Mysz 5 przycisków, ustawienia.

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
TheNat

Mysz 5 przycisków, ustawienia.

Post autor: TheNat »

Witam
Mam mały problem z ustawieniem 5 klawiszowej myszki. O ile klawisze wstecz i dalej w Iceweasel działają dobrze, to w innych programach nie mogę tego ustawić. Jest to kwestia przyporządkowania przycisku np: "button 6" (odczytany przez xev) do komendy "XF86Back".
Próbowałem bawić się programem xmodmap, znalazłem sobie odpowiednią składnie i nie działa, nie można przyporządkować klawisza myszy do konkretnego polecenia, za to dowolne przyciski na klawiaturze można :/

W związku z powyższym mam pytania:
1. Jak zrobić (w jakim pliku dopisać) żeby przyciskowi "button 5" przypisać "XF86Back"?
2. Skąd Iceweasel "wie" że istnieją przyciski wstecz i dalej na myszy i z jakich komend przypisanych do tych przycisków korzysta?

Z początku chciałem aby to działało w Konquerorze, ale widzę ze wszystkie aplikacje typu przeglądarki grafik, pdf korzystają z komendy XF86Back/Forward.
Nie chciałbym bawić się programami typu xbindkeys (czy jakoś tak) bo to trzeba uruchamiać, coprawda moża z automatu, ale to kolejna aplikacja uruchamiana. Wg mnie niepotrzebanie, bo te klawisze już mają przypisaną jakąś komendę i to by była kwestia tylko dopisania aliasu do danego klawisza.

Z góry dzięki.
ODPOWIEDZ