CUPS pad

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
UxY

CUPS padł

Post autor: UxY »

Witam

Mam w domu sieć i ostatnio chciałem udostępnić drukarkę na drugiego kompa poprzez sambe - niestety tak namieszałem że teraz nawet ja nie moge drukować....pomijaac narazie sambe (chyba że ktoś jest w stanie mi poóc bo już powoli sie poddaje) mam problem z serwerem CUPS oto jaki błąd mi wyskakuje jak chce wydrukować strone testową:

Kod: Zaznacz cały

A print error occurred. Error message received from system:

cupsdoprint -P 'drukara' -J 'KDE Print Test' -H '/var/run/cups/cups.sock:631' -U 'root' -o ' multiple-document-handling=separate-documents-uncollated-copies orientation-requested=3' '/usr/share/apps/kdeprint/testprint.ps' : execution failed with message:
client-error-not-possible 
i po frytkach - jak skaskuje drukarkę i dodam od nowa to dalej jest to samo. Czy Samba moze mieć wpływ na to że drukarka nie działa?

Z góry dzieki za pomoc.
mlyczek
Junior Member

Post autor: mlyczek »

Wykonujesz dodanie, usunięcie, konfigurację jako root? Wiem, że w centrum sterowania w KDE coś tam jest nie tak z CUPS. Mnie też przez długi okres czasu nie chciało drukować nawet pod linuxem, ale jakoś metodą prób i błędów doszedłem do tego, że działa i jedno i drugie. M.in. instalowałem CUPS "ręcznie", czyli dodatkowo przez apt-get. Dodałem drukarkę i w centrum sterowania i w konfiguracji CUPS w konquerorze pod adresem localhost:631.

Spróbuj wejść w przeglądarce na ten adres: localhost:631 i podać root i jego hasło. Zobacz jak tam wygląda konfiguracja, ewentualnie popraw i spróbuj wydrukować stamtąd stronę testową.

Acha, i jeszcze odpal jakiś program (Kwrite, czy coś) i z niego coś wydrukuj.

Opisz jak Ci poszło i będziemy działać dalej.
ODPOWIEDZ