Początkowo korzystałem z HowTo autorstwa bns ale napotkałem na problemy i nic nie wychodziło, gdy z pomocą pojawił się kolega spock (podziękowania), który z anielską cierpliwością wytkną moje błędy i naprowadził na dobrą drogę.
fbsplash - projekt rozpoczęty w Gentoo, bootsplash działający po stronie użytkownika (tak jak splashy) więc do jego działania nie potrzeba łatać ani kompilować jajka. Mimo iż wywodzi się od Gentoo, Debian jest oficjalnie wspierany (przynajmniej tak wynika ze strony projektu), prawdopodobnie inne dystrybucje też ale nie jestem pewien.
fbcondecor - projekt wchodzący w skład fbsplash, odpowiada za graficzne tło naszego terminala. Niestety trzeba łatać i budować jądro.
Jak to wygląda? Zerknij na stronę projektu: TU
Zatem aby skorzystać z tych dobrodziejstw musisz zdecydować się na budowę jajka ze źródeł, jednak jeśli nie masz ochoty przejdź od razu do końca gdzie opisuję sposób bez kompilacji.
Operację przeprowadziłem na Debianie Sid z jądrem 2.6.24 - nie wiem jak na innych wersjach.
Instalacja
Zaczynamy od pobrania źródeł naszego jajka ze stronki:
kernel.org:
Kod: Zaznacz cały
wget [url]http://www.eu.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/linux-2.6.24.tar.bz2[/url]
Mamy już wszystko co potrzebne do budowy jądra, teraz instalujemy potrzebne aplikacje.
W pliku /etc/apt/sources.list dodajemy repozytorium fbsplasha:
deb [url]ftp://ftp.berlios.de/pub/fbsplash/debian/splashutils[/url] sid contrib
aptitude update
aptitude install splashutils
apt-get update
apt-get install splashutils
Debian_paint
(autor: bns). Temat wypakowujemy do katalogu /etc/splash.
Gdy już mamy wszystko, zabieramy się za łatanie i budowę jądra (wszystko robiłem jako root):
tar -jxvf linux-2.6.24.tar.bz2
cd linux-2.6.24
patch -p1 < <ścieżka do pliku patch>
make menuconfig
Reszta opcji do ustawienia wedle uznania,zapisujemy nasze zmiany i...General Setup
[*] Initial RAM filesystem and RAM disk (initramfs/initrd) support
Device Drivers --> Block devices
<*> RAM disk support
(16) Default number of RAM disks
(4096) Default RAM disk size (kbytes)
(1024) Default RAM disk block size (bytes)
Device Drivers --> Input device support
<*> Event interface
Device Drivers --> Graphics support
[ ] Bootup logo
Device Drivers --> Graphics support --> Support for frame buffer devices
[*] Enable firmware EDID
[*] Enable Video Mode Handling Helpers
[ ] Enable Tile Blitting Support
[*] VESA VGA graphics support
:!: ¯eby dało się wyłączyć opcję Enable Tile Blitting Support należy odznaczyć wszystkie opcje poniżej "*** Frame buffer hardware drivers ***" poza opcją: VESA VGA graphics support :!:
Device Drivers --> Graphics support --> Console display driver support
[*] Support for the Framebuffer Console Decorations
...budujemy:
make all
Zakładam, że kompilacja ukończyła się pomyślnie (bez błędów) więc czas zainstalować moduły i nasze nowo utworzone jajko:
make modules_install
make install
mkinitramfs -o <ścieżka_do_pliku_i_nazwa_ramdysku> <wersja_jajka_do_którego_tworzymy_ramdysk>
mkinitramfs -o /boot/moj-nowy-ramdysk 2.6.24-moje
1. wersja gdy używamy już ramdysku:
splash_geninitramfs <nazwa_tematu> -r <rozdziałka_tematu> -a <scieżka_do_ramdysku_nowego_kernela> -v
splash_geninitramfs <nazwa_tematu> -r <rozdziałka_tematu> -g <sciezka_i_nazawa_tworzonego_ramdysku> -v
title Moje jajco ;D
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.24-moje root=/dev/sda5 ro vga=792 splash=silent,fadein,theme:debian_paint quiet CONSOLE=/dev/tty1
initrd /owyramdysk-2.6.24
savedefault
vga=792 - rozdzielczość naszego motywu, w tym wypadku 1024x768
splash=silent - tryb bez wyświetlania komunikatów podczas ładowania systemu
fadein - ładny efekt "wyłaniania splasha"
theme:debian_paint - nazwa używanego motywu
quiet - nie wyświetla początkowych komunikatów ładowania kernela
CONSOLE=/dev/tty1 - której konsoli się tyczy(do końca nie wiem ale wpis wymagany).
Po wszystkich zabiegach mamy ładny ekran powitalny (pojawiający się od razu po wybraniu opcji z gruba) oraz graficzny terminal. Moim zdaniem efekty jest wart zachodu.
Sam ,,splash'' można mieć bez kompilacji kernela i nawet bez grzebania w ramdysku, wystarczy zainstalować
splashutils
Ufff... dotarłem do końca mam nadzieję że komuś to się przyda. Sam męczyłem się dwa dni więc postanowiłem podzielić się z innymi własnymi doświadczeniami - by żyło się lepiej.