Karta Radeon 9200 SE i monitor CRT + Debian testing

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
stanleyek

Karta Radeon 9200 SE i monitor CRT + Debian testing

Post autor: stanleyek »

Witam
Siedze juz dzisiaj caly zawszony dzionek przed komputerem. ,,Dostaję cukierka'' bo zainstalowalem juz dzisiaj Ubuntu (ktore nie dzialalo oczywiscie). Zainstalowalem jednego Debiana (Stable), ale przeczytalem temat na waszym forum, ze warto zainstalowac wersje Testing. W stable nie bylo nawet ff3. Zalamanie Panowie.
W kazdym razie jako jedyny do tej pory dzialal mi poprawnie stable.
Dziwne zeczy sie zaczely po instalacji wersji testing. Otoz niby laduje sie normalnie, ale jak ma wejsc do trybu graficznego, monitor informuje mnie o braku sygnalu. To tak jakby karta graficzna sie wylaczyla.
Sprawdzalem z roznymi konfiguracjami xorg - bez skutku.
Prosze o pomoc - co ja moge zrobic, zeby to szatanstwo w koncu dzialalo jak nalezy. Jest w ogole taka mozliwosc, zeby w koncu jakis Linux smigal jak na system przystalo, a nie jak dziadostwo robione przez tysiace ludzi?
Konfiguracja xorg.conf wyglada tak jak wyglada u prawie wszystkich czyli wersja okrojona. Probowalem tez z:

Kod: Zaznacz cały

X -configure
Do niczego eksperyment.
snah
Beginner

Post autor: snah »

X działały w stable? Możesz skopiować xorg.conf z Etch do Lenny. Jaka karta grafiki? Możesz zainstalować sterowniki nvidia/ati, jeśli masz którąś z nich. Info na forum.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Karta ta na testingu z monitorem crt działa bez żadnych dziwnych kombinacji.
Wklej wyniki poleceń:

lspci

cat /etc/X11/xorg.conf

dpkg -l | grep $(uname -r)
Jaki masz monitor?
stanleyek

Post autor: stanleyek »

Siemano!
Milo, ze ktos sie zainteresowal tematem! Dzieki!
Sprawa przedstawie sie nastepujaco:
Przepraszam chlopaki, ale nie wiem jak cokolwiek wkleic z trybu tekstowego, czy tez zapisac zrzut z takiego trybu do jakiegokolwiek pliku graficznego.
Prosze was monitor to zwykly, staroswiecki daytek, ktory wyrabia rozdzielczosc 1280x12024 - no przy tym wlasnie dzialal na stable. Pozniej sie niestety skonczylo.
Po drugie jestem pijany jak stodola i mam nadzieje, ze jak to jutro zobacze to nie bedzie zadnych bledow gramatycznych ;D

Ps. A pfu a pfu, a karta ati 9200 SE, produkcji jakiegos dziada z bazaru. mam jeszcze druga produkcji gigabyte, ale dzialanie to samo.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Jak wrócisz do rzeczywistości to:

Wynik polecenia można przekierować do pliku:

dpkg -l | grep $(uname -r)>plik1.txt
cat /etc/X11/xorg.conf>plik2.txt
lspci>plik3.txt
pliki wynikowe znajdziesz w katalogu domowym lub w tym z którego wydajesz polecenie.

Z plikami tekstowymi powinieneś sobie już poradzić :-P
Awatar użytkownika
rogacz

Post autor: rogacz »

U mnie na radeon 9800xt jest to samo.
Metodą łopatologiczną wybrałem sterownik vesa (jako awaryjny), pobrałem zamknięte sterowniki producenta, zainstalowałem i wszystko działa. Niestety z otwartymi jest problem, bynajmniej na mojej karcie nie wiem jak w 9200

Pozdrawiam
R.
ODPOWIEDZ