Laptop Asus F5SL konfiguracja sieci

Masz problemy z siecią bądź internetem? Zapytaj tu
maxdawid

Laptop Asus F5SL konfiguracja sieci

Post autor: maxdawid »

Witam mam 2 problemy pierwszy dotyczy karty wifi Atheros 5008, z którą jest problem ze sterownikami. Ndiswrapper instaluje sterowniki bezproblemowo i widzi sieć ale nie da się zmienić adresu mac. Próbowałem już edytować wszystkie pliki w /etc/ndiswrapper/katalog sterowników, pliki.conf, zmieniając przy Adress Network, mój adres mac ale to nie działa.
Tak samo jak próba zmiany macchanger oraz ifconfigiem (wiem że trzeba wyłączyć interfejs i być rootem więc bez takich odpowiedzi).
Natomiast jak próbuje skompilować madwifi 0.9.4 to kompiluje się bez problemu ładuje niby moduł ale nie tworzy interfejsów wifi0 oraz ath0, natomiast madwifi 0.9.3 w ogóle nie chce się skompilować.
Drugi Problem dotyczy Karty Sis191 która potrafi odebrać dane przez DHCP ale internet nadal nie działa? Ma ktoś jakieś pomysły jak rozwiązać te problemy? Od razu mówię że z repozytorium korzystać nie mogę bo nie mam na laptopie internetu, obie karty nie działają.
Z góry dziękuję za pomoc.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Dla 5008 powinieneś chyba wybrać madwifi, bo ath5k, jak się zdaje nie supportuje tej karty.
maxdawid pisze:Natomiast jak próbuje skompilować madwifi 0.9.4 to kompiluje się bez problemu ładuje niby moduł ale nie tworzy interfejsów wifi0 oraz ath0,
A dokładnie, to co się dzieje i co robisz? Co oznacza, że 0.9.3 się nie kompiluje?
Generalnie, jeśli na stronie madwifi.org nie ma jakichś informacji o odrębnościach w instalacji 5008, to skorzystałbym z paczek, które są w repo. Dostęp do nich masz, skoro masz - jak widać - dostęp do internetu, a dalej wg info np. na stronie madwifi.org.
maxdawid

Post autor: maxdawid »

Przy kompilacji madwifi 0.9.4 wszystko leci bezproblemowo tzn daje make, make install i niby mam zainstalowane ale po komendzie modprobe ath_pci nie tworzy interfejsów wifi0 i ath0, a przy 0.9.3 to kompilacja zatrzymuje się na pierwszych 2 linijkach. Coś o Kernel patch, że nie może znaleźć katalogów.
klancyt

Post autor: klancyt »

A nie prościej przez

Kod: Zaznacz cały

module-assistant 
Potem tylko

#m-a a-i madwifi 
i powinno śmigać, a w razie potrzeby dociągnie co trzeba i skompiluje z deb-src jak masz wpisy standardowe zachowane. Potem w /etc/network/interfaces dodajesz

auto ath0
iface ath0 inet dhcp #(tylko jeśli ma sie przez dhcp konfigurować)
pre-up ifconfig ath0 up
# I jeśli ma się łączyć automatycznie z jakąś siecią z WEP
pre-up iwconfig ath0 essid "twój_essid" key "twój_wep_key"
A z kartą SISa proponuje najpierw spingować brame, jak odpowie to może router psoci, ewentualnie zrób konfig manualnie a nie przez dhcp
ODPOWIEDZ