Instalacja z dysku na laptopie.

Pomoc dotycząca instalacji systemu
szuetam

Instalacja z dysku na laptopie.

Post autor: szuetam »

Mam laptopa IBM 560x 233Mhz 64MB ramu 3.3 dysk.
Jest to beznapedowiec czyli nie ma ani cd-romu ani flopa.
Na dysku nie ma nic.
Nie ma wbudowanej kary sieciowej
za to:
jest karta na wifi pcmcia (atheros tp-link model tl-wn510G)
jest dopinana stacja dyskietek fdd z której mozna bootować
jest mozliwośc wykręcenia dysku i podpięcia go do stacjonarki (procesor 64bit) przez przejściówkę
i chciałbym zainstalować Debiana etch z jądrem 2.6 jakiś system graficzny i skonfiguroać żeby chodził na nim net.

Próbowałem już:
1. Zainstalować debiana na dysku podpietym do stacjonarki w wersji minimalnej
efekt - domyślnie instalowało mi się jądro 686 czyli 64bitowe i oczywiście nie ruszało na laptopie
2. znalazłem że moge odpalić instalke z parametrem expert i wtedy sam wybieram jądro (2.6 na i486)
efekt - instalka protestuje jesli prubuje zainstalowac system graficzny (na etapie instalacja i konfiguracja wypisuje ze ten etap nie powiódł się itd bez podania przyczyny)
efekt2 - jesli zainstaluje tylko system podstawowy (efekt opisany powyzej wystepowal nawet jesli zaznaczylem opcje laptop) to system uruchamia sie na laptopie ale: nie działa na nim pendrive (polecenie mount nie chce przyjąc typu umsdos) wiec nie mam mozliwosci odpalenia sterowników od sieciówki ani jakiejkolwiek komunikacji ze swiatem
wpadłem nareszcie na taki pomysł żeby utworzyć na dysku 2 partycje fat32 (mam na stacjonarce windowsa wiec nie moglem ext3) potem na drugą z nich przekopiować całą płyte cd do instalacji (etch 1cd ściągniete wczoraj)
przełożyc dysk, wystartowac z dyskietki a potem uruchomic instalacje z partycji dos
ale jak uruchomić instalacje z partycji dos skoro na płycie nie ma w /install/boot ani nic podobneg (o istnieniu czegoś takiego wspomina manual)
czy ktoś wie jak to zrobić ew zna dobre alternatywne rozwiązanie?

Męcze się z tym już z tydzień i prosze o jakieś wskazówki.
Dominik
Beginner

Post autor: Dominik »

Jeżeli jeszcze się z tym nie uporałeś mam następujące pomysły:
A)
Instalacja za pomocą Windowsa:
:arrow: Najprawdopodobniej tylko dla i386 --> http://goodbye-microsoft.com/

(z postu http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=532 )
B)
1 - ściągasz jakiegoś bootowalnego linuxa na dyskietce (np. "Mu", "Lepton") spełniającego następujące warunki
- odpali na Twoim laptopie
- można go zainstalować później na twardym dysku
- (prawdopodobnie też potrzebne) połączy Cie z siecią lub zewnętrznym napędem cd, ew twardzielem na usb - czymś gdzie masz pakiety
2 z jego poziomu instalujesz debiana, tu masz instrukcję
:arrow: http://www.debian.org/releases/etch/i386/apds03.html.en
Jackie

Post autor: Jackie »

Witam, to mój pierwszy post na tym forum więc przede wszystkim chciałem się przywitać.

Co do instalacji Debiana z innego Linuxa według podanego sposobu pod linkiem, to chciałem powiedzieć, że właśnie zakończyłem tak instalować na laptopie i wszystko poszło bez problemów.

Gdyby ktoś miał jakieś pytania czy problemy w tej kwestii to chętnie podzielę się doświadczeniami.

Instalowałem ze Slackware, pozdrawiam
larcz

Post autor: larcz »

Ja zainstalowałem Debiana na tym laptopie z dyskietek.
4 dyskietki i karta sieciowa wystarczyły. netinstal poszedł jak burza i ostatecznie wszystko śmiga.
Jednak na tym laptopie jest jakiś problem z dźwiękiem, jeżeli ktoś wie co z tym zrobić prosiłbym o kontakt.
pozdro
ODPOWIEDZ