Jaki emulator terminala
Jaki emulator terminala
Mam takie pytanko. Jakiego emulatora terminala używacie? Ja wiem, że na gnome-terminal długo nie zajadę , a nie mogę się zdecydować, co wybrać
-
fajne wrażnie sprawia yakuake (dla KDE) i tilda (dla gnome). oba swoją "fajność" zawdzięczają tym że przypominają konsole w quakeu czy innych grach fps - uruchamianą po wciśnięciu '~' wysuwając się z górnej krawędzi ekranu. warto wypróbować takie rozw.
ale osobiście wole multi-aterm/mrxvt (jak aterm/rxvt ale z zakładkami na kilka sesji w jednym oknie)
(multi-)aterm ma przezroczystość, a mrxvt nie. za to mrxvt potrafi obsługiwać ogonki w konslowym emacsie :-> do czego nie moge zmusić aterma :-/
ale osobiście wole multi-aterm/mrxvt (jak aterm/rxvt ale z zakładkami na kilka sesji w jednym oknie)
(multi-)aterm ma przezroczystość, a mrxvt nie. za to mrxvt potrafi obsługiwać ogonki w konslowym emacsie :-> do czego nie moge zmusić aterma :-/
-
- Beginner
Uzywałem przez kilka lat różnych terminali (z przewagą rxvt, ale również Eterm, xterm, urxvt, Aterm), lecz od roku praktycznie tylko gnome-terminal, polecam. Mały, szybki, działają pliterki (zarówno iso jak i utf), oraz znaki semigraficzne, wszystkie klawisze działają poprawnie, ma zakładki, łatwą konfigurację (np.skróty klawiszowe), a domyślna i tak jest w porządku.