Witajcie,
pod Windows bylo tak latwo...
Mam sobie dwa komputery. Na jednym Debian, na drugim Ubuntu. Niestety nie mam zielonego pojecia jak moge przegladac zawartosc dyskow komputera z Debianem (w druga strone zreszta tez). W Ubuntu mozna bez problemow przegladac komputery z WindowsXP ale nie widze zadnej mozliwosci polaczenia sie z innym komputerem na ktorym jest Linux. Myslalem, ze bedzie odwrotnie...
Czy mozna prosic o pomoc jak rozwiazac ten problem?
Smacznego jajka!
Sie
kolega chyba nic nie szukał na goglarce
pozdrawiam
Kod: Zaznacz cały
samba
Dzieki chlopaki, teraz przynajmniej wiedzialem za czym szukac... Wczesniej tez szukalem Skotik87...
Aby przy starcie dodawany byl "dysk", dodalem w fstab taka tresc:
Niestety po starcie nic sie nie dzieje. Recznie poprzez komende natomiast dziala.
Krok dalej. Chcac za pomoca mc cos przegrac z debiana na NAS otrzymuje komunikat:
Blad:
Aby przy starcie dodawany byl "dysk", dodalem w fstab taka tresc:
//nas/public /mnt/nas smbfs password=,fmask=777,dmask=777
mount //nas/public /mnt/nas
Krok dalej. Chcac za pomoca mc cos przegrac z debiana na NAS otrzymuje komunikat:
Blad:
Czy mozna ponownie prosic o pomoc lub za czym mam szukac?Nie mozna zmienic wlasciciela pliku docelowego "/mnt/nas/xxxx.xxx" Operacja niedozwolona (1)
Witaj Rad,
Wprawdzie twarde dyski na moim NAS są sformatowane w ext3, pomimo tego umiem się z nim połączyć jedynie poprzez smbfs. Może źle zainstalowałem nfs? Korzystałem z tej instrukcji: http://www.debianhelp.co.uk/nfs.htm. Komputer z Windows XP nie jest dla mnie ważny.
[Dodano: 2008-04-01, 22:11]
Jak rozwiązać ten problem z uprawnieniami?
Wprawdzie twarde dyski na moim NAS są sformatowane w ext3, pomimo tego umiem się z nim połączyć jedynie poprzez smbfs. Może źle zainstalowałem nfs? Korzystałem z tej instrukcji: http://www.debianhelp.co.uk/nfs.htm. Komputer z Windows XP nie jest dla mnie ważny.
[Dodano: 2008-04-01, 22:11]
Teraz już wiem, że pliki zostały przegrane. Jednakże przy kolejnej kopii zapasowej już wyskakuje komunikat, że brak dostępu i wygląda na to, że stara kopia zapasowa jest jedynie kopiowana.Krok dalej. Chcąc za pomocą mc coś przegrać z Debiana na NAS otrzymuje komunikat:
Błąd:
Cytat:
Nie można zmienić właściciela pliku docelowego "/mnt/nas/xxxx.xxx" Operacja niedozwolona (1)
Czy można ponownie prosić o pomoc lub za czym mam szukać?
Jak rozwiązać ten problem z uprawnieniami?