debiana, czy będę mógł uruchomić Windowsa z partycji NTFS ?