Witam
Nie wiem co się dziej, ale dostęp do netu (poprzez wifi BCM94311MCG) mam tylko pod Gnome. Jeśli się świeżo zaloguję do KDE lub XFCE to po prostu nie mam dostępu do internetu. Kiedy zaś zaloguję się do Gnome, wyloguje i zaloguje np.: do KDE to net śmiga aż miło. Nie wiem co jest grane. Jak widać jakiś applet mi to jakoś inicjuje. Na pasku mam uruchomiony tylko nm_applet w wersji 0.6.6.
Nim się zaloguję do Gnoma to polecenie iwconfig pokazuje mi interfejs (w moim przypadku wlan1) jako nieskonfigurowany, tzn bez przypisanej sieci essid (czyli chyba niezainicjowany). W gnome już jest wszystko dobrze:
wlan1 IEEE 802.11g ESSID:"xxxxxxxxxxxxx"
Mode:Managed Frequency:2.417 GHz Access Point: 00:1A:70:47 :D 2:A4
Bit Rate=54 Mb/s Tx-Power=27 dBm
Retry min limit:7 RTS thr :o ff Fragment thr=2352 B
Encryption key:11111111111111111111111111111111111 [3]
Link Quality=75/100 Signal level=-53 dBm Noise level=-69 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Mój Debian to Lenny z jajkiem 2.6.25-trunk-686. Całość biega na laptopie Acer Extensa 5620Z. Sterowniki do wifi pochodzą z jajka i nie jest to ndiswrapper.
Ma ktoś jakieś sugestie?
Mam dokładnie ten sam problem. Myśle ze to zasługa tego apletu. U mnie, cokolwiek bym nie wpisał w /etc/network/interface srodowisko X wogole nie wystasrtuje. 2.6.24-1-486 działa tylko gnome, sterowniki emulowane nidiswrapper
TatOR pisze:Nie wiem co się dziej, ale dostep do netu /poprzez wifi BCM94311MCG / mam tylko pod Gnome. Jesli się świeżo zaloguję do KDE lub XFCE to po prostu nie mam dostępu do internetu... Kiedy zaś zaloguję się do Gnome, wyloguje i zaloguje np do KDE to net śmiga aż miło... Nie wiem co jest grane.
W Gnome jakieś narzędzie graficzne, które jest uruchamiane ze startem środowiska ustawia Ci sieć. Nie ustawia tego w KDE i XFCE, bo po prostu się nie uruchamia. Możesz postawić wifi automatycznie podczas uruchamiania systemu (jeszcze przed Gnome), albo w KDE i XFCE musisz użyć ich programów (lub także z Gnome) by skonfigurować połączenie. Prawdopodobnie w Gnome masz network-manager. Z tego co wiem jest jakiś jego fork na KDE.
"Co" skonfigurować? Network-managera? System? Piękny podręcznik Debiana masz tu: http://dug.net.pl/texty/reference.pdf
Nadto przeszukawszy to forum znajdziesz mnóstwo różnych sposobów na automatyczne podnoszenie sieci. Także np. stąd: http://dug.net.pl/texty/rtl8180.php#rtl4 możesz się dowiedzieć o jednym ze sposobów.
zoltymleczyk pisze:w moim przypadku nie da sie nawet ręcznie podnieść interfejsu sieciowego na innych środowiskach niż gnome.
A to chyba niemożliwe. Raczej nie potrafisz wykorzystać. Uruchom tryb tekstowy przed uruchomieniem jakiegokolwiek środowiska i spróbuj podnieść ręcznie wykonując te komendy, które są podane choćby w drugim z podanych Ci linków, mniej więcej od pkt "Konfiguracja". Jak coś będzie nie tak, to wówczas pokaż co się dzieje, bo inaczej to niebardzo wiadomo co może być źle. Innymi słowy - mało informacji.
wprowadzenie czegoś do /etc/network/interface skutkuje nie możliwością uruchomienia jakiegokolwiek środowiska.
wydaje mi się, że problem jest z ładowaniem modułu ndiswrapper:
być może nie działa prawidłowo bo po uzupełnieniu pliku /etc/network/interface kiedy system się ładuje wyskakuje bląd wlan0. Wcześniej działanie sieci po restarcie systemu zapewniałem sobie przez dodanie /etc/rc.local wpis:
Z tego, co piszesz najprawdopodobniej masz coś skopane z instalacją ndiswrappera. Raz prawidłowo zainstalowany umieszcza odpowiedni moduł, który ładowany jest przy starcie systemu. Niezakładając, że instalacja przebiegła prawidłowo proponuję proste rozwiązanie rodem z Windy, bo nie bardzo z tego co napisałeś jestem w stanie wywnioskować gdzie mógł zajść błąd, przeinstaluj ndiswrappera raz jeszcze, a potem odsyłam do wspomnianych wyżej artykułów (np. oczywiście, bo jest ich dużo więcej).