broken packages

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
pogo

broken packages

Post autor: pogo »

Witam!

Mam taki właśnie problem, kompletnie żadna paczka nie chce się zainstalować.
Czy to OpenOffice, czy Java Env, czy cokolwiek innego, za każdym razem efekt jest taki sam:

Kod: Zaznacz cały

<pt-get install --yes 'openoffice.org' ;echo RESULT=$?
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.

Since you only requested a single operation it is extremely likely that
the package is simply not installable and a bug report against
that package should be filed.
The following information may help to resolve the situation:

The following packages have unmet dependencies:
  openoffice.org: Depends: openoffice.org-core (= 1:2.3.1-2~bpo40+1) but it is not going to be installed
                  Depends: openoffice.org-writer but it is not going to be installed
                  Depends: openoffice.org-calc but it is not going to be installed
                  Depends: openoffice.org-impress but it is not going to be installed
                  Depends: openoffice.org-draw but it is not going to be installed
                  Depends: openoffice.org-math but it is not going to be installed
                  Depends: openoffice.org-base but it is not going to be installed
                  Depends: openoffice.org-officebean but it is not going to be installed
                  Depends: openoffice.org-filter-binfilter but it is not going to be installed
                  Depends: openoffice.org-filter-mobiledev but it is not going to be installed
                  Depends: openoffice.org-java-common (> 2.2.0-4) but it is not going to be installed
E: Broken packages
RESULT=100

oto moje sources.list :

#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Etch~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
deb [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] etch main non-free contrib
deb-src [url]http://ftp.pl.debian.org/debian/[/url] etch main non-free contrib
deb [url]http://security.debian.org/[/url] etch/updates main contrib non-free
deb-src [url]http://security.debian.org/[/url] etch/updates main contrib non-free
#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#

#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Backports~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
 deb [url]http://www.backports.org/debian[/url] etch-backports main contrib non-free
#~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~#
Nie mam pojęcia co robić. Poza tym nie działa też ntfs-3g który zainstalował się w pełni poprawnie, ale to może później.
Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

pakiety z backportów nie są w pełni kompatybilne z pakietami z repo. Nie które tak, ale inne mogą sprawiać kłopoty.... i to dla całego systemu.
Jeśli potrzebowałeś coś z backportów (jedna, dwie pozycje) to je zainstaluj i zachaszuj repo backportów. Standardowe wystarczy Ci do wszystkiego.
Teraz:
apt-get lub aptitude (zależy co do tej pory stosowałeś)
aptitude clean
aptitude update
aptitude install openoffice.org
(na przykład) :)
pogo

zhashowałem backporty, został sam wpis podstawowy,
Było aptitude clean
aptitude update

ale za to teraz w kpackage nie ma nic. Tak jak by repozytoria były puste.
Widać zainstana paczki, nic poza tym.
Bodzio
Junior Member

wyczyść całkowicie sources.list i wpisz tylko poniższe:

deb [url]http://ftp.ie.debian.org/debian/[/url] lenny main contrib non-free
deb-src [url]http://ftp.ie.debian.org/debian/[/url] lenny main contrib non-free
potem aptitude update
i.....dalej wiadomo
pogo

to samo, w kpackage pusto, po aptitude install w konsoli też pusto.
:(
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Potrzebujesz OOo w wersji 2.3.1? Uruchom sobie repo sida, zrób upgrade, a następnie zainstaluj OOo, a potem wróć do etcha. Taka informacja, jaka Ci się pojawiła, najczęściej pojawia się w sytuacji, kiedy nie wszystkie paczki są odpowiednio przygotowane do instalacji. Za dzień, dwa cała sprawa może minąć i zainstalujesz z bpo. Możesz również pobrać deby bezpośrednio ze strony OOo lub ux.pl i zainstalować przez dpkg.
Fakt, że w kpackage nic się nie pojawia do instalacji oznacza wyłącznie, że te paczki, które są zainstalowane u Ciebie są w aktualnych wersjach (tych samych, co w repozytorium).
Bodzio
Junior Member

Coś mi tu nie pasuje:
tu są wyniki dla stable
a tu dla testing
Po wykonaniu polecenia
aptitude clean katalog /var/cache/at/archives powinien być pusty, po aptitude update powinien zostać zapełniony pakietami z repo
czy Ty masz w ogóle internet ? - czy Twój dostawca nie blokuje ftp?
pogo

jasne że mam internet, właśnie "z niego" piszę.
Po aptitude clean, aptitude update ściąga paczki, nawet troche ich tam jest, ale w kpackage nie ma nic (w zakładce NEW zawsze było pełno pakietów do zainstalowania), nie ma nic z repo sida, nie ma nic z repo etch, i z oby dwiema tez nic nie widać. Robiłem reboot, clean, update. I pusto :( .
(instalowanie komendą też nic nie daje)

A instalator ściągnięty z openoffice.org jak na złość wywala błąd że nie może zainstalować javy.

Java swoją dorgą potrzebna... aptana bez niej nie działa, no i oczywiście pare innych rzeczy.

[ Dodano: 2008-01-25, 19:22 ]
Aaaale, jak właśnie zauważyłem, w katalogu /var/cache/apt/archives nic sie nie zmienia.

:shock:

?? no i que pasa....

[ Dodano: 2008-01-25, 23:59 ]
paczek .deb też nie mogę instalować.
Wyskakuje błąd iż jest to nie poprawna paczka.

Może to kpackage jest zrąbany ?
Albo aptitude....

Nie moge kompletnie nic robić, mam świeży system i tak siedze jak debil.
Czekam z niecierpliwością na pomoc.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

pogo pisze:...Po aptitude clean, aptitude update ściąga paczki, nawet troche ich tam jest, ale w kpackage nie...
Przestań w Debianie korzystać z kpackage --- moim zdaniem to wielkie nieporozumienie, zawsze kiedy z niego korzystałem miałem problemy w systemie. Jeżeli potrzebujesz dobrego okienkowego instalatora pakietów to korzystaj z synaptica.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

pogo pisze:A instalator ściągnięty z openoffice.org jak na złość wywala błąd że nie może zainstalować javy.

Java swoją dorgą potrzebna...
Którą paczkę instalowałeś? Zwykłego OOo, czy z javą? Jeśli tę drugą, to zainstaluj javę np. ze strony Suna. Będziesz ją miał w systemie, a po instalacji OOo i tak ją wykryje.
pogo pisze:paczek .deb też nie mogę instalować.
Wyskakuje błąd iż jest to nie poprawna paczka.
A dokładnie, jaki błąd zwraca? ¯adnej paczki nie możesz instalować? I czy to występuje w dpkg -i, czy w kpackage?

I jeszcze o OOo. Masz w ogóle go w systemie zainstalowany z płytek? W Etchu jest dość archaiczna wersja (btw: powinna się pojawić już w tym repo wersja 2.3.1, bo w poprzednich jakieś błędy zostały znalezione). Po instalacji tych paczek, jak próbowałem zainstalować paczki z OOo albo z ux.pl, też mi się darło, że coś jest nie tak. Trzeba było dopiero odinstalować te paczki, które przyszły z systemem i zainstalować nową wersję, przy czym, jeśli nic się nie zmieniło - to instalacja przebiega następująco:
1. ściągnięte archiwum trzeba gdzieś rozpakować.
2. przejść do katalogu i wydać polecenie:

# dpkg -i openoffice*.deb
Jeśli nie wydasz z * to w żaden sposób nie można tego pakietu zainstalować, bo drze się po kolei o zależności od innych paczek z OOo.
I jeszcze jedno - możesz podać komendę, którą dałeś zanim wywaliło Ci, że paczkę deb nie można zainstalować?
ODPOWIEDZ