Mam pytanie :mrgreen:
Jak zroić kopie systemu, używa się do tego jakiś programów?...
Kopia systemu
Jak kopie systemu to uzyj "partimage". Jest dostepny na plycie SysRescCD http://sysresccd.org
Za pomoca partimage mozna rozwniez rozsylac obrazy systemow po sieci lan.
Jesli chcesz kopie pakietow to skopiuj katalog /var/cache/apt/
Za pomoca partimage mozna rozwniez rozsylac obrazy systemow po sieci lan.
Jesli chcesz kopie pakietow to skopiuj katalog /var/cache/apt/
Sposobów jest co najmniej kilka:
1). Skorzystanie z windowsowskiego Northon Ghosta odpalanego najlepiej z dyskietki (choć można to robić również pod chodzącą Windą). Robiłem nim kopie wielokrotnie i nigdy mnie nie zawiódł. Minus tej metody: NG jest programem komercyjnym.
2). Wykorzystanie do tego celu dystrybucji "ratunkowych" typu live-cd jak:
SystemRescueCd
Insert
i użycie bardzo dobrego programu partimage.
3). Skorzystanie z pakietu Clonezilla wchodzącego w skład dystrybucji:
GParted and Clonezilla
4). Używając dd:
przywracanie to zamiana argumentów if z of:
5). Za pomocą:
Czwarta metoda jest najłatwiejsza, ale też potencjalnie najbardziej niebezpieczna. Program nie sprawdza poprawności podanych parametrów wiec jeśli nie wiesz co wpisujesz (pomylisz się) możesz sobie zrobić kuku. Poza tym dd nie kompresuje tych danych, więc musisz mieć odpowiednio dużo miejsca na ten plik.
Jeśli interesuje Ciebie to zagadnienie to polecam również zapoznać się z >>tym<< tematem.
Pozdrawiam
Akkon
1). Skorzystanie z windowsowskiego Northon Ghosta odpalanego najlepiej z dyskietki (choć można to robić również pod chodzącą Windą). Robiłem nim kopie wielokrotnie i nigdy mnie nie zawiódł. Minus tej metody: NG jest programem komercyjnym.
2). Wykorzystanie do tego celu dystrybucji "ratunkowych" typu live-cd jak:
SystemRescueCd
Insert
i użycie bardzo dobrego programu partimage.
3). Skorzystanie z pakietu Clonezilla wchodzącego w skład dystrybucji:
GParted and Clonezilla
4). Używając dd:
Kod: Zaznacz cały
dd if=/dev/twoja_partycja of=/mnt/dysk/ścieżka_do_obrazu/obraz_twojej_partycji.img
dd if=/mnt/dysk/ścieżka_do_obrazu/obraz_twojej_partycji.img of=/dev/twoja_partycja
cat /dev/twoja_partycja | gzip -c > obraz_twojej_partycji.gzip
Jeśli interesuje Ciebie to zagadnienie to polecam również zapoznać się z >>tym<< tematem.
Pozdrawiam
Akkon