Po aktualizacji brak dźwi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
giaur
Member

Po aktualizacji brak dźwięku

Post autor: giaur »

Witam,

Krótko mówiać, po dzisiejszej aktualizacji systemu i restarcie przestał działać dźwięk. Sprawdzałem wszystkie logi, konfigurowałem od początku alsa, wszystkie głośności są na full.

Nigdize nie ma żadnych błędów ani konfliktów, sterowniki działają, wszystk ok poza jednym - w głośnikach cisza.

Gdzie szukać błędów???? System zachowuje się tak, jakby dźwięk był wyciszony, ale wyciszony nie jest!
sj65
Beginner

Post autor: sj65 »

Miałem kiedyś podobny przypadek, pomogło usunięcie alsy z plikami konfiguracyjnymi i ponowne zainstalowane.

Pozdrawiam
sj65
Bodzio
Junior Member

Post autor: Bodzio »

Mam dokładnie to samo,z tym że brakuje mi dźwięków systemowych. Inne - tzn. filmy, dźwięki z netu, muza - wszystko działa.
Na razie mi wisi i się nie przejmuję, może za jakiś czas naprawią :)
Jackie

Post autor: Jackie »

Ciekawe bo moje kde właśnie dwa dni temu odzyskało "mowe" po kilku dniowej przerwie. Pomogła aktualizacja do wersji 3.5.9 . Nie wiem co się aktualizowało wcześniej gdy pojawił się błąd bo nie zwróciłem uwagi. Radzę poczekać, ewentualnie faktycznie spróbować usunąć i ponownie zainstalować alse.

Pozdrawiam
giaur
Member

Hm wyglada na to, ze zdiagnozowalem problem - nie wiem czy u was jest to samo. Otoz notorycznie sam mi sie wylacza przelacznik "PCM" (to jest w "Przelacznikach" w kMix).

Oczywiscie jak jest wylaczony, to dzwieku nie slychac. Jednak, nie mam pojecia jak to sie ustawia nie majac kMix, bo w alsamixer w ogole nie znalazlem czegos takiego, wiec nie majac KDE w ogole bym błądził... moze ktos z was wie?

P.S. gdzie sie podzialo "Pomógł" ? :?:
einsam

Post autor: einsam »

Miałem to samo, na początku (he, he: dwa tygodnie temu...).
Ustało, po zainstalowaniu alsy.
U mnie PCM w alsamixer jest trzeci od lewej.
yantar
Member

Post autor: yantar »

giaur moze to ktorys program tak miesza przy wylaczaniu zostawia swoje ustawienia w alsie.
U mnie tez przez ostatnie dwa tygodnie cos mieszalo z alsa, co chwile znikal dzwiek przy odtwarzaniu filmow czy sluchaniu muzyki, szalu szlo dostac ale sie jakos naprawilo samo ;)
"Pomogl" zniknelo z woli administracji ;)
giaur
Member

Po ponownej sesji z alsaconf problem zniknal... no coz tak to bywa jak sie posiada Sida - moglbym wymienic jeszcze kilka drobniejszych rzeczy, ktore ciagle sie psuja i naprawiaja z aktualizajcji na aktualizacje...
ODPOWIEDZ