Reinstalacja GDM - Twoja sesja trwa

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
michalz1

Reinstalacja GDM - Twoja sesja trwała krócej niŻ 10 sekund..

Post autor: michalz1 »

Przeinstalowałem pakiety gdm (w tym gnome-session), następnie przy próbie zalogowania się na usera w GNOME, pojawił się komunikat, że sesja trwała krócej niż 10 sekund i wywalił xsession-errory. Oto logi:

Kod: Zaznacz cały

gdm[5412]: DEBUG: Attempting to parse key string: daemon/Greeter=/usr/lib/gdm/gdmlogin
gdm[5412]: DEBUG: Attempting to parse key string: daemon/PreSessionScriptDir=/etc/gdm/PreSession/
gdm[5412]: DEBUG: Forking extra process: /etc/gdm/PreSession/Default
gdm[5413]: DEBUG: Attempting to parse key string: xdmcp/Enable=false
gdm[5413]: DEBUG: Attempting to parse key string: daemon/ServAuthDir=/var/lib/gdm
gdm[5413]: DEBUG: Attempting to parse key string: daemon/RootPath=/sbin:/usr/sbin:/bin:/usr/bin
gdm[5412]: DEBUG: Attempting to parse key string: daemon/DefaultPath=/bin:/usr/bin
gdm[5412]: DEBUG: Attempting to parse key string: daemon/BaseXsession=/etc/gdm/Xsession
gdm[5412]: DEBUG: Running /etc/gdm/Xsession /usr/bin/gnome-session for devetus on :1
/etc/gdm/Xsession: Beginning session setup...
Xlib: connection to ":1.0" refused by server
Xlib: No protocol specified

xrdb: Can't open display ':1'

(gnome-session:5412): Gtk-WARNING **: cannot open display: :1
Aktualnie mogę zalogować się na awaryjny GNOME, ale programy napisane pod GTK nie chcą się uruchomić. Moim zdaniem to nie jest wina sterowników, ponieważ ich nie zmieniałem, jak również nie zmianiałem ustawień w xorg.conf (wcześniej wszystko działało). Próbowałem już ustawiać xhost + (ponadto exportowałem xauthority w .bashrc w katalogu usera i roota), ale dalej nic. Niestety rozwiązania podobnych problemów, które wyguglowałem nie dały efektu. Prosiłbym zatem o pomoc.

[ Dodano: 2008-04-17, 20:01 ]
Udało mi się rozwiązać ten problem. Błąd był spowodowany złymi uprawnieniami dla pliku .Xauthority w lokalnym katalogu usera.
ODPOWIEDZ