Witam,
kilka dni temu zainstalowałem Debiana, internet skonfigurowałem w 2 minuty i wszystko gra. Tylko mam problem z grafiką, nie mogę jej ustawić na 1280x800 podczas instalacji system ustawił wszystko na vesa i 1024x768. Próbowałem przez apt-get install xserver-xorg-video-intel i aptitude install xserver-xorg-video-intel, no i E: nie odnaleziono pakietów. Już mi ręce opadają.
Co mam zrobić żeby pobrał mi te pakiety. Wcześniej miałem Ubuntu i zainstalował je od razu i rozdzielczość miałem prawidłową, ale wolę Debiana pracuje stabilniej i nie ma błędów podczas wyłączenia komputera i przejścia w stan uśpienia. Komputer wstaje od razu w Ubuntu za każdym razem wyłączył się na chwilę i dopiero wstał. Podobno Debian ma sterowniki do intela w swoim repo, ale gdzie tego szukać? Przeszukałem wszystko i nic. Znalazłem tylko taka stronę http://www.intellinuxgraphics.org/documentation.html i tam są chyba sterowniki do mojego Intela GM965 z wbudowanym akceleratorem X3100 chipset, tylko nie wiem jak je zainstalować. I czy z tej strony http://www.intellinuxgraphics.org/download.html powinienem również zainstalować wszystkie sterowniki również X.org 2D driver i Mesa 3D GL driver. Proszę o jakieś podpowiedzi, jestem jeszcze zielony jeśli chodzi o Linuxa, ale muszę przyznać że mnie bardzo wciąga wolne i otwarte oprogramowanie.
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Acer extensa 5220 - karta graficzna
-
Jeśli korzystasz z Debiana 4.0 etch to nie znajdziesz tam pakietu xserver-xorg-video-intel, bo go nie ma
Musisz zaktualizować system do wersji lenny (jak? znajdziesz na forum), wtedy
Na pewno pomoże
Musisz zaktualizować system do wersji lenny (jak? znajdziesz na forum), wtedy
Kod: Zaznacz cały
aptitude install xserver-xorg-video-intel
Witam mam takiego samego Acera też miałem problem z tą rozdzielczością ale poradziłem sobie tak:
1. wgrałem KDE, bo na Gnomie nie chciało działać2. otworzyłem plik konfiguracyjny /etc/X11/xorg.conf i dopisałem rozdzielczość 1280x800
zapisałem zmiany.
I wykonałem restart systemu.
Już mam taką rozdzielczość pod Debianem. Oczywiście korzystam z wersji stabilnej etch. Nie dogrywałem żadnych nowych repozytoriów. Podsumowując nie trzeba wgrywać wersji testowej żeby mieć taką rozdzielczość
Pozdrawiam
1. wgrałem KDE, bo na Gnomie nie chciało działać
Kod: Zaznacz cały
apt-get install kde
zapisałem zmiany.
I wykonałem restart systemu.
Już mam taką rozdzielczość pod Debianem. Oczywiście korzystam z wersji stabilnej etch. Nie dogrywałem żadnych nowych repozytoriów. Podsumowując nie trzeba wgrywać wersji testowej żeby mieć taką rozdzielczość
Pozdrawiam