Witam,
mam problem z uruchomieniem programu Raw Therapee, program instalowałem z paczki *.deb
System instalowałem cały z sieci i mam czasem problem z brakującym oprogramowaniem.
Oto co zwraca:
mariusz@diablo:~$ rawtherapee
/usr/share/rawtherapee/rt: /lib/tls/i686/cmov/libc.so.6: version `GLIBC_2.4' not found (required by /usr/share/rawtherapee/rt)
mariusz@diablo:~$
Nie za bardzo wiem co doinstalować, sprawdzić, uaktualnić by zadziałało.
Z góry dziękuję za pomoc.
rawtherapee nie ma w repo debiana. Pytanie skąd instalowałeś ?
Szukaj pliku uruchomieniowego w /bin, /sbin, /usr/bin, /usr/sbin, /usr/share/*therapee/??
Bodzio pisze:rawtherapee nie ma w repo debiana. Pytanie skąd instalowałeś ?
Szukaj pliku uruchomieniowego w /bin, /sbin, /usr/bin, /usr/sbin, /usr/share/*therapee/??
Powinno dociągnąć Ci brakujące zależności.
Swoją drogą, ja do wywoływania RAW'ów używam gimpa, lub ufraw - oba w repo i oba super działają. Na dokładkę na virtualu mam zainstalowaną aplikację Olympus Master - wprawdzie mułowata, ale bardzo ładnie radzi sobie z rawem.
To samo zadanie spełni Photoshop postawiony na wine i "Pixel" -> linuxowy photoshop
Chyba nie doczytałeś wszystkiego na stronie programu, a komunikat o błędzie tylko to potwierdza.
Należy pobrać jeszcze odpowiedni plik biblioteki xxx_glibc24.tgz, zależny od kilku czynników, tak jak to jest opisane na stronie producenta programu. Przeczytaj i pobierz odpowiednią wersję. Rozpakuj i skopiuj w odpowiednie miejsce tak jak informuje komunikat o błędzie.
fnmirk pisze:Chyba nie doczytałeś wszystkiego na stronie programu, a komunikat o błędzie tylko to potwierdza.
Należy pobrać jeszcze odpowiedni plik biblioteki xxx_glibc24.tgz, zależny od kilku czynników, tak jak to jest opisane na stronie producenta programu. Przeczytaj i pobierz odpowiednią wersję. Rozpakuj i skopiuj w odpowiednie miejsce tak jak informuje komunikat o błędzie.
Sciągnąłem rawtherapee23_glibc24.tgz ale tam jest to samo co w /usr/share/rawtherapee nie ma zadnych plików bibliotek.
fnmirk pisze:Jaką wersję Debiana posiadasz zainstalowaną?
W tej chwili zainstalowałem ten program bez żadnego problemu u siebie na Lenny.
Ale z repów czy ten deb ze strony, chyba ma 1.5MB?
Mam Etch4 z jajkiem 2.6.18-6-686, system instalowałem z sieci, wiec duzo rzeczy nie było, trzeba recznie doinstalowywać.
Mam np. Gimpa i dziala, ale wersje 2.2.13
Zrobiłeś to o co prosił Bodzio.
Przeczytaj od czasu do czasu poprzednie posty.
Czasami ktoś coś dopisuje i możesz coś przeoczyć (Ja dopisałem).
Podaj informację o procesorze.
fnmirk pisze:Zrobiłeś to o co prosił Bodzio.
Przeczytaj od czasu do czasu poprzednie posty.
Czasami ktoś coś dopisuje i możesz coś przeoczyć (Ja dopisałem).
Podaj informację o procesorze.