Qt designer - jak zacz

Potrzebujesz pomocy z C, C++, perl, python, itp.
kyziek

Qt designer - jak zacząć pracę?

Post autor: kyziek »

Witam
Zapragnąłem poznać bibliotekę QT i rozpocząłem zabawę z Qt designer i korzystając z takiego oto kursu próbowałem coś zmontować ale nie wiem czy mam złą wersje Qt designera czy po prostu robi się to inaczej. Problem brzmi następująco:
Kurs mówi by robić tak
1. Odpalamy Qt Designera np. poleceniem "designer".
2. W oknie "Qt Designer - New/Open" wybieramy C++ Projekt i "OK"
3. W oknie "Project Setting", klikamy "...", tworzymy nowy folder w katalogu domowym o nazwie takiej jak program, np. helloworld. Jako nazwę pliku tez wpisujemy hellowolrd.pro .
4. Wybieramy "File" - > "New" - > "Dialog"
5. Klikamy kombinację klawiszy CTRL+E - czyli przełączamy widok na edycję kodu źródłowego. Na pytanie czy chcesz storzyć plik ui.h odpowiadamy "YES".
6. Wybieramy "File" - > "Save All" i zapisujemy plik opisujący wygląd formatki (form1.ui) w folderze przeznaczonym na projekt np. o nazwie "helloworld"
7. Wybieramy "File" - > "New" - > "C++ Main". "OK".
8. Wybieramy "File" - > "Save All". W tym momencie zapisujemy plik "main.cpp".
9. Uruchamiamy terminal w katalogu z programem i wpisujemy z palca po kolei qmake, make, ./helloworld
Niestety mój program nie ma opcji Projekt C++.
Szukałem innego kursu i znalazłem taki i przy pomocy poleceń:

Kod: Zaznacz cały

qmake -project
qmake
make
Udało mi się uruchomić "Hello World!!" :-/ ale teraz to już nie wiem jak mam tworzyć projekty w Qt designerze. Próbowałem zrobić kalkulator z tego pierwszego kursu ale mając gotowe dwa pliki main.cpp i ui_mFrmCalc.h nie wiem co dalej robić.
Proszę podpowiedzcie coś.
Theq
Beginner

Post autor: Theq »

Z tego co widze jest to kurs do starej wersji QT (3). Powinnienes poszukac czegos do wersji 4. Np tu http://trolltech.com/developer/new-to-qt
mikolajs

Post autor: mikolajs »

Tworzysz formatkę w designerze, a reszte kodu tworzysz w edytorze. Nie mieszaj informacji z kursu qt3 z kursem qt4. Niektórzy polecją stosowanie eclipse z wtyczką do QT4, ale mi wszystko lepiej robi się w zwykłym edytorze tekstu, wiem wtedy co robię :)
ODPOWIEDZ