php - znaki specjalne
-
php - znaki specjalne
Witam,
Stworzylem forumlarz z ktorego dane zapisywane sa w bazie danych (mysql). Jest jakas standardowa funkcja w php, ktora po odczytaniu danych z bazy danych (dane tekstow) w miejscu gdzie byl uzyty ENTER wstawi
tak zeby tekst wyswietlal sie w nowej lnii?
Czy sam musze napisac taka funkcje. A moze taka konwersje trzeba dokonac przed zapisaniem do bazy danych?
Stworzylem forumlarz z ktorego dane zapisywane sa w bazie danych (mysql). Jest jakas standardowa funkcja w php, ktora po odczytaniu danych z bazy danych (dane tekstow) w miejscu gdzie byl uzyty ENTER wstawi
tak zeby tekst wyswietlal sie w nowej lnii?
Czy sam musze napisac taka funkcje. A moze taka konwersje trzeba dokonac przed zapisaniem do bazy danych?
-
Może tak:
pewnie jest jakieś lepsze rozwiązanie, słabo znam php :-)
Kod: Zaznacz cały
$tekst = str_replace(" ", "", $tekst);
-
Wielkie dzieki.
Tez slabo znam ten jezyk, wlasciwie to widze go pierwszy raz na oczy I np nie wiem dlaczego to dziala
a to juz nie
Ale mniejsza z tym, wazne ze w ogole dziala :]
Tez slabo znam ten jezyk, wlasciwie to widze go pierwszy raz na oczy I np nie wiem dlaczego to dziala
nl2br(str_replace(" ", "", $wiersz[2]));
str_replace(" ", "", nl2b($wiersz[2]));
-
-
Czemu nie dziala?problem_o_0 pisze:Wielkie dzieki.
Tez slabo znam ten jezyk, wlasciwie to widze go pierwszy raz na oczy ]nl2br(str_replace(" ", "", $wiersz[2]));[/code]
a to juz nieAle mniejsza z tym, wazne ze w ogole dziala :]Kod: Zaznacz cały
str_replace(" ", "", nl2b($wiersz[2]));
Przykladowo masz:
$wiersz[2] = "raz dwa trzy\n";
nl2br($wiersz[2]) zwroci "raz dwa trzy
"
"razdwatrzy
"
Pozdro.
-
Jest jeszcze jeden problem.
To dziala lepiej niz ta druga wersja (w tamtej nie przechodzi do nowej lini) ale ta wersja nie zawija wierszy.
Mam taki kod w tabeli
i tekst wychodzi poza tabele, zrezygnowalem z tych spacji i zostawilem tylko:
nl2br(str_replace(" ", "", $wiersz[2]));
Mam taki kod w tabeli
echo '[i]', nl2br(str_replace(" ", "", $wiersz[2])), '[/i]';
echo '[i]', nl2br($wiersz[2]), '[/i]';
-
to inaczej non-breaking space, nie lamliwa i niepodatna na word-wrap. To oczywiste ze, jesli bedziesz ich uzywal i mial text dluzszy niz komorka w tabeli to ci wyjdzie poza nia. Przy normalnych spacjach ci zawinie.problem_o_0 pisze:Jest jeszcze jeden problem.Kod: Zaznacz cały
nl2br(str_replace(" ", "", $wiersz[2]))] To dziala lepiej niz ta druga wersja (w tamtej nie przechodzi do nowej lini) ale ta wersja nie zawija wierszy. [/quote] Nie przechodzi poniewasz masz w znaczniku html'a. [quote="problem_o_0"] Mam taki kod w tabeli [code]echo '[i]', nl2br(str_replace(" ", "", $wiersz[2])), '[/i]'] i tekst wychodzi poza tabele, zrezygnowalem z tych spacji i zostawilem tylko: [code]echo '[i]', nl2br($wiersz[2]), '[/i]';