Ubuntu czy Debian --- s
Ubuntu czy Debian --- słaby komputer
Witam !
Chce zainstalować Linuksa i mam kilka pytań.
Mój komp to procesor 1,6 GHz, 192 MB RAM, 40 GB partycja dla Linuksa
Czy Debian jest mniej wymagający sprzętowo od Ubuntu?
Czy Debian jest trudniejszy od Ubuntu? Czy dużo więcej rzeczy trzeba robić w nim z konsoli?
Jakie środowisko graficzne wybrać dla takiego kompa? Czy taki komputer pociągnie GNOME lub KDE, jakie inne lżejsze polecacie?
Czy używając określonego środowiska graficznego powinienem korzystać z określonych programów? Przeczytałem gdzieś że zalecane jest używanie programów zgodnie z ich pierwotnym środowiskiem graficznym. Jak to jest? Czy wybór określonego środowiska ma jakiś wpływ na to co będę mógł później instalować? Jeśli nie to jakie środowisko graficzne polecacie z tych lżejszych i wydajniejszych? Czy XFCE to dobry wybór?
Chce zainstalować Linuksa i mam kilka pytań.
Czy Debian jest mniej wymagający sprzętowo od Ubuntu?
Czy Debian jest trudniejszy od Ubuntu? Czy dużo więcej rzeczy trzeba robić w nim z konsoli?
Jakie środowisko graficzne wybrać dla takiego kompa? Czy taki komputer pociągnie GNOME lub KDE, jakie inne lżejsze polecacie?
Czy używając określonego środowiska graficznego powinienem korzystać z określonych programów? Przeczytałem gdzieś że zalecane jest używanie programów zgodnie z ich pierwotnym środowiskiem graficznym. Jak to jest? Czy wybór określonego środowiska ma jakiś wpływ na to co będę mógł później instalować? Jeśli nie to jakie środowisko graficzne polecacie z tych lżejszych i wydajniejszych? Czy XFCE to dobry wybór?
To tak:
Według tego co napisanie jest na opakowaniu od Ubuntu:
Procesor 500 mhz
Ram 384
Dysk 4Gb
Ubuntu jest łatwiejszy (moim zdaniem) nie trzeba tam za dużo robić większość sama się konfiguruje ale żeby wszystko było ok to przydał by się dostęp do neta.
Jak masz słabego neta i chcesz żeby wszystko było po twojemu (konfiguracja) bierz Debiana.
Tak jak ktoś to powiedział: "Gdyby nie Debian to Ubuntu by nie mogło istnieć" Gdzieś w gazecie to przeczytałem ale nie pamiętam w jakiej.
.
Według tego co napisanie jest na opakowaniu od Ubuntu:
Procesor 500 mhz
Ram 384
Dysk 4Gb
Ubuntu jest łatwiejszy (moim zdaniem) nie trzeba tam za dużo robić większość sama się konfiguruje ale żeby wszystko było ok to przydał by się dostęp do neta.
Jak masz słabego neta i chcesz żeby wszystko było po twojemu (konfiguracja) bierz Debiana.
Tak jak ktoś to powiedział: "Gdyby nie Debian to Ubuntu by nie mogło istnieć" Gdzieś w gazecie to przeczytałem ale nie pamiętam w jakiej.
.
Nie jestem ekspertem, ale akurat używałem Ubuntu przez pół roku więc:
1) Korzystałem z Debiana i Ubuntu o PODOBNEJ konfiguracja (tzn. taki sam GNOME i KERNEL)
i Debian jest zdecydowanie szybszy. Przynajmniej u mnie.
2) Z systemów korzysta się DOK£ADNIE tak samo. Często korzystam z porad na forum Ubuntu. Jedyna różnica to SUDO które jest domyślnie w Debianie wyłaczone (można włączyć bez problemu). Ale ja akurat jestem z tego zadowolony
3)No na takim sprzecie możesz spróbować GNOME ale ja bym od razu zainstalował XFCE
4) Podobno zaleca się aby w środowisku GNOME nie używać aplikacji z KDE (np. Amarok) ja tak robie i nie narzekam na stabilność i wydajność. Ale wielu ludzi to miesza więc niewiem... niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony.
1) Korzystałem z Debiana i Ubuntu o PODOBNEJ konfiguracja (tzn. taki sam GNOME i KERNEL)
i Debian jest zdecydowanie szybszy. Przynajmniej u mnie.
2) Z systemów korzysta się DOK£ADNIE tak samo. Często korzystam z porad na forum Ubuntu. Jedyna różnica to SUDO które jest domyślnie w Debianie wyłaczone (można włączyć bez problemu). Ale ja akurat jestem z tego zadowolony
3)No na takim sprzecie możesz spróbować GNOME ale ja bym od razu zainstalował XFCE
4) Podobno zaleca się aby w środowisku GNOME nie używać aplikacji z KDE (np. Amarok) ja tak robie i nie narzekam na stabilność i wydajność. Ale wielu ludzi to miesza więc niewiem... niech wypowie się ktoś bardziej doświadczony.
Jako, że w debianie wszystko można sobie samemu zainstalować, to na pewno da się go uczynić wydajniejszym od ubuntu. Choćby przez zainstalowanie XFCE zamiast GNOME. A jeśli jednak GNOME to gnome-core, bez dodatków (i dodatki instalować wedle potrzeby).
Możesz się też zainteresować Xubuntu, jednak na pewno Debiana da się zrobić wydajniejszego, jednak potrzeba na to więcej czsasu...
[ Dodano: 2008-05-05, 20:52 ]
XFCE jest napisane z GTK, tak samo jak GNOME, więc każdą aplikację z GNOMA uruchomisz bez problemu w XFCE. Czasami będzie trzeba pobrać jakieś dodatkowe biblioteki, ale i tak mniej niż jakbyś chciał uruchamiać aplikacje z KDE.
Jeśli chodzi o aplikacje dedykowane dla XFCE to jest ich niewiele, i są bardzo ubogie (ale za to szybkie).
Możesz się też zainteresować Xubuntu, jednak na pewno Debiana da się zrobić wydajniejszego, jednak potrzeba na to więcej czsasu...
[ Dodano: 2008-05-05, 20:52 ]
XFCE jest napisane z GTK, tak samo jak GNOME, więc każdą aplikację z GNOMA uruchomisz bez problemu w XFCE. Czasami będzie trzeba pobrać jakieś dodatkowe biblioteki, ale i tak mniej niż jakbyś chciał uruchamiać aplikacje z KDE.
Jeśli chodzi o aplikacje dedykowane dla XFCE to jest ich niewiele, i są bardzo ubogie (ale za to szybkie).
-
- Senior Member
A ja uważam, że ani Debian ani Ubuntu, a cdlinux.PL ]Czy Debian jest trudniejszy od Ubuntu? Czy dużo więcej rzeczy trzeba robić w nim z konsoli?[/quote]sebekk pisze:Chce zainstalować Linuksa i mam kilka pytań.
To zależy. Możesz mieć Debiana i Ubuntu, które bądą się zachowywać w jakichś 99% (jeśli nie w 100%)
tak samo.sebekk pisze:Jakie środowisko graficzne wybrać dla takiego kompa? Czy taki komputer pociągnie GNOME lub KDE, jakie inne lżejsze polecacie?
Jak najlżejsze, zapewniające komfort Twojej pracy. Ze środowisk graficznych, najlżejsze jakie jest dostępne na linuksa to bodaj XFCE. Reszta do menedżery okien, które można stosować. Są one jeszcze lżejsze do takich należą: IceWM, Fluxbox, Enlightenment i wiele innych. Jakie polecamy? Nie wiem, ale powinno Ci pójść XFCE - jeśli tak, to oferuje dość dużą łatwość pracy, a nadto zawiera w systemie biblioteki, które wykorzystują inne programy oparte o GTK+.
Generalnie nie, ale... Obecnie programy linuksowe zbudowane są co do zasady wokół bądź to bibliotek GTK+, bądź to Qt. Pierwsze funkcjonują w GNOME, XFCE, drugie są podstawą KDE. Nic nie stoi na przeszkodzie, by program napisany dla jednego środowiska uruchomić w innym, ale na pewno dociągnie ze sobą jakieś biblioteki tego innego środowiska. Będzie także często inaczej wyglądał, może mieć inne skróty klawiaturowe itp.sebekk pisze:Czy używając określonego środowiska graficznego powinienem korzystać z określonych programów?
W Twoim przypadku jednak, winieneś zapomnieć z pamięcio- i zasobożernymi programami. Stąd też propozycja zobaczyć jak są skonfigurowane (tj. jakie programy zawierają) dystrybucje domyślnie zawierające lekkie środowiska (polecam przeglądnięcie np. wikipedii bo można tam znaleźć stosunkowo łatwo linki do dystrybucji, które standardowo instalują się z okreśłonym środowiskiem graficznycm bądź menedżerem okien).
Samo środowisko składa się z... menadżera plików, okien, wydruku oraz pulpitu, odtwarzacza multimedialnego, programu do nagrywania płyt, kalendarza, programu do obsługi archiwów, prostego edytora tekstu, emulatora terminala. I chyba tyle. Nadto... zainstalować możesz sobie co chcesz, pamiętając, by - w Twoim przypadku - wybierać programy oparte na GTK+ (czyli standardowo te, które są napisane m.in. do GNOME, choć to pewne przybliżenie).sebekk pisze:A co z aplikacjami do XFCE ?
PS. Być może stosunkowo dobrym pomysłem byłoby skorzystanie z Enlightenment. Niestety nie napisałeś do czego Ci ten komputer będzie potrzebny, jakiego typu programów będziesz na nim używać
Komputer do użytku domowego. Chce po prostu zapoznać się z linuksem i z czasem może na niego przesiąść.
Jakie środowisko graficzne ma CD linux ?
Z czasem może zainstaluje linuksa na dwóch jeszcze komputerach o lepszych parametrach i chciałbym wybrać jeden dla tych trzech. Nie chciałbym się uczyć dla każdego innej dystrybucji.
Jakie środowisko graficzne ma CD linux ?
Z czasem może zainstaluje linuksa na dwóch jeszcze komputerach o lepszych parametrach i chciałbym wybrać jeden dla tych trzech. Nie chciałbym się uczyć dla każdego innej dystrybucji.
-
- Senior Member
Ha, wiesz, że "użytek domowy" dla każdego co innego znaczy ?
Nie kombinuj - ściągnij sobie kilka wersji livecd z różnymi lekkimi środowiskami, uruchom (będzie chodzić bardzo wolno) i zainstaluj tę, która w największym stopniu będzie Ci odpowiadać. Ponownie też doradzę cdlinux.pl. Sprawdza się. W dodatku w całości spolszczone. Nie doinstalujesz jednak do niego wiele rzeczy; zawiera jednak w miarę kompletny zestaw programów, w sam raz właśnie do zapoznania się z linuksem. O KDE czy GNOME zapomnij. XFCE? Też może się okazać zbyt wielkie. Aha, i nie problem jest z Twoim procesorem, ale z małą ilością pamięci RAM.
Jakie środowisko ma cdlinux.pl (bo taka jest jego nazwa)? A czy tak trudno wstukać:
cdlinux.pl ? ¯adne !! Tam jest IceWM + dodatki i programy.
Lepszy komputer - lepsze (tj. wygodniejsze) środowiska pracy. Ale nie pogodzisz czegoś co ma 192MB RAMU z czymś co ma np. 2GB Zresztą przejście pomiędzy np. IceWM a XFCE czy KDE nie jest jakimś wielkim problemem. Już większym jest między GNOME a KDE, choć to też nie jest problem.
Nie kombinuj - ściągnij sobie kilka wersji livecd z różnymi lekkimi środowiskami, uruchom (będzie chodzić bardzo wolno) i zainstaluj tę, która w największym stopniu będzie Ci odpowiadać. Ponownie też doradzę cdlinux.pl. Sprawdza się. W dodatku w całości spolszczone. Nie doinstalujesz jednak do niego wiele rzeczy; zawiera jednak w miarę kompletny zestaw programów, w sam raz właśnie do zapoznania się z linuksem. O KDE czy GNOME zapomnij. XFCE? Też może się okazać zbyt wielkie. Aha, i nie problem jest z Twoim procesorem, ale z małą ilością pamięci RAM.
Jakie środowisko ma cdlinux.pl (bo taka jest jego nazwa)? A czy tak trudno wstukać:
cdlinux.pl ? ¯adne !! Tam jest IceWM + dodatki i programy.
Lepszy komputer - lepsze (tj. wygodniejsze) środowiska pracy. Ale nie pogodzisz czegoś co ma 192MB RAMU z czymś co ma np. 2GB Zresztą przejście pomiędzy np. IceWM a XFCE czy KDE nie jest jakimś wielkim problemem. Już większym jest między GNOME a KDE, choć to też nie jest problem.
-
- Senior Member