Witam - nie wiem czy już to gdzieś na forum było - nie znalazłem.
Po instalacji Debiana z netu lub upgradzie może się co nieco wysypać - każdy lubi grzebać w systemie prawda ? Czasem trzeba zrobić reinstalkę i co wtedy zrobić z zainstalowanymi przez nas do tej pory programami - znów pobierać ?
Na takie przypadki polecam program APTonCD - pomaga zebrać wszystkie pobrane pakiety z /var/cache/apt/archives/, przesortować wg. ich aktualności i wersji i stworzyć metapakiet dla nich wszystkich (opcjonalnie) - z tak zebranych i utworzonych pakietów tworzy obraz .iso do wypalenia na płytkę (lub zachowania w katalogu domowym) do późniejszego przywrócenia (również za jego pomocą) z powrotem do /var/cache/apt/archives/ lub po nagraniu płytki ze stworzonego obrazu można dodać ją do źródeł apta (apt-cdrom add).
Polecam - duże ułatwienie.
P.S. Nie działa po apt-get clean :mrgreen:
Jak zachowa
Mam taie pytanko do APTonCD:
Generalnie rzecz biorąc kończy mi się wolna przestrzeń na /.
Dokładniej chodzi o to aby stworzyć przez ten programik płytkę bez wykorzystania /tmp, gdyż /var/cache/apt/archives jest większe od wolnej przestrzeni. Można to jakoś przeskoczyć i stworzyć na innej partycji? Mam nadzieje że w miarę jasno się wyraziłem...
Generalnie rzecz biorąc kończy mi się wolna przestrzeń na /.
Dokładniej chodzi o to aby stworzyć przez ten programik płytkę bez wykorzystania /tmp, gdyż /var/cache/apt/archives jest większe od wolnej przestrzeni. Można to jakoś przeskoczyć i stworzyć na innej partycji? Mam nadzieje że w miarę jasno się wyraziłem...
Przez jakiś czas APTonCD śmigało mi bez problemu, aż do dzisiaj. Klikam na ikonkę i nic sie nie dzieje, APTonCD nie włącza się, gdy chcę odpalić go z konsoli wywala mi cos takiego:
może mi ktoś pomóc :?:
Kod: Zaznacz cały
yanis@death:~$ aptoncd -c
'import site' failed; use -v for traceback
Traceback (most recent call last):
File "/usr/bin/aptoncd", line 4, in ?
import CreateAptOncd
File "/usr/share/aptoncd/CreateAptOncd.py", line 23, in ?
from messageBox import MessageBox
File "/usr/share/aptoncd/messageBox.py", line 1, in ?
import gtk
ImportError: No module named gtk
Przenieś katalog /tmp lub /var na wolną partycję i utwórz link do niego.czarny404 pisze:Generalnie rzecz biorąc kończy mi się wolna przestrzeń na /.
yanis --- polecenie zwraca błąd biblioteki odpowiedzialnej za interfejs programu. Masz mało miejsca na dysku lub zmieniły Ci się uprawnienia do wykonania tego programu (lub coś innego). Sprawdź czy wszystkie pliki i katalogi programów w twoim katalogu domowym są twoją własnością. Możesz spróbować dodać nowego użytkownika.