Acer Aspire 3620 - konfiguracja karty wifi

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
myslo

Acer Aspire 3620 - konfiguracja karty wifi

Post autor: myslo »

Witam,

jestem świeżym użytkownikiem Linuksa. Mam poważny problem ze skonfigurowaniem karty wifi na laptopie Acer Aspire 3620. System Debian Lenny z jądrem 2.6.24-1-686. Wszystko robiłem według instrukcji instalacji wifi Atheros dla Debian Etch. Niestety albo nie wiem jak dalej konfigurować albo coś u mnie nie działa.

Kod: Zaznacz cały

# lspci | grep Atheros
06:05.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR2413 802.11bg NIC (rev 01)

# iwconfig
lo        no wireless extensions.

eth0      no wireless extensions.

wmaster0  no wireless extensions.

wlan0     IEEE 802.11g  ESSID:""  
          Mode:Managed  Channel:0  Access Point: Not-Associated   
          Tx-Power=0 dBm   
          Retry min limit:7   RTS thr :o ff   Fragment thr=2346 B   
          Encryption key :o ff
          Link Quality:0  Signal level:0  Noise level:0
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:0   Missed beacon:0
Co powinienem zrobić aby zadziałało?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Mimo wszystko zbyt mało informacji. Sprawdź - jeśli możesz - czy działa Ci na jakimś nowym Ubuntu (bo tam się konfiguruje ona automatycznie), albo pod Windą (jeśli masz). Możesz też sprawdzić, czy po prostu sprzętowo masz włączony wifi (często takie możliwości istnieją w notebookach i często zapomina się o ich włączeniu). Jeśli gdzieś indziej będzie działać, a nie będzie to problem włączenia karty, poradzimy dalej.
Generalnie zaś sprawdź sobie:
1. czy w pobliżu jest sieć: # iwlist wlan0 scanning
2. a jeśli jest, to ustaw: # iwconfig wlan0 mode managed
3. ustaw ESSID odczytany z pierwszej komendy: # iwconfig wlan0 essid <nazwa>
4. podnieś sieć: # ifconfig wlan0 up
Jeśli nie zadziała, bierzemy się do roboty :) (przy okazji, jeśli używasz KDE, to z Atherosem ładnie działa KNetworkManager, choć Pardus zdaje się, że oparty jest w dużej mierze na aplikacjach pythonowych).
myslo

OK, pod Windows XP działa (to mój drugi system), pod Xubuntu, Ryśkiem 2007 i 2008 też, wifi włączone. Z tego co jeszcze wyczytałem to AR2413 = AR5005G. Używam Lennego z XFCE, sentyment po Xubuntu.
Komendy:

debian:/home/myslo# iwlist wlan0 scanning
wlan0     Interface doesn't support scanning : Network is down
Mam nadzieję, że nie porwałem się z motyką na księżyc skoro na wstępie już są komplikacje.
pavbaranov
Senior Member

Nic na razie mi nie przychodzi innego do głowy, zatem spróbuj ustawić połączenie a potem podnieść sieć. Komendy masz wyżej. Jest jeszcze, bodaj na newbie.linux.pl instrukcja jak to robić.
tydell

Post autor: tydell »

Kwestia jest taka że w nowych jądrach jest zaimplementowany sterownik ath5k do atherosów, nówka madwifi taka, po aktualizacji jądra to ten moduł się ładuje w miejsce madwifi, tyle że skutkuje to tym że wifi nie działa, np.: u mnie. Stąd właśnie w wyniku polecenia iwconfig wyświetla że są interfejsy wmaster0 i wlano, a powinien być interfejs ath0.
Rozwiązanie masz tutaj: http://forum.arch-linux.pl/viewtopic.php?id=4104
pavbaranov
Senior Member

tydell -> Dziwne, używam 2.6.25, domyślnie ath5k jest wyłączone w kernelu, zaś próba uruchomienia tego sterownika na karcie jak w temacie, pomimo, że powinien działać, nic nie dała (przynajmniej jak dotychczas; pewnie coś źle robię). Nadto, jeśli madwifi instalowane jest z paczek, a potem przez module-assistanta, to ath5k powinno być wyłączane.
Jeśli masz jednak rację, to myslo powinien sobie podejrzeć kernel i jeśli nie działa mu karta na ath5k, to wyłączyć (choćby w modconf) ładowanie ath5k i ewentualnie ponowić ładowanie madwifi, może nawet instalację.
myslo

Trochę to dla mnie zbyt pogmatwane. Jeśli dobrze zrozumiałem to system sam powinien wykryć kartę bo w tym jądrze są już dla niego sterowniki (ath5k) ale tego nie robi i trzeba mu pomóc instalując inne sterowniki. Następnie gdybym zaktualizował jądro do nowszego to znowu miałbym kłopoty z wifi.

tydell skąd mam wziąć combat-wireless i czy jest paczka .deb?

Pewnie głupie pytanie ale czy gdybym zainstalował wersję Lenny z innym środowiskiem graficznym np.: KDE ze wspomnianym już KNetwork Manager to karta wykryłaby dostępne sieci od początku tak jak w innych linuksowych dystrybucjach?

A miało być tak pięknie.
pavbaranov
Senior Member

myslo pisze:Jeśli dobrze zrozumiałem to system sam powinien wykryć kartę bo w tym jądrze są już dla niego sterowniki (ath5k) ale tego nie robi i trzeba mu pomóc instalując inne sterowniki
Co do pierwszego to chyba tak. Przynajmniej mi się nie udało zainstalować debiana z jądrem posiadającym już ath5k tak, by karta była od razu zainstalowana (jak np. w (K)Ubuntu). Nie wiem, czy akurat trzeba korzystać z madwifi. Powinno się udać skonfigurować system na ath5k (zobacz sobie na stronę projektu), ale i to mi się nie udało, więc pozostałem przy madwifi, które z tym chipsetem działa dobrze.
No i ostatnie - tak, po zainstalowaniu nowego jądra, jeśli nie wykryje i skonfiguruje karty, będziesz miał zabawę od nowa.
myslo pisze:Pewnie głupie pytanie ale czy gdybym zainstalował wersję Lenny z innym środowiskiem graficznym np.: KDE ze wspomnianym już KNetwork Manager to karta wykryłaby dostępne sieci od początku tak jak w innych linuksowych dystrybucjach?
To nie jest kwestia KDE, czy innego środowiska, a systemowa. Zatem niezależnie od środowiska czeka Cię najpierw konfiguracja Atherosa. No, chyba, że Debian upodobni się tutaj do swoich krewniaków ;) (czego nie miałbym mu za złe).
ODPOWIEDZ