Witam
Chciałem przejść z Windows na Debiana, niestety pomimo wykonania instalacji zgodnie z zaleceniami na tym forum nie udało mi się tego dokonać. Problem polega na tym, że cała instalacja przebiega bezproblemowo do momentu zakończenia instalacji i restartu systemu. W tym momencie pojawia się problem - system się nie ładuje i pojawia się komunikat, żeby wcisnąć cokolwiek i nastąpi restart systemu. Instalacje próbowałem na kilku dyskach wszystko z tym samym efektem. Co gorsza po ponownym zainstalowaniu Windows pojawia mi się ten sam komunikat - system ładuje się tylko i wyłącznie jak jest włożona płyta instalacyjna Windows. Co może być tego przyczyną?
Debian - brak możliwo
-
- Senior Member
IMO - wygląda na wadliwe umieszczenie gruba (to bootloader, który winien wykryć i debiana i windows i dawać Ci możliwość startu jednego z tych systemów przy bootowaniu komputera). Jeśli dobrze pamiętam, to w przypadku obu systemów winien on znajdować się w MBR.creb pisze:Co może być tego przyczyną?
Problem polega na tym, że chciałem przejść całkowicie z Windowsa na Linuxa - W tym celu zaopatrzyłem się w Debiana 4.0 Etch, (słyszałem dużo pochlebnych opinii o Debianie, więc wybrałem tą dystrybucję Linuxa). Po przeprowadzeniu instalacji zgodnie z instrukcjami umieszczonymi na tym forum doszedłem bezproblemowo do instalacji Gruba, tutaj również postąpiłem zgodnie z instrukcją i zainstalowałem Gruba według domyślnych ustawień.
Od tego momentu rozpoczęły się moje problemy - po ponownym uruchomieniu zamiast Gruba pojawia mi się informacja "Press a ... reboot". Próbowałem kilkakrotnie zainstalować ten system - za każdym razem na innym dysku niestety zawsze z tym samym skutkiem.
Wobec powyższego postanowiłem ponownie zainstalować Windowsa (no cóż komputer musi działać) Niestety po zainstalowaniu Windowsa okazało się, ze jedynym sposobem uruchomienia systemu jest rozruch z płytką instalacyjną. Próbowałem naprawić MBR (fixmbr, fixboot), ale niestety bez skutku. System uruchamia się tylko z płytką.
Jest to moje drugie podejście do Linuxa i niestety znowu się sparzyłem - prośba o pomoc, co mam zrobić, aby naprawić MBR, oraz prośba o bardzo dokładną instrukcję jak zainstalować Debiana, żeby nie powtórzył się problem z Grubem.
Od tego momentu rozpoczęły się moje problemy - po ponownym uruchomieniu zamiast Gruba pojawia mi się informacja "Press a ... reboot". Próbowałem kilkakrotnie zainstalować ten system - za każdym razem na innym dysku niestety zawsze z tym samym skutkiem.
Wobec powyższego postanowiłem ponownie zainstalować Windowsa (no cóż komputer musi działać) Niestety po zainstalowaniu Windowsa okazało się, ze jedynym sposobem uruchomienia systemu jest rozruch z płytką instalacyjną. Próbowałem naprawić MBR (fixmbr, fixboot), ale niestety bez skutku. System uruchamia się tylko z płytką.
Jest to moje drugie podejście do Linuxa i niestety znowu się sparzyłem - prośba o pomoc, co mam zrobić, aby naprawić MBR, oraz prośba o bardzo dokładną instrukcję jak zainstalować Debiana, żeby nie powtórzył się problem z Grubem.
-